Bankada hesabı bulunan bir kimse, aynı bankaya çek defteri almak için başvuru gerçekleştirir. Çek defteri alabilmek için gerekli olan belgelerden bazıları ise adli sicil kaydı, TCKN ya da VKN, kimlik belgesi, imza kartonu, imza sirküleri, vergi levhasıdır.
Bir banka şubesinden yüklü bir miktarda para çekmek istediğinizde bunu önceden bankadaki temsilcinize haber vermeniz gerekiyor. Bu durum haricinde banka şubelerinde yüklü miktarda nakit para bulunmuyor.
Bankaların çek defteri vermek için talep ettiği başlıca evraklar ikametgâh adresi, kimlik belgesi ve sabıka kaydıdır. Talep edilen evraklarda bankadan bankaya göre bazı farkların görülmesi de mümkündür. Bununla birlikte bankalar her bir çek yaprağı için belirli bir miktar teminat talep etme hakkına sahiptir.
Çek en basit anlatımıyla bir ödeme emri vermektir. Çeki düzenleyen taraf çeki bankaya hitaben düzenler. Yani çeki yazan kişi, çekte belirtilen tarih geldiğinde, çekin muhatabına ödeme yapılmasını bankaya emreder. Bir çek keşideci, lehtar (hamili) ve muhatap olmak üzere 3 taraf arasında düzenlenir.
İlgili 44 soru bulundu
Çek Tahsil Etme İşlemleri
Çek sahibi olan kişi, çekiyle beraber hesabının olduğu banka şubesine giderek çekin takasa verilmesi konusunda istekte bulunabilir. Çek, bankaya teslim edilir. Ardından, çek, banka genel müdürlüğüne iletilir. Bankacılık sistemine girişi yapılır.
Çekin ciro edilmesi için arka yüzüne firmanın kaşesi ve yetkilinin imzası gerekir. Birden fazla imza bulunabilir. Beyaz ciro yönteminde ise sadece yetkili imzası çekin arka yüzüne eklenir. Bu şekilde çek ciro edilmiş olur.
Buna göre: “(1) Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün; düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.
*Değerli Kağıt Bedeli tutarı hariçtir. *İlk Çek Karnesi verilişinde 1 kez tahsil edilecektir. 125.000 TL üzerindeki tutarlar için %0.2, altındaki tutarlar için sabit ücret alınmaktadır. 125.000 TL üzeri tutarlar için %0.2, altındaki tutarlar için sabit ücret alınmaktadır.
Bir çek defterine sahip olmak için bir bankada hesap açtırmalısınız. Bunun için banka sizden hesabınızın bulunduğu banka şubesine Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, ikametgah belgesi ve sabıka kaydı gibi belgeler talep ediyor. Ardından ise çek defteri başvurusunda bulunmanız gerekiyor. ile başvuru yapabilirsiniz.
Çekin tamamen karşılıksız çıkması halinde; çekin bedeli 2.225,00 TL ve üzeri ise banka hamile 2.225,00 TL tutarı ödemekle sorumludur. Eğer çek bedeli 2225,00 TL'nin altında ise çek bedeli ne kadar ise o rakamı ödemekle yükümlüdür.
Çek defterinizdeki sıradaki numarayı çeke yazdıktan sonra bu numarayı çek defterinizde işaretleyebilirsiniz. Çek numarası, çeklerin izlenmesi ve takip edilmesi için kullanılır. Belge ek bilgi veya açıklama eklemek isterseniz, bu alanı kullanabilirsiniz.
Çekin üstünde yazılı bankadaki çek hesabında, çekte yazılı tutara ilişkin karşılık yani yeterli tutarda para olmalıdır. Aksi takdirde karşılıksızdır işlemi yapılıp cezai yaptırım uygulanması söz konusu olacaktır. Ayrıca çekin geçerli olabilmesi, alacağın tahsili için büyük önem arz etmektedir.
Bankamatikten kartlı olarak bir günde en fazla ne kadar para çekebilirim? Segment ayrımı olmadan tüm müşterilerimiz 10.000 TL'ye kadar ücretsiz, 10.000 – 20.000 TL arası tutarlar için ücretli nakit çekim işlemi yapabiliyor.
Kullanıcılar, kendi banka ATM'lerinden nakit avans çekerken genellikle işlem ücreti ödemiyor; ancak, BSMV, KKDF, faiz ücreti ve nakit avans komisyonu gibi ücretleri mutlaka ödemeleri gerekiyor.
Yapılan değişikle; 31 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 6.000 TL'den 9.270 TL'ye artırılmıştır.
Çek Kanunu'nun geçici 3'üncü maddesi gereğince, 31/12/2020 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir. Eğer bu tarih uzatılmaz ise, 31/12/2020 tarihinden sonra düzenlenme tarihinden önce ibraz edilen çek için karşılıksızdır işlemi yapılabilecektir.
Muhatap nezdinde karşılığı kısmen veya tamamen bulunmayan bir çek düzenleyen kişi, çekin karşılıksız kalan bedelinin yüzde onunu ödemekle yükümlüdür.
Çek bozdurma oranları, bankalar ve faktoring şirketleri arasında değişiklik gösterir. Genel anlamda ödeme tutarından %5 ila %8 oranları arasında kesinti yapılır. Alacaklılar, en avantajlı oranlardan yararlanmak için önceliği müşterisi olduğu finansal kuruluşlara vermelidir.
Kanunda çekin ibrazı için öngörülmüş olan süreler hak düşürücüdür. Hamil sürelere riayet etmeyip çeki vaktinde ibraz etmezse çek artık kambiyo senedi olmaktan çıkar. Bunun neticesinde de çek artık ciro edilemez ve kambiyo senetlerine özgü icra takibi yolu ile icraya koyularak tahsilatı yapılamaz.
Süresinde Bankaya Sunulan Çekin Karşılıksız Çıkması
Geriye kalan alacak bakiyesi çekin arkasına ciro edilir (yazılır). Çekin lehtarı veya çeki elinde bulunduran(avali), daha önce bankaya sunmuş oldukları bu çeki böylece yetkili icra Müdürlüğünde kambiyo yoluna özgü alacak takibi yoluyla icra takibi yapabilir.
Bir çeki tam ciro ile devralan kişi/işletme çeki ister tam ciro ile isterse beyaz ciro ile devredebilir. Beyaz ciro ile: Çek yaprağının arkası yalnızca ciranta tarafından imzalanır. Çekin kime devredildiği belli değildir.
Çekin ciro edilebilmesi için firma kaşesi, çekin arkasına vurulmalıdır. Ancak yalnızca kaşe kullanılması ciro etme işlemi için yeterli değildir. Bununla birlikte şirket yetkilisinin de çekin arkasına imzasını atması gereklidir.
Dolayısıyla çeki ciro eden taraf, çek vadesindeki tahsilat haklarını devretmiş olur. Ciro işlemiyle birlikte çeki ilk düzenleyen taraf borçlu konumunu devam ettirerek çek bedelini öder ve ciro yoluyla çeki elde eden son taraf da çeki tahsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri