Tereyağını tavaya alıp eritelim. Üzerine peynirleri ilave edip orta ateşte karıştırarak eritelim. Çörekotu ve pulbiberi ekleyip karıştıralım. Bekletmeden sıcağı ile servis edelim.
Peynir artıklarını değerlendirmek için üretilir. Çeşitleri tost peyniri, dilimli tost peyniri, üçgen peynir, eritme krem peynir, eritme örgülü peynir,eritme telli peynir, eritme dilli peynir, kahvaltılık peynir (kahvaltı keyfi)dir.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Eritme peynirleri karşımıza farklı şekillerde çıkabiliyor; Tost Peyniri ve Dilimli Tost Peyniri. Yine çokça karşılaşılan bir diğer eritme peyniri örneği; Tost peyniridir. Marketlerde çok sayıda markanın Tost peyniri görülebiliyor.
Eritme Peynirinin Kalitesi Nasıl Anlaşılır? Gıda kodeksine göre etiketinde yada ambalajında Taze kaşar peyniri ibaresi olmayan (genellikle tost peyniri) yazan peynirler eritme peyniridir.
İlgili 29 soru bulundu
Örgü peyniri gibi görünen örgülü peynir ismiyle satılan eritme peyniri, tel peynir gibi görünen fakat telli peynir ismiyle satılan eritme peyniri de reyonda karşınıza çıkabiliyor. Eritme teknolojisinde hammadde pastörize edildiği için eritme peynirin sağlığımıza zararı yok.
Eritme tuzu adı verdiğimiz bu kimyasalların kullanımı ile ilgili olarak Türk Gıda Kodeksinde belli limitler verilmiştir. Eritme tuzları bu limitler içinde kullanılmalıdır. Birçok işletmede göz kararı olarak kullanılan bu tuzlar fazla kullanıldığında sağlık açısından riskler oluşturmaktadır.
Tost peyniri ise bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirini gerek renk, gerek tat gerekse koku noktasında kaşar peynirinden ayırmak bir hayli zordur. Ancak aralarındaki en büyük fark, şüphesiz ki besin değerleri. Kaşar peyniri protein, kalsiyum açısından tost peynirine göre daha besleyicidir.
Eritme Peyniri/Karper Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 328 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Dilim (Kalın) yani 30 gramlık miktarında Eritme Peyniri/Karper 99 kalori bulunmaktadır. Eritme peynirler, birkaç peynirin çeşidinin eritilmesi sonucu oluşan bir çeşittir.
Yemeden önce 5 dakika suda bekletirseniz tuzunu hemen atacaktır. (Biz kaynamış su içerisinde 5 dakika kadar beklettikten sonra tüketmenizi tavsiye ediyoruz, tadı çok daha güzel olacaktır, sofrada sulu bir tabakta kalsın, suyuna ekmek banabilirsiniz, şifa olacaktır.)
Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir. Biz bu çalışmada, salamura suyunu kıvam artırıcılar ekleyerek peynire geçecek suyu bağladık. Bu sayede de peynir erimiyor, lezzeti de güzel.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Casu marzu peyniri Sardinyalı tutkunları tarafından içindeki kurtçuklar öldükten sonra yenilmesi tehlikeli sayılır. Bu yüzden sadece içindeki kurtçukları canlı olan peynirler yenir fakat dondurulmuş olan peynirlerin kurtçukları ölmüş olsa da yenilmesinde sıkıntı yoktur.
Tost peyniri denilen şey eritme peynirine verilen bir diğer addır. Eritme peyniri olarak da bilinen tost peyniri sert ya da çok yumuşak olmayan peynirlerin ısısal işlem ve eritici tuzlar kullanarak eritilmesiyle hazırlanır. Gördüğünüz gibi kaşar peynirinden tamamı ile farklıdır.
Eriyen peynir, jambon, kurutulmuş et ve patates üzerine dökülerek yenir. Çoğunlukla şarküteri ürünleri ile servis edilen raclette peyniri, İsviçre ve Fransa restoranlarının menüsünde kendine yer bulur.
Hellim peyniri, Kıbrıs'a özgü bir lezzet olup koyu beyaz renkte sık dokuya sahip bir peynir türüdür. Yağsız tavada ya da ızgarada kızartılarak tüketilmektedir. Peynir, başta Kıbrıs olmak üzere Türkiye'nin güney kesiminde ve Orta Doğu'da da üretilmektedir.
Düşük kalorili peynirlerin en başında yağsız lor peyniri gelir , tam bir diyet peyniridir. Yüksek protein oranı, düşük karbonhidrat ve yağ oranı ile diyetin vazgeçilmezi olmalıdır. Diyete uygun peynir türleri arasında, en düşük kalorili peynir çeşidi olması ile lor peyniri gelmektedir.
Kalsiyum içeriği ile bilinen süt grubu, protein açısından da yüksek olup ayrıca rehidrasyon için elektrolit dengesi adına mükemmel bir kaynaktır. Süt, peynir ve yoğurttaki bu benzersiz bileşim, egzersiz çevresindeki çeşitli durumlarda hedeflenmiş sporcu gıdaları olarak kullanılabilir.
Köy Peyniri
protein ve kazein (sütteki protein maddesi) var. Bu iki madde sindirim sistemini çok iyi çalıştırdığı için hem kendinizi çok sağlıklı, hem de tok hissediyorsunuz. İçeriğindeki kalsiyum zenginliği de, yağ yakışında katalizör görevi görüyor.
Üçgen Peynir veya Eritme Üçgen Peynir bir çeşit eritme peyniridir.
Kaşar peyniri telemenin haşlanarak kalıp haline getirilmesi ile elde edilen bir peynirdir. Tost peyniri ise içine farklı peynirlerin de eklendiği bir çeşit eritme peyniridir. Tost peynirinin yapısı daha yumuşak ve yağlıdır. Bu iki peynir arasındaki en önemli farklardan biri hammadde farkıdır.
Eritme peyniri sert ya da çok yumuşak olmayan peynirlerin ısısal işlem ve eritici tuzlar kullanarak eritilmesiyle hazırlanır. Gördüğünüz gibi kaşar peynirinden tamamiyle farklıdır. Tost peynirini kaşar peyniri diye alıyorsanız bundan sonra bu bilinçle hareket edebilirsiniz.
Yüksek ve orta özellikte eriyebilen blok ve dilimlenebilir peynir üretiminde kullanılması uygundur. Blok ve dilimlenebilir peynir üretiminde kullanılır. Sandviç, hamburger ve benzeri ürünlerde kullanılan peynirler için uygundur.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Eritme peyniri, çeşitli olgunluktaki peynirlerinin parçalanarak, eritme tuzları, süt ve baharat eklenmesiyle, homojen bir kıvam elde edilene kadar harmanlanıp, sabit bir karıştırma düzeniyle sürekli çalkalanarak ve ısıtılarak vakum altında eritilmesiyle hazırlanan yumuşak kıvamlı peynirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri