Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Banka Hesaba Neden Bloke Koyar? Kişilerin borçlarını ödememeleri sonucunda yasal sürecin başlatılması ile icra dairesi veya savcılık tarafından tüm bankalara kişinin banka hesaplarına bloke konulmasına adına bildirim yapılır. Borçlu kişinin hesabında bulunan paradan borcu miktarınca kadarı bloke edilir.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
Banka hesabınızda/hesaplarınızda haciz olup olmadığını E Devlet ve GİB internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. E HACİZ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Eğer bu türden borçlarınız varsa banka hesaplarınızda bloke var mı yok mu sorgulamak için E-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitelerini kullanabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
Mobil Uygulamada aktivasyon işlemi yaparken Dijital Şifrenizi üst üste hatalı girmeniz durumunda İnternet Bankacılığı kullanımınız bloke olacaktır.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Maaşın haczedilebilmesi ya da hangi hallerde haczedileceğine odaklanacağımız bu yazıda kafanızdaki bütün soru işaretlerine cevap vermeyi arzuluyoruz. Bankalar, maaş hesaplarına bloke koyarak çalışanların maaşlarını çekmelerine engel olur.
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
Her ne kadar MASAK, bloke işlemi açısından 7 iş günü süreyle ve yasayla sınırlanmışsa da uygulamada bu süre daha uzun (genellikle 15-60 gün) olabilmektedir.
Bloke durumunda, hesaba gelen para çekilemez ve hesap sahibi bu miktarı kullanamaz. Blokenin sebepleri genellikle hukuki ya da finansal sorunlar olup, borçlar ödenmeden veya yasal süreç tamamlanmadan bloke kaldırılmaz. Bu durum, maaş alan bireyler için maddi sıkıntılara neden olabilir.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Güvenlik ayarlarınızdan işlem limiti, işlem kısıtı, erişim zamanı ve erişim tanımlama (ip, isp, yurtiçi, yurtdışı) bazlı sınırlama ve kısıtlama yapabilirsiniz. Erişim engelini kaldırmak istediğinizde yeniden 0850 220 00 00 Müşteri Hizmetlerimizi aramanız yeterlidir.
Hisse senedi alımı için talimat verdiğinizde, alım işleminin tamamlanması adına gerekli olan miktar “bloke” olarak işaretlenir. Bu durum, işlemin tamamlandığında paranın kullanılabilir kılınması amacıyla gerçekleşir. İşlemin yapılmasının ardından bloke tutar hesaptan düşülür ya da hisse senedi hesabına eklenir.
Banka Hesabına Bloke Konmasının Nedenleri
İcra takibinin kaldırılmasını isteyenlerin tüm borçlarını ödemesi ve borcunu ödediğine dair banka veya vergi dairesine kanıt sunması ve haciz kaldırma işlemi için başvurması gerekmektedir. Blokenin kaldırılması için vatandaşların tüm borçlarını ödemesi gerekiyor.
Bloke hesap işlemleri geleneksel bankacılık kanallarında belgeleriniz bankaya ulaştıktan birkaç hafta içinde tamamlanıyor.
Yaşanan borç ile beraber Banka hesabı üzerinden meydana gelen bloke, yaklaşık olarak 7 iş günü içerisinde kaldırılır. Bu durum ilgili kanun ve mevzuatlar kapsamında düzenlenmiş olarak uygulanır. Tabii bu noktada blokenin bu zaman diliminde kaldırılabilmesi için borcun bütünüyle ödenmesi gerekmektedir.
Zaman Kısıtlama
İnternet Bankacılığı'nı kullanmak istemediğiniz zamanları belirleyebilirsiniz. Tanımınızı isterseniz gün, tarih ve saat aralığında (yalnızca 09:00-18:00 saatleri arası gibi) gerçekleştirebilirsiniz. Belirlediğiniz gün, tarih veya saatlerde İnternet Bankacılığı'na erişiminiz engellenir.
Güvenlik sebebiyle bloke olan bankamatik kartlarının yeniden kullanıma açılması mümkün olmamaktadır. Bu tür bir durum yaşayan vatandaşların yeni bir kart talebinde bulunması gerekmektedir.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Öte yandan, şahısların banka hesaplarında görülen yüksek tutarlı ve yoğun işleme dayalı para hareketleri, Vergi İncelemelerini yürütmekle görevli Vergi Denetim Kurulu tarafından analiz edilmekte ve konuya ilişkin vergi incelemeleri yürütülebilmektedir.
Haciz işlemi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 54/2. Maddesi kapsamında yapılmaktadır. Eğer devletin vergi dairesi dahil herhangi bir kuruluşuna borcunuz varsa Maliye Bakanlığı'nın e haciz yapma imkanı ile maaş hesapları dahil tüm banka hesaplarınıza bloke konulabilir.
Birisini kısıtlarsanız: Bu kişi ne zaman çevrimiçi olduğunuzu veya mesajlarını okuyup okumadığınızı göremez. Gönderilerinizdeki yeni yorumlarını sadece kendisi görebilir ve Yorumu gör'e dokunarak bu yorumları görmeyi seçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri