HARAM: Allah'ın (c.c.) yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır.
Günah Allah'ın yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır.
Haram, fıkıh terimi olarak mükelleften yapılmaması kesin ve bağlayıcı tarzda istenen fiili ifade eder.
Oturmak, yemek, içmek, uyumak gibi... Mübah olan bunun gibi işlerin ne yapılmasında sevab vardır, ne de terkinde günâh vardır. İslam dininde inanan kişinin gerçekleştirmesine (yapmasına) Allah tarafından izin verilen fiillere verilen isimdir.
Kısaca Allah'ın ve Rasülünün bizden yapmamızı emrettiği her şey salih amel olduğu gibi sakınmamızı emrettiği her şeyden de sakınmamız salih ameldir.
İlgili 23 soru bulundu
Aynı kökten türeyen kerîh “çirkin görülmüş, hoşa gitmeyen şey”, ikrâh da “bir kimseyi istemediği ve hoşlanmadığı bir fiili yapmaya zorlamak” anlamına gelir. Usûl-i fıkıh terimi olarak mekruh genellikle “şâriin yapılmamasını kesin ve bağlayıcı olmayan bir tarzda istediği fiil” şeklinde tarif edilir.
Mümkün Varlık, Allah'ın dışındaki her şey olarak da tanımlanmaktadır. Var olması da olmaması da birbirine denk olduğu için, mümkün varlık, varlığını kendi dışında bir sebebe muhtaçtır. Mümkün varlık yok iken sonradan var olduğu için, sonradan var olan varlık hükümlerine bağlıdır: hâdis olması, bâkî olmaması, gibi.
Farz (Arapça: الفرض) ya da “fariza”; Fıkıh bilginleri tarafından oluşturulmuş ve tanımlaması yapılmış olan bir İslâm dinî terimidir.
İBADET - TDV İslâm Ansiklopedisi.
İhlas, ibadetin özüne aykırı olan her türlü gösterişten, şirkten, dünyalık kaygılardan, çıkar hesaplarından onu arındırmak, saf ve tertemiz bir şekilde ibadeti Allah (cc)'a arz etmektir. İbadetleri insanların beğenmesi için değil sadece Allah rızası için yapmak demektir.
Helal, dinen izin verilmiş, hakkında şer'î bir yasaklama ve kısıtlama bulunmayan davranışı ve onun dinî-hukukî hükmünü; haram ise yapılması kesin ve bağlayıcı bir tarzda yasaklanan ve yapılması durumunda da uhrevi cezayı gerektiren fiilleri ifade eder.
Haram olan şeylere muharremât denir. Haramı işlemeyenler sevap, işleyenler de günah kazanırlar. Bazı durumlarda bunun dünyevi cezası da vardır. Örneğin zina edene 100 değnek vurulur, hırsızın eli kesilir.
2- İnşallah: ''Allah isterse'' , ''Allah izin verirse'' manalarına gelen bir kelimedir. Olması istenen şeyin Allah'ın yardımıyla ve izniyle olması gerektiğini ifade eder. Örnek: İnşallah sınavı geçip istediğim üniversiteye giderim.
Allah'ın en sevmediği şey kulunun kaybetmesidir. Kendini, rabbini, insanlığını kaybetmesidir. Allah'ın muradının kulu üzerinde gerçekleşmemesidir. Kul neden kaybeder, ana kaynağı nedir? -Ana kaynak kibirdir.
Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim.
Fakihlerin çoğunluğu bu terimi farz ile aynı mânada kullanırken Hanefîler, bir fiilin yapılmasının kesin ve bağlayıcı tarzda istendiğini gösteren delil kat'î ise bunu farz, zannî ise vâciple ifade ederler.
Fıkıh usulü terimi olarak mendup şer'an yapılması kesin ve bağlayıcı olmaksızın istenen ve terkedilmesi dinî açıdan kınanmayan işleri ifade eder.
Vacip, Allah'ın Kur'an'da açık ve net söylemediği ama İslam'da hoş görülen davranışlardır. Yapılmasında sevap vardır, yapılmamasında ise günah vardır. Sünnet, İslam Peygamberi Muhammed'in yapılmasını hadislerde açık ve net olarak dile getirdiği davranışlardır. Yapılmasında sevap vardır, yapılmamasında ise günah yoktur.
Bu özel- likleri taşıyan kişilere mükellef denir. Mükellefin yapıp ettiği her fiilin dinde bir karşılığı vardır. Buna göre Allah'ın mükelleften yapmasını açık ve kesin olarak emrettiği fiiller olduğu gibi kesin olarak yasakladığı söz ve davra- nışlar da vardır.
Peygamberimizin (s.a.v) farz ibadetler dışında yaptığı ve bizlere de yapmamızı öğütlediği iş ve davranışlar sünnet olarak adlandırılır.
Zorunlu Varlık (Vâcibu'l-Vücûd): Allah
Varlığı kendinden olan ve Varlığına bir başlangıç gösterileme- yen Varlık'ın, yok olması da düşünülemez. Bu sebeple de O, Ezelî ve Ebedî'dir. Mümkün varlık, varlığı ve yokluğu kendinden olmayan; var olmak için kendi dışında bir varlığa bağlı ve bağımlı olan varlıktır.
5- Vahdaniyet:
Allah'ın bir ve tek olması demektir.
İdealizm ( Düşüncecilik) : Varlığın somut, maddesel bir yapıda olmadığını; düşünsel, soyut, ideal bir yapıda olduğunu savunan görüştür. Temsilcileri Platon, Aristoteles, Farabi ve Hegel'dir.
Allah ise, Samed'dir; her şey ona muhtaç, fakat o, hiçbir şeye muhtaç değildir. Dolayısıyla anladığımız manada Allah için bir üzüntü veya bir sevinç söz konusu değildir. Bununla beraber, Kur'an'da defalarca vurgulanan “Allah'ın razı olması” gerçeği, beraberinde bir sevinmeyi de çağrıştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri