Tüylerin arasına gizlenmiş dış parazitler gözle görülür parazit çeşidi oldukları İçin kolaylıkla fark edilirler. Hayvanlarda yorgunluk, halsizlik, ishal, kusma ve bunun gibi belirtiler de görülebilir.
Kedilerde iç parazit görüntüsü, parazitin yerleştiği noktaya göre farlılık gösterir. Örneğin kedilerde bağırsak paraziti olduğu zaman parazit dışkıda görülebilir. Kedilerde dış parazit görüntüsü de bölgesel tüy dökülmesi, kızarıklık, ciltte pullu görünüm şeklinde olabilir.
Dış parazitlerden pire ve uyuz insan vücuduna yerleşip üreyememektedir. Bu parazitlerin olgun hali ancak kedi üzerinde hayatta kalabilmektedir. Ancak kedi üzerindeki kene insana tutunabilmektedir. Bu nedenden dolayı kedinizin antiparaziter tedavisini belli aralıklarda yapmanız gerekmektedir.
6 haftalıktan itibaren her Minnak kediye, dış parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir. Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Pire, Uyuz ve Kenelere karşı etkilidir. Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 2 olabilir) 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz.
İlgili 40 soru bulundu
Pire damlası etkisi ortalama olarak 3 ay sürmekte. Pireler kedileri ısırdıklarında ölerek, 24 saat içerisinde kediler pirelerden kurtulacaktır. Pireler öldükten hemen sonra kedinin üzerinde olanlar düşecektir. Pireler öldükten hemen sonra kedinin yıkanması gerekir.
Dış parazitler kedinizin kanı ile beslendikleri için anemiye ve alerjik deri reaksiyonlarına sebep olurlar. Dış parazitler taşıdıkları bir çok iç paraziti de ısırma esnasında kediye bulaştırırlar. Bu sebepten dış parazitlere karşı veterinerinizin önereceği korumaya yönelik programı aksatmadan uygulamalısınız.
Özellikle yavru kedi ve köpeklerde yoğun iç parazit görülmesi durumunda parazitlerin salgıladığı toksinlere bağlı ölümler olabilmektedir.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar yıkama yapılmamalıdır. Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar kedinizin ıslanmasına veya üşütmesine engel olmalısınız.
Bağırsak parazit tedavisi kişinin şikayetlerine göre planlanır. Semptomlar hafifse ve kişi sağlıklıysa, protozoal enfeksiyonlar kendiliğinden geçebilir. Belirtiler şiddetli veya kalıcı olduğunda, ilaçlar enfeksiyonun çözülmesine yardımcı olabilir.
Parazit dışkıda çıplak gözle görülebilir, birkaç santim boyunda ince bir parazittir. Parazitin yumurtaları ancak mikroskopla görülebilir.
Yaygın parazit belirtileri şunlardır:
Ağız ve Diş Sağlığı Sorunları: Bazı parazitler ağız ve diş sağlığını etkileyebilir. Diş eti problemleri, ağız kokusu ve diş çürükleri gibi sorunlar görülebilir.
Kedinizde iç parazit durumu olduğunu anladığınız zaman onu veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekim tarafından kedinize oral yolla verilen ilaçlarlar, enjeksiyonlarla ya da antiparazitik ilaçlarla tedavisine başlanır. Her hastalıkta olduğu gibi parazitlerde de erken teşhis önem tanışmaktadır.
Dış parazitler, kedilerin deri sistemi üzerinde yaşarlar. Bunlara örnek olarak pireler, keneler ve kulak akarları örnek verilebilir. Bu parazitler, ciltte tahrişe, alerjik reaksiyonlara ve bazı durumlarda hastalıkların diğer canlılara da bulaşmasına sebep olabilir. İç parazitler kedilerin vücutlarının içinde yaşarlar.
Bu parazit genellikle kedilerin bağırsaklarında bulunur dışkı yoluyla vücuttan atılır. Kedi dışkısı veya kediyse yakın temasta bulunan kişilerde daha çok görülen toksoplazma ayrıca kontamine gıdalar veya kirli sular yoluyla da insane geçer.
Kancalı Kurtlar: Kedilerin sindirim sistemine yerleşen kancalı kurtlar "hookworm" olarak da bilinir. Kanca benzeri dişleri ile bağırsak duvarını tahrip ederek bölgeye yapışan bu iç parazitler kedilerde bağırsak iltihabına, kansızlığa, kanamaya ve kilo kaybına neden olabilir.
Bu hapları nerede bulabilirim?” gibi soruların olması oldukça normal ve mümkündür. Güvenilir yerler arasında eczaneler, çeşitli online alışveriş siteleri, petshoplar ve veteriner klinikleri örnek olarak verilebilir. Kedi iç parazit hapı Trendyol üzerinden de bulunabilmektedir.
1.5 aylıktan itibaren her Minnak kediye, mutlaka iç parazitlere karşı ilaç uygulanması gerekir. Uygulanan anti paraziter ilaçlar, Askarit (yuvarlak solucanlar), Ancylostoma (kancalı kurtlar) ve Tenyalara (şerit, yassı solucanlar) karşı etkilidir.
Yukarıdaki belirtildiği üzere Toxoplasma gondii ve Leishmania adı verilen iki önemli parazit tek hücreliler grubunda yer alır. Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir.
Kliniğimize sıkça sorulan sorulardan birisi de kedilerde iç parazit damlası kaç günde etki eder sorusudur. Bu sorunun cevabı ise şu şekilde özetlenebilir; Damla uygulaması yapıldıktan sonra 1-2 saat içerisinde ilaç etkisini göstermeye başlar. Tam etkisinin göstermesi 24 saati bulabilmektedir.
Kedilerde dış parazit aşısı kaç günde etki eder derseniz 24 saat sonra dış parazite dair belirtiler adım adım azalmaya başlar. Kedilerde dış parazit aşısı sonrası kedinin bünyesinde olan parazitler türü ne olursa olsun ölmeye ve böylece kedi parazitlerinden kurtulmaya başlar.
Kedi ve köpeklerde bağırsaklarda yaşayan (özellikle yavru kedi ve köpeklerde) Askarit'lerden Toxocara canis ve Toxocara cati (alt türler), insanlara geçerse, yani parazitin yumurtası yanlışlıkla yutulursa, "larva migrans" denilen durum insanlarda şekillenebilir.
Evde yaşayan kedilerin izole bir hayatı ve günlük rutini olduğu düşünülse de aslında evde olmak demek kediler için sağlık sorunlarına neden olabilen dış parazitlerin yanı sıra kuduz, iç parazit, kedi lösemisi gibi sağlık sorunlarına karşı savunmasız kalabilme ihtimallerinin bulunduğunu unutmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri