Banka hesabının blokeli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bankaların müşteri hizmetlerini arayarak ya da hesabınızın bağlı olduğu banka şubesine giderek hesabınızda bloke olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İnternet şubeler ya da cep şubeler de hesabınızda bloke olup olmadığını görebilmenizi sağlayabilir.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
e-Haciz ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Evet, e-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz sorgulama ile adınıza haciz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. e-Devletin duyurmuş olduğu ''Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka)'' uygulamasından bunu öğrenebilirsiniz.
Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
Haciz müzekkeresi ile borçlunun üçüncü kişi nezdinde doğması muhtemel hak ve alacaklarının haczi mümkün ise de, icra dairesince, haciz tarihinden sonra, üzerine bloke konulan hesaba yatırılan ve borçluya ödenen paranın üçüncü kişi bankadan tahsili yoluna gitmesini gerektirir bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Yani blokaj, banka hesabındaki paranın harcanmasına getirilen bir kısıtlamadır. Borç ya da hacizden kaynaklı bir blokaj mevcutsa bu ya kişinin bireysel borcundan ya da vergi borcundan kaynaklanır. Bunun dışında mahkeme devam eden bir dava sebebiyle ihtiyati tedbir kararı vererek banka hesabına bloke koyabilir.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Yasal takibe düşmemiş fakat ödemesi gecikmiş borç nedeniyle yapılan bloke işlemleri borcun ödenmesini takip eden 24 saat içerisinde kaldırılır.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz. E-haciz genelde banka hesaplarına konulduğu gibi araçlara ve taşınmazlara da konulduğundan bu başlıklardan birisine ya da hepsine bakmanız gerekir.
Bankanın maaş hesabı üzerindeki bloke işlemini koyması halinde kişinin bu hesabın maaş hesabı olduğunu öne sürerek blokenin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ancak borcunuz varsa ve bunu ödemiyorsanız bankanın size karşı icra işlemlerine başvurması da mümkün olabilecektir.
İcra dosyası takibini öncelikle yapabilmek içi e-devlet Kapısı'na yani https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir. Daha sonra Adalet Bakanlığının e-devlet içinde bulunan sayfasına giderek listelenen hizmetler içinden icra dosyası sorgulamasını bularak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
- TMSF'ye devredilen hesaplar için e-devlet sisteminden sorgulama yaparak, kullanmadığınız banka hesapları olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Banka hesabının blokeli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bankaların müşteri hizmetlerini arayarak ya da hesabınızın bağlı olduğu banka şubesine giderek hesabınızda bloke olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İnternet şubeler ya da cep şubeler de hesabınızda bloke olup olmadığını görebilmenizi sağlayabilir.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
İstanbul Barosu'nun Eylül-Ekim ayı sayısında da yayımlanan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 19.12.2018 tarihli ve 2018/15328 E. ile 2018/13845 K. sayılı kararı uyarınca; “…Bir malın haczedilememesi için yasal düzenlemenin bulunması zorunludur.
Bu işlem bankayla yapılırsa iki haftaya kadar sürebilir. Ayrıca uluslararası para transferi için gerekli ücreti de ödemeniz gerekir. Bloke hesabınıza para transferi yapmak için TransferGo'yu tercih ederseniz paranız hesabınıza dakikalar içinde geçeceği gibi yüksek transfer ücretlerine de katlanmazsınız.
İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden sorgulama yapabilmek için öncelikle vergi mükellefi olmanız gerekmektedir. e-Devlet ile sorgulama yapmak için ise T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmetlerine tıklanarak oradan sorgulama yapılabilir.
Bloke işleminin kaldırılması için yapılacak tek şey oluşan borcun ödenmesi veya taksitlendirilmesidir. Bu işleminin yapılmasının ardından da bloke işlemi otomatik olarak kaldırılacaktır. Bunun yanında hesabınıza konulan blokeler borcunuzu tutarında olup borç tutarınızı aşacak biçimde gelmeyecektir.
Aslında bir bankanın hesaptaki parayı bloke etmesi hukuka aykırıdır. Çünkü Bankacılık Kanunu'na göre vadesiz mevduat istendiği zaman, vadeli mevduat ise belirli bir vadede geri ödenmek üzere kabul edilen paradır. Mevduattaki para niteliği gereği, bankanın mülkiyetindeymiş gibi sayılır.
Şöyle ki; borçlunun, borcunu icra dairesi kanalıyla değil de alacaklıya yahut alacaklı vekiline ödediği durumlarda e devlet üzerinde icra dosyasının hala açık olduğu görülebilmektedir. Borcun tamamı ödenmiş olsa bile örneğin kredi çekmek isteyen bir vatandaş icra dosyasının açık görünmesi nedeniyle kredi çekemeyebilir.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Doğrudan vergi borcu sorgulama sayfasına gitmek için TIKLAYIN!
Evet, e-Devlet banka borcu sorgulama işlemi ile bu mümkün. e-Devlet banka borcu sorgulama işlemi ile Türkiye Bankalar Birliği'nde adınıza hazırlanmış olan en güncel rapora ulaşabilirsiniz. Kredi limit ve borç bilgilerinin yanı sıra geçmişte yapmış olduğunuz işlemleri de bu raporda görmeniz mümkün.
Özellikle bankadan kredi kullanan emekli, kredi borcuna istinaden banka hesabından yapılan kesintilere itiraz etmekten kaçınabilmektedir. Yazının devamında detaylarıyla açıklayacağımız üzere emekli maaşına bloke konulması veya maaş hesabından kesinti yapılması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri