Bamyayı limon sıkarak pişireceğimiz için ekşi tadını dengelemek için tatlı bir şey eklememiz gerekiyor. Tercihe göre bir adet havuç veya 1 adet kesme şeker kullanabilirsiniz.
Bamyaları kavurmaya başlarken çok fazla yumuşamadan önce içerisine limon suyu ve şekeri de ilave edin. Bamyalar pişmeden önce içerisine eklediğiniz limon suyu bamyaların salyalaşmasını engelleyecektir.
Bamya ayıklanırken dikkat etmeniz gereken nokta, baş kısmını doğru bir şekilde kesmektir. Salyalanma ya da sümüklenmeyi önleyebilmek için baş kısmını tamamen kesip atmak yerine koni biçiminde kesmelisiniz.
Limonlu Suda Bekletin
Bu yüzden ayıkladıktan sonra hemen pişirmeyecekseniz birkaç damla limon sıktığınız suda bekletmeye özen gösterin. Böylelikle iştah kabartan, canlı görünüme sahip bir bamya yemeği pişirebilirsiniz.
Bamyanın üst kısımları çok fazla derine girmeden bir bıçak ve ya açacak yardımıyla soyarak temizleyin. Bamyalarınızı bölmeyin. Özellikle küçük küçük böldüğünüz bamyalar pişerken çok kolay salyalanır ve lezzetlerini kaybederler. Bu nedenle önerimiz bölmeden, ikiye kesmeden pişirmenizden yana.
İlgili 24 soru bulundu
Sıcak su ve tuz ekledikten sonra, tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Bamyalar yumuşamaya başlayınca, limon suyu ve toz şekeri de ekleyin. 5 dakika daha pişirdikten sonra, ateşten alın ve soğumaya bırakın. Bamyayı yanına çok yakışan pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz.
Tuz. Karabiber. Su (yeterince) Kişniş veya fesleğen veya nane (üstü için)
Bamya temizlenmeden önce mutlaka iyice yıkanmalıdır. Özellikle bu yıkanan bamyaların fazla suyu da süzülmelidir. Bamyaların tepesi de bıçakla koni biçiminde kesilmelidir. Bunun yanı sıra bamya ayıklanırken tepesindeki sert yer tamamen kesilmemelidir.
– Bamya pişirirken salça yerine mutlaka domates kullanın. – Pişerken limon suyu eklemeyi unutmayın.
pişirme şekline göre gerçekten başka bir lezzet yakalanabilir. yemek pişerken ve piştikten sonra içine tahta kaşık değdirmemek de sümüğünü salgılamasını engelleyebilir. metal kaşık kullanın.
Bamyayı limon sıkarak pişireceğimiz için ekşi tadını dengelemek için tatlı bir şey eklememiz gerekiyor. Tercihe göre bir adet havuç veya 1 adet kesme şeker kullanabilirsiniz.
Bu noktada da işin içine limon giriyor. Dilerseniz bamyaların sap kısımlarını koni şeklinde kestikten sonra bir kabın içine temiz su ve çeyrek ya da yarım limonun suyunu ilave edin ve bu karışıma bamyaları koyun. Yaklaşık 5 dakika bamyaları bu şekilde limonlu suyun içinde bekletin.
Bamya şoklama işlemi için; Bamyaları önce kaynar suya atın ve maksimum 2-3 dakika bekletin. Kevgir yardımıyla bamyaların suyunu süzerek alın ve soğuk suyun içerisine atın. Bamyaları buzlu suda 3-4 dakika beklettikten sonra kevgirle hemen çıkartın.
6) Diyabet Dostu
Bamya tohumu, sahip olduğu vitamin ve minerallerin desteği ile kan şekerini ideal seviyede tutar. Bamya tohumu faydası ve etkileri diyabet hastalarının yüzünü güldürecek.
Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateş üzerinde, bamyayı hiç karıştırmadan, donmuş bamyanın buzu kendiliğinden çözülene kadar bekleyin. Yaklaşık 5 dakika kadar sonra tencerenin kapağını açıp, hafifçe karıştırın. Kısık ateş üzerinde bamyalar yumuşayana kadar pişirin.
İşte püf nokta delmemeye çalışın elma soyar gibi çevresini alıyoruz. Bu arada tencereye su, tuz ve şekeri ekliyoruz. Kaynadıktan sonra bamya ve üstüne de limon suyunu ekliyoruz. 1-2 karıştırıp tencerenin ağzını kapıyoruz, çok karıştırmıyoruz ve tahta kaşıkla karıştıralım. 10-15 dk pişirip servis ediyoruz.
Tencerenin kapağı kapatılıp bamyalar sararıp suyunu çekene kadar pişirilir. Küp küp doğranmış domates konulur tuz eklenip tekrar tencerenin kapağı kapatılır domates suyunu biraz çekince çok fazla olmayacak şekilde sıcak su eklenip kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Bamyaların üzerine limon suyunu ekleyin. Üzerine tuz ile sıcak suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın. İlk 10 dakika karıştırmadan pişirmeye bırakın.
Her zaman gevrek ve olgunlaşmamış olan bamyaları tercih edin. Küçük bamyalar daha yumuşak ve lezzetlidir. Büyük bamyalardan kaçının ve koyu yeşil renkli olanlarını tercih edin.
Bamyaların baş kısımlarını fotoğrafdaki gibi bıçak ile sağdan sola doğru kesin. Huni şeklinde çıkartın. Daha sonra bamyaların yapışkanlı sıvısını gidermek için muslukta bol su ile yıkayın. Ardından yıkanmış olan taze bamyaları süzmeye bırakın.
Bamya çiğ olarak derin dondurucuda saklanabilir. Öncelikle iyi yıkamalısınız. Dilerseniz bamyanızı temizleyerek dilerseniz temizlemeden buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Buzlu soğuk suyun içine atıp, şoklamasını sağlayın. Bu şoklama yöntemi ile bamyaların rengi canlı kalacaktır. Bamyaları buzlu su içinde 2-3 dakika kadar bekletip, ardından suyunu süzün. Suyu süzülen bamyaları temiz bir bez ile kurulayıp, buzdolabı poşetlerine paylaştırın.
Bamyaları uç kısımları çevirerek ince bir şekilde soyalım hiç delmeyelim sonra derin bir kaba 4 su bardağı su koyalım. Limon tuzunu eritelim bamyaları dökelim. 15 dk bekletelim. Diğer tarafta tencereye soğanı biberi sarımsağı yağı koyalım.
Çok sık kullanılan sumak çok farklı yemeklere yakışan bir baharattır. Çoğunlukla salatalarda tercih edilen sumak dolmalar ve et yemeklerinde de çok fala kullanılmaktadır. Örneğin zeytinyağlı bamya, kısır ve mercimekli köftede sumak mutlaka kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri