10/4: Bankalar nezdindeki her türlü mevduat, emanet ve alacaklardan en son ta- lep, işlem veya mudiin herhangi bir şekilde yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir. Zamanaşımına uğrayan mev- duat, emanet ve alacaklar Fona gelir kaydedilir.
Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesi gereğince; Bankalar nezdindeki her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir.
Mevduat zaman aşımı, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62'inci maddesinde düzenlenir. Bu maddeye göre bankalarda yer alan her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar, müşterinin en son talebi, işlemi ya da yazılı talimatı tarihinden itibaren on yıl boyunca işlem görmezse zaman aşımına uğrar.
Peki, kullanılmayan banka hesapları kapanır mı? İşte cevabı... Kullanılmayan banka hesapları için 2006 yılında yeni bir düzenleme yapıldı. 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 62'nci maddesine göre; bir süredir kullanılmayan, unutulmuş olan hesaplar kapatılıyor.
Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesaplar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.
İlgili 20 soru bulundu
Bankalarda unutulan paralar üzerinden10 yıl geçmediği takdirde ilgilisi veya mirasçısı tarafından bankadan talep edilebilirler. Hak sahipleri 10 yıllık sürenin dolması halinde ancak ve ancak belli şartların varlığı halinde ve dava yoluyla alacaklarını talep etme hakkına sahip olacaktır.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.
Ayrıca, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartlarınız hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçeyıllık üyelik ücreti yansıtılamaz.
Bu hizmetin sunumuna yönelik olarak mevduat ve katılım bankalarından derlenen veriler, bankaların teknolojik alt yapısına bağlı olarak en fazla bir iş günü öncesine ait değişimleri içerecek şekilde günlük olarak gönderildiğinden, yeni açılan veya kapanan hesaplar sorgu sonuçlarına yansıtılamayabilir.
Bankacılık Kanunu gereği işlem yapılmayan hesaplardaki paralar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrediliyor. Zaman aşımına uğrayan paralar http://www.zamanasimi.org/tbb.xhtml adresinden öğrenilebiliyor.
Kapanan hesabın ekstresini maliye alıp inceleme başlatabilir mi? Hesap hareketleri hiçbir şekilde silinmez bankalar sürekli elinde bulundurur, eğer öyle bir durum varsa inceleyebilirler. Mantıken evet.
Banka hesap hareketlerini kimler görebilir? Banka hesap hareketlerini, hesap sahibinin doğrudan kartını ve şifresini ya da internet bankacılığı bilgilerini vermediği hiçbir üçüncü şahıs görüntüleyemez. Buna birinci dereceden aile üyeleri de dahildir.
2020 yılında biriken kredi ve banka kartı puanları yeni yıla devredecek. Kamu ya da özel banka ayrımı olmaksızın tüm banka müşterileri kartlarında biriken puanlarını 2021 yılında da kullanabilecek. Bir kampanyaya bağlı olmaksızın kazanılan puanlar silinmiyor.
Banka müşterileri, yetkili şube çalışanları ve bankanın genel müdürlük çalışanları, banka hesaplarındaki işlemleri görüntüleyebilir. Vergi idaresi amacıyla savcının emriyle adli makamlar ve vergi müfettişleri tarafından da incelenebilir.
Hafta Sonu Yapılan Havale İptal Edilir mi? Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Hareketsiz Hesap Nedir? Kesintisiz olarak en az 180 gün süreyle hareket görmeyen vadesiz mevduat hesapları hareketsiz hesap olarak kabul edilmektedir.
Hesap İşletim Ücreti Tahsil Edilmeyecek Hesaplar
Kredi kartı ile birlikte açılan, ilgili dönem içerisinde sadece kredi kartı borç ödeme işlemleri ve konu kredi kartına ilişkin sigorta ödemelerinin ödenmesi için kullanılan, başka işlemler için kullanılmayan hesaplardan HİÜ tahsil edilmemektedir.
Aralıksız 180 gün (6 ay) boyunca işlem görmeyen kredi kartı hareketsiz kabul edilerek banka tarafından pasife alınır ve aidat talep edilemez. Karta daha önceki dönemlerde aidat ödenmişse de sonraki süreçte 180 gün hareketsiz kaldıysa, banka o yıl tahsil edemediği aidattan vazgeçer.
Aktif hesap tanımınız mevcutsa, ekranda yer alan “Hesap Bilgilerimi Güncelle” düğmesine tıklayarak banka hesabı seçimi ekranına erişebilirsiniz. “Hesap Tanımını İptal Et” düğmesine tıklayarak tanımlı banka hesabınızı iptal edebilirsiniz.
Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür. Zaman aşımı, Borçlar Kanunu'nda tek maddede öngörülmemiştir.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
Şirketlerde banka hesap hareketleri, şirketlerin çalıştığı bankanın internet bankacılığı ya da mobil bankacılığına giriş yaparak takip edilebilmektedir.
Aslında icra ve mahkeme dosyalarında, banka kayıtlarının istenmesini gerektiren uyuşmazlık dışındaki konularda kayıtlar üzerinde inceleme yapılmamaktadır. Bu nedenle kayıtların yetkili icra dairesi ve mahkemeye gönderilmesi gizlilik açısından pek de önemli değildir.
Bu sorumluluk, mirasın paylaşılmasından itibaren veya, miras bırakanın ölümünden sonra yerine getirilmesi gereken borçlarda, borcun muaccel olduğu tarihten 5 yıl geçince sona erer. Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri