Kuşların depresyon belirtilerini anlamak ise hasta olduklarını anlamaktan çok daha zordur. Kuşlar mutsuz ya da stresli olduklarında hissettikleri duygular aşırı hale gelinceye kadar gizlerler.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir.
Kuşlar ve Duyguları
Onlar kuşlarını yakından gözlemleyebilir ve evcil kuşlarıyla yakın bağlar kurabilirler. Bu bağ sayesinde kuşların stresten yalnızlığa, eğlenceden heyecana kadar benzersiz duygularını ve durumlarını yakından gözlemleme şansı bulunur.
Muhabbet kuşu Stres Belirtileri 1-Isırma 2 -Saklanma: 3 - Ötmeme 4 -Daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma 5-İştahsızlık 6- Tüy yolma 7- Yumurtasını kırma Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…
Konuşma kabiliyeti olan bir kuş elbette ki öğretilen kelimeler yanında evde çok konuşulan veya tekrar edilen kelimeleri de öğrenir ve ummadığınız anda sizlere tekrar edebilir. Özellikle ailedeki bireylerin isimleri tekrar etme ihtimali veya kapıya baksana , kim o, gibi sık söylenen kelimeleri de söyleyebilecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Kuşlar mutsuz ya da stresli olduklarında hissettikleri duygular aşırı hale gelinceye kadar gizlerler. Sonunda ise fiziksel ya da davranışsal olarak hissetiklerini dışavururlar. Bu nedenle "kuşun strese girdiğini nasıl anlarız?" sorusuna yanıt vermek kolay değildir.
Kuşlar sadece gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole (UV) renk spektrumunu görmekle kalmaz aynı zamanda daha keskin bir görüşe sahiptirler. Bu özellikleri kuşların, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlar.
Muhabbet Kuşlarının Duygusal ve Fiziksel Tepkileri
Kuşların öpülmeyi sevip sevmediklerine dair genel bir yargıda bulunmak doğru değildir. Bazı kuşlar öpülmekten hoşlanabilirken bazıları buna pek de sıcak bakmayabilir.
Kuş zaman içerisinde durgunlaşır ve oyun gibi fiziksel aktivitelere karşı olan ilgisini kaybeder. Kuşlarda depresyon görülebilir ve bu da tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi zaman içinde ciddi sağlık sorunlarını gündeme getirebilir. Kuşlarda depresyona işaret eden bazı belirtiler vardır.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir. Hatta evdekilerden birini kendine dost seçebilir ve ona karşı ayrı bir ilgi gösterebilir. Muhabbet kuşları, kendileriyle ilgilenen kişileri çok rahat ayırt edebilirler.
Karşı cinsler birbirlerine kur yaptığında bi taraf dişi olduğu için erkek kuşun ötüşünden kur hareketlerinden etkilenip artık onunla birlikte olmayı isterler.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir. Muhabbet kuşu eğitimi sırasında ona alışması için zaman vermeli ve zorlamamalısınız.
Egzersiz yapmak kuşları fiziksel olarak zinde tuttuğu kadar mental uyarılma da sağlayarak mutlu olmalarını sağlamaktadır. Bu nedenle kafes dışında zaman geçirmeleri ve evin içerisinde uçmaları oldukça önemlidir. Kuşlar kanatlarını açmaktan ve germekten çok zevk alırlar.
Muhabbet kuşunuza öğrettiğiniz kelimeleri unutmaması için düzenli olarak tekrarlamalısınız. Öğrenme aşamasında kuşunuz mutluysa ve siz de yeteri kadar onunla ilgilendiyseniz ortalama olarak 2 – 3 gün içerisinde kelimeleri öğrenebilmektedirler. Muhabbet kuşları 25 – 30 kelime kadar öğrenebilmektedir.
Muhabbet Kuşu Küserse Ne Yapılır? Muhabbet kuşunuzun küstüğünü anladığınızda bir kısım tedbirler uygulayarak kuşunuzun tekrar gönlünü kazanabilirsiniz. Bu kapsamda yapılması gereken, kuşunuzla ilgilenmektir. Ayrıca kuşunuza ödül maması vermek de onun size yakınlaşmasını sağlayabilir.
Batıl inanç
Kuş besleyenlerin dikkatini çeken bilgi sosyal medyada hızla yayıldı. "Kafeste kuş beslemek fakirlik göstergesidir ve kuşun ahı tutar" sözleri dikkatleri çekti. Batıl bir inanç olan bu durumun nesnel bir dayanağı bulunmamaktadır.
Muhabbet kuşları genellikle kendini güvensiz hissettiğinde kafes tellerini gagasıyla tutup uyur. Zamanla tüneğe geçip uyuyacaktır. Bazı muhabbet kuşları huy edinebiliyor ama büyüsede tellere gagayı takıp uyumayı.
Fakat bilmeliyiz ki aşk daha karmaşık ve henüz bilim tarafından tam anlamıyla çözümlenememiş bir duygudur. Aşk aynı tür canlıların arasında olur ve bir kuş bir insana bu tarz bir duygu besleyemez.Dolayısıyla kuşlar insanlara aşık olamaz ama yüksek derecede sevgi ve bağlılık duygusu besleyebilir.
Duygular, genetik mirasımızın parçasıdır. Balıklar yüzer, kuşlar uçar ve insanlar hisseder.
Kuşlar, koku ve tat duyularına insanlardan daha az bağımlıdır. Çoğu kuşun koku duyusu için çok az kullanımı vardır. Yiyecek, av, düşman veya eşlerin kokuları hızla rüzgarda dağılır. Kuşlar koku bezlerine sahiptir, ancak arka bahçelerimizdeki ötücü kuşlar da dahil olmak üzere çoğu türde iyi gelişmemiştir.
Kırmızının neden korkutucu bir renk olduğuysa hâlâ net değil. Pryke, bitki ve hayvanlarda ikaz rengi olarak beyaz ve mavinin de en az kırmızı kadar sık kullanıldığını, bu nedenle doğuştan gelen kırmızı korkusunun doğal seçilimle ortaya çıkmış olması gerekliliğinin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor.
Muhabbet kuşlarının geceleri de uçtuğu bilinmektedir. Hatta evde beslenen muhabbet kuşlarının karanlıkta hiçbir yere çarpmadan yollarını bulabildikleri de gerçektir. Fakat bu çıkarımlar muhabbet kuşlarının gece görüşüne sahip oldukları anlamına gelmez. Gece görüşleri iyi olmadığı için bu kuşlar gündüzleri avlanırlar.
Muhabbet kuşlarında uyku, derin ve onarıcı bir aşama olan yavaş dalga uykusuyla başlar ve zaman geçtikçe yavaş dalga uykusu yerini REM uykusuna bırakır. Bu örüntü, memelilerin uyku örüntüsüne önemli ölçüde benzemektedir. Bu durum kuşlarda rüya görmenin ihtimalini bir hayli artırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri