Farklı farklı uzunluklara sahip olta kamışı çeşitleri bulunmaktadır. Olta kamışında uzunluk nereden balık tutacağınıza göre değişir. Eğer kıyıdan balık tutacaksanız daha uzun olta kamışı tercihi yaparken, tekneden balık tutanlar balığın hareketlerini kontrol amaçlı daha kısa olta kamışı tercihinde bulunabilirler.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
İyi Kamış Nasıl Anlaşılır? İyi kamış genel olarak hem tuzlu hem de tatlı su da işlev görmelidir. Kamış esnekliği iyi olmalıdır ve aynı zamanda da dayanıklı olmalıdır. Her kamış her balık avında iyi performans göstermeyebilir.
Kamışın uzunluğu, atış mesafesi ve avladığınız balık türüne bağlı olarak değişebilir. Daha kısa kamışlar genellikle düşük menzilli avlar için tercih edilirken daha uzun kamışlar ise yüksek menzilli avlar için idealdir. Genel olarak 2-3 metre arasındaki kamışlar çeşitli av türleri için uygun olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
En İyi ve Kaliteli Olta Kamışı Markaları
En iyi olta kamışı markaları Okuma, Lineaeffe, Savage Gear, DAM, Ron Thompson gibi kendi ürünlerini geliştiren ve üreten global markalardır. Bu markalar, yüksek standartlarda geliştirdikleri kamışlarını hem test cihazlarıyla hem de sahada test ederler.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
Ultra Hafif (UL) Kamışlar, İstavrit, İskorpit, Mırmır, Benekli Alabalık, Perch gibi küçük balıkları yakalamak için uygundur. Ağır (H) kamışlar ise genellikle derin deniz de Torik, Orkinos, Kofana, Sinarit gibi büyük ve mücadeleci balıklar için idealdir.
Atış değeri 30gr-80gr şeklinde belirtilmiş kamışla 100 gram kurşun atmanız sağlıklı olmaz. Kamışınız atış sırasında zarar görebilir. Örnekteki kamış için, kurşun+olta takımınızın(yemin) ağırlığı en 30 gramdan az 80 gramdan fazla olmamalı ki kamış üretimine uygun şekilde en iyi atış performansını sergileyebilsin.
Spin kamışları, yapay yemlerle balık avlamak için özel olarak tasarlanmış kamışlardır. Bu kamışlar, aksiyonlu bir uç, bir makaraya monte edilen bir olta hattı ve bir kolu içerir. Spin kamışları, hafif, uzun ve esnek olabilen, ayrıca da çift bükümlü olan kamışlar olarak tasarlanmıştır.
memnun kaldığımız Magnum Kamışı sizlere. öneriyoruz. NEDEN SPIN KAMIŞ Çünkü çipura genel olarak cok hassas vurur.
En uygun atar ağırlığı 5 gr ve 20 gr ağırlık atarlı kamışlar tercih ederim Levrek genelde kıyıya çok yakın da av vermektedir 240 uzunluğunda 5.20 gr atarlı bir kamışla 10.20 gr ağırlığında bir sahteyi rüzgarsız bir havada 50.70 metre arası bir atış gerçekleştirilebilir.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Surf kamışlarda max performans için genelde ortalama 0.10mm ile 0.18mm arası ip misina kullanılır. 150g ile 175g kurşun kullanacak olduğumuzu düşünürsek 0.35mm veya 0.38mm kalınlığında atış yükünü kaldıracak şok misina kullanmanızı öneririz.
Özellikle açık denizlerde, kıyısal bölgelerde ve kıyıya yakın sığ sularda yaşayan bu balık türleri, minnow (mankurt), pilker veya sert plastik yemlere ek olarak, maket ve jig yemleri ile de yakalanabilir. Tercih ettiğiniz bu yemlerle istavrit balığını kolaylıkla yakalayabilirsiniz.
Özellikle tekne olta kamışı modellerinde kaldırma gücünü artırmak için dolgu malzemeleriyle desteklenmektedirler. Bu tip kamışlar dolgu kamış olarak adlandırılır.
Aktif karbon filtrelerin ömrü yaklaşık olarak 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
Jigging, bilinen balık avlama metotlarıyla tutamayacağınız derinliklerdeki balıkları, jig diye adlandırılan ve ağır, metal suni yemlerle kandırmaya dayalı balıkçılık yöntemidir. Avrupa'da yıllardır kullanılan Jigging balıkçılığı ülkemizde de son 3-4 yılda oldukça popüler bir avlanma stili haline gelmiştir.
Kumsal balıkçılığı olarak da bilinen, denizin kıyısından denize doğru oltanın atılmasıyla birlikte yapılan balıkçılık türünde surf tipi kamışlar kullanılmalıdır. Surf kamışlarını diğer olta kamışlarından ayıran en büyük özellik, uzak mesafelere başarılı atışların yapılabilir olmasıdır.
LRF (Hafif Kaya balıkçılığı) Japonya'da ortaya çıkıp özellikle İngiltere'de olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yaygınlaşmaya başlayan oldukça hafif balıkçılık malzemeleri ve sahte yemlerle yapılan bir balıkçılık metodudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri