Zemin sağlamlaştırılmadan ve iyi astar atılmadan fayans ve seramik yapıştırılan yüzeylerde, kalitesiz yapıştırıcı kullanımlarında, yapıştırıcının kıvamının ayarlanmaması, derz boşluklarından fayansın altına su kaçması gibi durumlarda fayans ve seramikleriniz kabarır.
1- Köşede birleşen iki seramiğin ya da duvarla seramiğin birleşim noktalarında baskı olması durumunda kabarma olabilecektir. Kabarmayı önlemek için birleşim noktalarında en az 5mm derz boşluğu bırakılmalı ve poliüretan mastik ile derz dolgu uygulaması yapılması gerekmektedir.
Altta yatan katmandaki aşırı hareket, döşenmiş yüzeyde çatlamaya neden olur (Sıcaklık değişimlerinden dolayı termal hareket). Örneğin, 45 m uzunluğundaki normal bir binanın yaz aylarında gündüzleri maksimum ve minimum sıcaklık arasındaki farkın 20 ° C olduğu durumlarda 18 ila 20 mm uzunluğunda artacaktır.
Fayansların altında su boruları varsa ve su sızdırıyorsa fayanslar patlar. Aynı şekilde eski demir su boruları varsa onlarda zamanla paslanır ve sı kaçırır.Beton falan çatlar.Böyle bir durumda mümkün mertebe boruları veya sorun yaratan şeyi sökmek gerekir.
Isı değişimleri ne kadar ani olursa olsun, çatlama ve renk değişimi olmaz. Ve tüm bunların yanında seramik/porselen karoların tasarım ve üretim teknolojileri sayesinde dış mekan zeminlerinizde istediğiniz doğal görünüme sahip olmanız mümkün: Granit, kireçtaşı, ahşap, brüt beton, mermer…
İlgili 27 soru bulundu
Zemin sağlamlaştırılmadan ve iyi astar atılmadan fayans ve seramik yapıştırılan yüzeylerde, kalitesiz yapıştırıcı kullanımlarında, yapıştırıcının kıvamının ayarlanmaması, derz boşluklarından fayansın altına su kaçması gibi durumlarda fayans ve seramikleriniz kabarır.
Havada kuruyan çamurun tamamen kuruması bir hafta kadar sürebilir. Kesin süre, ürünün kalınlığına ve oda sıcaklığına bağlı olacaktır. Havada kuruyan çamur ile çalışırken çatlamayı önlemek için, ne kadar çabuk kuruyacağına dikkat etmeniz gerekir. Seramik çamurlarında olduğu gibi, yavaş kurutmak en iyi seçenektir.
Atılan şapa yeterli oranda çimento katılmadıysa zeminde mukavemiyeti düşük olur, buda soğuk ve sıcak havalarda zeminde gevşeklikler meydana getirebilir. Atılan şapa çimento ve su yalıtım ürünleri dışında atılan kireç veya alçı şapta rutubete, gevşemeye sebep olur. Bu şekilde zeminde zamanla seramiklerde şişme görülür.
Faydalı bilgiler: Fayanslar, eski fayansların üzerine yapıştırıldıklarında iyi bir şekilde tutunabilmeleri için, zeminin itinalı bir şekilde hazırlanması gerekir: Üzerlerindeki yağlar da dahil olmak üzere, tüm fayanslar temizlenmelidir.
Sirke Çözeltisi: Eşit miktarda damıtılmış beyaz sirke ve suyu karıştırarak bir temizleme solüsyonu oluşturun. Solüsyonu harç çizgilerine uygulayın ve kiri ve birikintileri parçalamak için birkaç dakika bekletin. Ardından, renksiz maddeyi çıkarmak için harç çizgilerini yumuşak bir fırça ile fırçalayın.
Ortam ve/veya yüzey sıcaklığının yüksek olması, Ortamın rüzgara maruz kalması, Yüzeyin aşırı sulu silinmesi, Derzin tam doldurulmaması.
Banyodan alt kata su akmasını engellemek için fayans aralarındaki derz doldu denilen kimyasal kontrol edilmelidir. Eğer derz dolgu tahrip olmuşsa, yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Banyodaki veya tuvaletteki fayanslarda bir çatlak söz konusuysa, yine derz dolgu yardımı ile bu çatlaklar kapatılabilir.
Banyoların sürekli nemli ve suya maruz kalan alanlar olması, seçilecek karo fayansların suya ve neme dayanıklı olmasını gerektirir. Poröz olmayan, yüksek kaliteli seramik veya porselen fayanslar, bu gereksinimi karşılar.
Çoğu durumda, bu odayı kullanmadan önce harcın gece boyunca kurumasına izin vermelisiniz, çünkü toplam kuruma süresi 24 saat sürebilir. Derzinizi taktıktan sonra sızdırmazlığı düşünüyorsanız, bundan daha uzun beklemeniz gerekir, böylece tüm nemin serbest bırakılması için zaman kalmıştır.
- Duvar karolarını yere ve dış mekânlara döşemeyiniz. - Yer karolarını uygun yapıştırıcılar kullanarak, duvara döşeyebilirsiniz. NE KADAR SİPARİŞ ETMELİYİM? - Seramik ihtiyacınızı belirlemeden önce, ne tipte döşeme yapacağınıza karar vermelisiniz.
Derz kalınlığı en az 2 mm olmalıdır. Uygulama alanına ve kullanım amacına göre bu kalınlık arttırılmalıdır. Antisilip ürünlerde derz uygulaması mutlaka derz tabancası ile uygulanmalıdır. Ürün yüzeyine bulaşan artıklar mutlaka kurumadan temizlenmelidir.
Fayans ve seramik farkı yan yana geldiklerinde dahi hemen fark edilmektedir. Seramikler yapı itibariyle hemzemin hem de duvar kaplamalarında kullanılırken, fayans ise iç mekan olan banyo, mutfak, ofis gibi yerlerde tercih edilmektedir.
Fayans döşeme masrafları ya da süresi, döneme, mekâna ve duruma göre değişiklik gösterebilir. Fayans döşemek ne kadar sürer sorusuna net bir yanıt verilemese de, tek bir banyo için genellikle 3-4 gün sürdüğü düşünülmektedir.
Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır. Avantajları: Seramik fayansların döşenmesi kolaydır. Diğer malzemelerle karşılaştırıldığında seramik hafiftir. Seramik fayansların çoğu sırla kaplıdır, bu sayede mükemmel koruyucu üst tabakaya sahip olurlar.
Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
Yer karolarının çıkarılması işleminde, giriş ya da spesifik bir noktadan fayansları çıkarmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken bir çekiç ile keski kullanabilirsiniz. Keskiyi karonun altına sokarak, yerleştirdikten sonra çekiç ile hafif şekilde vurmanız yeterli olacaktır.
Kabarmaya genellikle suda çözünmüş tuzların çözünme ve kristalleşme döngüsü neden olsa da özellikle porozitesi (gözeneklilik) yüksek taşlarda suyun donma çözülme döngüsü de neden olabilmektedir.
Çatlamış alanı alın ve karıştırdığınız iki bileşenli macun olan şeffaf epoksi ile doldurun. Bir kürdan kullanarak yapıştırıcıyı çatlağa nazikçe sokun, böylece epoksi yapıştırıcı kiremit seviyesinde olur. Yapıştırıcı kuruduktan sonra, çatlağı kapatmak için biraz boya ve güzel bir sanatçı fırçası kullanın.
Seramik ve porselen ürünler kırıldığında en iyi şekilde Japon yapıştırıcı adı verilen kuvvetli yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Kırılan parçalara az miktarda sürüp tam kırıldığı noktadan tutturun ve elinizle biraz bastırarak kurumasını bekleyin.
Seramik hamurunda homojen bir karışım elde edilmesi son derece önemlidir. Zira eğer hamurun içerisinde hava kabarcıkları kaldıysa pişirme sırasında çatlamalar olur ve bu da ürününüze zarar verir. Yoğurma yani hamur elde etme işlemi bittikten sonra ikinci aşamaya yani şekil verme aşamasına geçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri