Bamya sıcak iklimi seven bir sebzedir. Bu nedenle hava sıcaklığının 16°C üzerinde olması bamya ekimi için oldukça idealdir. Ülkemizdeki farklı iklimsel özelliklerden dolayı bamya ekimi için ayarlanan zaman değişse de genel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında bamya tohumu ekimi yapılır.
Bamya tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Bamya tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir.Bamya tohumu ekim derinliği 3-5cm , sıralar üzeri mesafe 25-30 cm ,sıralar arası 70-80 cm arasındadır.Bamya fidesi kullanılacaksa bamya fidesi ekim ...
- Ege ve Akdeniz bölgelerinde ekimler yöre şartlarına göre Ocak- Mart gibi geniş bir periyotta yapılır. - Orta Anadolu iç bölgelerimizde ise genellikle mayıs ayı içinde tohum ekimi gerçekleştirilir.
Tohum ekiminde toprak rutubeti çok önemlidir. Ekim tarihi hava ve top- rak sıcaklığına ve toprağın tavına göre belirlenir ve belirli bir yöre için genellikle 15-20 gün sürer.
Bamya özellikle kurak yerlerde kolay bir şekilde yetişebilir. Bu sebeple çok fazla sulanması ya da yağış alması bu bitkinin büyüyemeden çürüyüp ölmesine sebep olacaktır. Sıcaklık ve nemin iyi ayarlanması bamya yetiştiriciliğinde oldukça önemli bir konudur.
İlgili 15 soru bulundu
Genellikle kuzey-güney yönlü tarlalarda uygun güneş ışığını alacağı için bamya ekimi tercih edilir. Ekim yapılacak alanın direkt güneş ışığı alması gerekir.
Bamya bitkisinin yetiştirildiği yer öncelikle sıcak olmalıdır. Bu bitkinin yetiştirildiği bölge ne kadar sıcak olursa bamyadan alınan verim de o kadar yüksek olur. Aynı zamanda bamya bitkisi, direkt olarak tohumların toprağa ekilmesi ile yetiştirilir.
Hasat ortalama 1.5-4 ay devam ediyor. Ekimden hemen hemen 60 gün sonra başlayan hasat her gün veya gün aşırı devam ediyor.
Bamya tohumu kaç gün içilir? Diye merak edenlere faydalarından yararlanmak için bamya tohumunun kür şeklinde uygulanması gerektiğini söyleyebiliriz. Ortalama 3 aylık kürler şeklinde uygulandığında faydası da ortaya çıkacaktır.
Hasat sezonu Ağustos-Eylül ayında en yüksek olmak üzere Ekim ayı sonuna kadar sürer ve bu işlem her gün devam eder. Asılı yerlerde kurumuş olan bamyalar kapalı alanlara alınır ve yaklaşık 30 ip (1 kg) bir araya getirilerek 1 top yapılır.
Hasat sezonu Ağustos-Eylül ayında en yüksek olmak üzere Ekim ayı sonuna kadar sürer ve bu işlem her gün devam eder. Asılı yerlerde kurumuş olan bamyalar kapalı alanlara alınır ve yaklaşık 30 ip (1 kg) bir araya getirilerek 1 top yapılır.
Bamya Karadeniz Bölgesi'nde en fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde yetiştirilir. Bölümde ve aynı zamanda bölge içinde Amasya üretimde ilk sıradadır. Bu ilde yetiştirilen ve Amasya çiçek bamyası denilen tarımsal ürünün il ekonomisine katkısı oldukça fazladır.
Bamya üretiminde 2010-11 yılları içerisinde toplam dönüm başına 700-750 kilogram ürün alınıyordu ama bugün baktığımızda 1000-1200 kilo arasında verim alınmaktadır. İnsan emeği ile çok yakından ilgili olan bir tarım.
Bu nedenle bamya çiçeğini aşırıya kaçmadan bol bol sulamalısınız. Eğer fidenizin suya ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekirse parmağınızı toprağa sokun. Eğer toprak kuru ise fidenizin suya ihtiyacı vardır. Toprak nemli ise fidenizi sulamaya gerek yoktur.
Bamya gübrelemesi genellikle dekara 3-4 kg Azot, 8-10 kg Fosfor, 10-12 kg Potasyum gübrelemesi yapılmaktadır.
Sultani Bamya oldukça verimli bir çeşit olup ürün vermeye başladıktan sonra uzun süre yeni bamya verdiği için sürekli hasat etme özelliği ile hobi ve ticaretini yapacaklar için uygun bir çeşittir. Bu bamya çeşidi hem taze iken hemde kurutmalık için oldukça uygun bir üründür.
Bamya tohumunun kullanımında günlük önerilen miktar 9 ya da 10 adettir. Bunun yanı sıra bazı kişilerin bamya tohumu kullanması da önerilmemelidir.
Bamya tohumları direk olarak yenmemelidir. Bamya tohumunun tüketim amacı ne olursa olsun kesinlikle aşırı tüketimden kaçınılması gerekmektedir. Bamya tohumuna karşı alerjik reaksiyon gösterebilecek olan kişilerin de tüketmemeleri önerilmektedir.
Bamya tohumlarının öğütülmesi yapılacak olan ilk işlemdir. Öğütülen bamya tohumları, su içerisine eklenerek bir süre bekletilir. Bekletilen su dinlendikten sonra kişiler tarafından tüketilebilir. Diz ağrılarına faydalı olan bamya tohumu, gün içerisinde tüketilmelidir.
Bamya, minik gurmelerin ilk yiyecekleri arasında yer almıyor. Ancak 8-10 aylık bebeklerin çorbalarında, yemeklerinde önemli bir yeri var. Bamya önemli bir C vitamini, A vitamini, K vitamini, B1 vitamini, kalsiyum, demir ve folat kaynağı. Üstelik içi lif dolu.
Bu irilik çeşitlerde göre değişmekle beraber bütün çeşitlerde genellikle 1.5-4.0 cm arasındadır. Özellikle yerli çeşitlerimizde sofralık veya konservelik olsun bu uzunluk 2-5 cm' dir Yabancı bamya çeşitlerinde ise meyve boyu 7 cm' e kadar çıkabilmektedir.
Her zaman gevrek ve olgunlaşmamış olan bamyaları tercih edin. Küçük bamyalar daha yumuşak ve lezzetlidir. Büyük bamyalardan kaçının ve koyu yeşil renkli olanlarını tercih edin.
Dekar başına 25 – 30 kg fosforlu gübre desteği tavsiye ediliyor. Sürekli olarak bamya üretimi yapıyorsanız her yıl ya da 2 yıl arayla toprağa 5.10.5 ya da 4.12.4 NPK gübresi atabilirsiniz.
Türkiye'de özellikle, Ege ve Marmara bölgelerinde bamya yetiştiriciliği yoğunlaşmıştır. Ancak Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de yaygınlık kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri