Banyoda sıcak su kullanımı ve çamaşır yıkama gibi işlemler yapılırken nem oranı yükselir. Bu nedenle, banyolarda rutubet giderici kullanarak fazla nemi engelleyebilirsiniz. Aynı şekilde, mutfaklarda da yemek pişirme ve su kaynatma işlemleri sürekli nem ve buhar oluşturur.
2 kaşık çay ağacı yağını bir bardak su içinde karıştırın. Bu karışımı sprey içine alın ve küf, rutubet olan bölgeye uygulayın. Bulaşık süngeri ya da nemli bir bez ile rutubetin oluştuğu bölgeyi silmeye başlayın. Rutubetten tamamen kurtulmak için zaman zaman düzenli olarak bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
Banyodaki küf oluşumunu azaltmanın ve engellemenin en bilindik ve basit yöntemi yeterince havalandırmaktır. Özellikle duş alındıktan sonra kapı ve havalandırma penceresini açık tutmak size bir hayli yardımcı olacaktır. Vaktiniz varsa duştan sonra banyo duvarlarını kurulayıp kuru tutmaya çalışın.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Banyolarda küf oluşumunun en büyük nedeni banyolarda buhar oluştuktan sonra yeteri kadar havalanmamasıdır. Yeteri kadar havalanan banyolarda, mobilyaların suyla teması engellendiğinde genellikle bir sorun yaşanmamaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Küflü bölgeye bir miktar çamaşır suyu sıkılmalıdır. Üzerine ekstra temizlemesi için bir sprey hijyen temizlik ürünü sıkın. 15 dakika bekletin. Bir bez yardımı ile küf tutan bölgeyi silmeye başlayın.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Tuzun nem çekme özelliği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu özelliği sayesinde iç mekanların nemini çekerek, istenen hava kalitesinin oluşmasına yardımcı olur.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Özellikle banyo yapıldığı zaman, su buharı banyonun tavanına ve duvarlarına temas eder. Banyo duvarları genellikle fayans olduğu için su buharından etkilenmez ancak tavanda durumlar farklılık gösterir. Banyo tavanı sürekli su buharına maruz kaldığı için, tavan kararması meydana gelir.
Banyo Fayansı Küf Nedenleri
Banyo fayanslarında oluşan küf sorunu, genellikle nemli ve sıcak ortamlarda meydana gelir. Bu sorunun temel nedeni, banyo alanlarının sürekli olarak su buharıyla temas etmesi ve yetersiz havalandırma sistemlerine sahip olmalarıdır.
BANYODA BUHAR NASIL ENGELLENİR? Banyolarda cam bulunmaması ve havalandırma kanalına bağlı olması banyoların yeteri kadar hava almamasına neden olmaktadır. Havalandırma alanına açılan camların kapatılmaması ve banyoların sürekli havalandırılması sağlanmalıdır.
Tavan kaplama malzemesi hem ekonomik hemde yalıtım amaçlı olarak üretilmektedir ve günümüz şartlarında en sağlıklı ve en verimli bir üründür. Tavan kaplama malzemesi üretim amacı nem rutubet yalıtımı sağlamaktır. Bu nedenle stropiyer tavan kaplama malzemesi %100 nem rutubet yalıtımlıdır.
Banyoda siyah küf genellikle yüksek nem ve düşük ışık seviyelerinden kaynaklanır. Banyonun havalandırması yetersiz olduğunda duşun veya lavabonun etrafında nem birikir ve bu ortam küfün gelişmesi için idealdir.
Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz. Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Tuz lambaları, ideal neme ulaşmada ki en etkili ve kolay yöntemlerden birisidir. Tuz lambaları, nemi etkili şekilde dengelemesinin yanında doğaldır yani bu faydayı sağlarken ayrıca zarar vermez. Kristal kaya tuzundan üretilen tuz lambası, doğal bir nem ya da rutubet önleyicidir.
Karbonat: Nemi kendi içine hapsetmesiyle kolay bir çözümdür, önleyici bir yöntem olarak kullanılır. Çamaşır suyu: Çamaşır suyu yüksek oranda baziktir. Püskürtülerek veya dökülerek uygulanmaktadır. Küf mantarlarını öldürür ve tekrar oluşmasını engeller.
Evinizin herhangi bir köşesinde rutubet oluşmasını istemiyorsanız ya da rutubet oluşma ihtimali olduğunu düşündüğünüz yerler varsa hemen karbonattan destek alabilirsiniz.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin. Son bir işlem daha... hafif ıslak kalan küflü bölgeyi kuru bir bezle tekrar silin.
Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin. Ardından tekrar sirke dökün ve süngerle silin. Sonrasında suyla durulayın. Aynı yüzeye karbonat döküp eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Tavandaki küfün engellenebilmesi için belirli aralıklar ile evin havalandırılması evde yalıtım problemi varsa bir an önce bu probleimin çözülmesi gerekir . Tavanın temizlenmesi pek mümkün olmasa da küf oluşan kısımların çamaşır suyu ile temizlenmesi küfün üremesini ve yayılmasını engelleyecektir .
Tuvalet veya duştaki sızıntılar da zamanla banyoda rutubet ve küf oluşturabiliyor. Duvarlarda ya da camlarda terleme küfün habercilerinden. Sıcak hava soğuk hava ile temas ettiğinde yoğuşma meydana geliyor. Yoğuşma ile nem birikmesi küf oluşumu için ideal ortamı hazırlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri