Burdur ili, Akdeniz Bölgesinin iç kısmında ve Göller Yöresi adı verilen bölgede Akdeniz Bölgesi'nden Ege ve Orta Anadolu Bölgeleri'ne geçiş alanında, 29º-24' ve 30º-53' Doğu Boylamları ve 36º-53' ve 37º-50' Kuzey Enlemleri arasında yer almaktadır.
Burdur'un güneyinde Antalya, Batısında Denizli şehirler, bulunmaktadır. Güneybatı bölümünde Muğla ve doğusunda Isparta şehri bulunmaktadır. Burdur coğrafi olarak Güneybatı Anadolu göller bölgesinde yer almaktadır.
Bu bakımdan verilen vergiler fazlalaşmıştır. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı.
İlde iklim genellikle kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgeleri arasında geçit iklimi özelliğine sahiptir. Yıllık yağışın büyük bir bölümü kış aylarında yağmur ve kar şeklindedir. Ortalama yıllık yağış toplamı 428,1 mm'dir.
Burdur güneyde Antalya, batıda Denizli, güneybatıda Muğla, kuzeyde Afyonkarahisar ve kuzeydoğuda Isparta illeri ile sınırlıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Burdur ili, Akdeniz Bölgesinin iç kısmında ve Göller Yöresi adı verilen bölgede Akdeniz Bölgesi'nden Ege ve Orta Anadolu Bölgeleri'ne geçiş alanında, 29º-24' ve 30º-53' Doğu Boylamları ve 36º-53' ve 37º-50' Kuzey Enlemleri arasında yer almaktadır.
Burdur - Antalya arası yaklaşık olarak 131 km'dir. Kamil Koç ile Burdur - Antalya seyahatiniz tahmini olarak en az 1 saat 30 dakika saat sürer.
Bugünün Hava Kalitesi-Burdur, Burdur
Hava kalitesi kabul edilir düzeydedir ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine sıra dışı hassasiyete sahip çok az sayıda insan için daha ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
Burdur yöreye has Akdeniz özelliklerini taşıyan bir şehirdir. Burdur tekenin başkenti olarak meşhur olmuş ve merkezinde birçok yerde teke heykelleri vardır. Burdur tekeleri halk oyunlarına ve türkülere konu olmuştur. Teke yöresi olarak da meşhur olan Burdur, tarihten gelen geleneksel değerlerini koruyan bir şehirdir.
Burdur'a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır; gazel böreği, Burdur şiş, testi kebabı, çekme, kömbe, Burdur muhallebisi, ceviz ezmesi. Burdur'un en meşhur yemeklerinden gazel böreği, Burdur için oldukça önemli bir yerdedir.
Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı aşireti mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliği karşısında "Cennet buradadır. Burda dur!" demişler ve "Burda dur!" sözü zamanla halk arasında "Burdur" haline dönüşmüştür.
Burdur. Karaçallı Köyüne Geygel Yörükleri de yerleşmiştir. -Karakoyunlular:Kızılkaya köyleri,Kestel dağı çevresi,Kemer Elmacık Köylerine kadar perakende yörüktürler.Yakın zamanlara kadar konar-göçer durumdaydılar. Kapaklı köyünü kuranlar bu yörüklerdir.
Burdur, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Yıllık yağışın büyük bir kısmı kış aylarında yağmur ve kar biçiminde görülmektedir. İlde ormanlar daha çok dağlık alanlar ve dik yamaçlarda yer almaktadır.
Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Burdur, denize kıyısı olmayan oldukça engebeli coğrafi alana sahip bir ilimizdir. İlin %61'i dağlık arazidir. Burdur deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte yer almaktadır. Göller Yöresi'nde yer alan Burdur'un nüfusu yaklaşık 260.000'dir.
Genel Bilgiler / Rehber. Akdeniz Bölgesi'nde yer alan ve yüksek dağlarla Antalya'dan ayrılan Burdur, 300.000 nüfuslu sakin ve huzurlu bir şehir olarak etkileyici gölleri, doğa güzellikleri ve tarihi hazineleriyle turistlerin ilgisini çekiyor.
Burdur'a gittiğinizde almadan dönmemeniz gereken hediyelik eşyalar şunlardır:bakır çaydanlık, cezve, ceviz ezmesi, İbecik bezi, alaca dokumalar ve İbecik bebekleri. Burdur'da önemli geleneklerden bir tanesi olan bakır dövme, beraberinde bakır çaydanlık ürünlerini de getirmiştir. Süs eşyası olarak kullanılmaktadır.
Zengin fauna ve florası ile eko turizmcilerin dikkatini çekerken ormanlar içerisinde çeşmeleri, eski medeniyet kalıntıları, göl kıyılarında temiz kumsalları, leziz yemekleri, şifalı suları, kıvrak Burdur ezgileri ve Burdur folkloru turizm yönünden ön plana çıkan değerlerindendir.
Ekonomisinin büyük bir bölümü Tarım ve Hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli atılımlar göstermiştir. İlimiz ekonomisi % 40'ı süt üretimine dayalı hayvancılık faaliyeti ve bunu destekleyen bitkisel üretimden oluşmaktadır.
Burdur Dimrit'i Türkiye'de yalnızca ilimizde yetişir ve ildeki üzüm üretiminin %60'ını oluşturur.
Burdur ve çevresi Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında bir geçit olduğundan her iki bölgenin iklimi etkisindedir. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Hava sıcaklığı kararlı olmamakla birlikte, yıl içinde genel olarak -21ᴼ ile +36ᴼ arasında değişmektedir. Kışın kar yağışı olağandır.
Burdur Akdeniz bölgesinin göller kısmında yer alan il. Batı Anadolu ile Akdeniz bölgesini birbirine bağlayan Burdur, 36°53′ ve 37°50′ kuzey enlemleri ile 29°24′ ve 30°53′ doğu boylamları arasında yer alır.
Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
İstanbul - Burdur arası yaklaşık olarak 642 km'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Burdur seyahatiniz tahmini olarak en az 7 saat 20 dakika saat sürer.
Isparta - Burdur arası yaklaşık olarak 28 km'dir. Kamil Koç ile Isparta - Burdur seyahatiniz tahmini olarak en az 29 dakika saat sürer.
Burdur - İzmir Arası Otobüs
Burdur ile İzmir arasındaki mesafe 398 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 5 saat 40 dakika kadar sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri