Komşunuz banyo zeminine veya tuvalet zeminine su dökmeyi kestikten sonra tavandan su akması durduysa kesin olarak derz dolgudan olduğu söylenebilir. Bu sorunun çözümü çok basittir. Banyo veya tuvalet fayanslarının yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Derz dolgudan sonra su sızıntısının kesildiğini göreceksiniz.
Üst Kattan Su Akması Sigorta
Evi sigortalatmak, sorunu kısa sürede çözmeyecektir. Çünkü evi sigortalattıktan sonra yaklaşık olarak bir hafta kadar beklemeniz gerekir. Bir hafta geçtikten sonra sigorta şirketini arayıp durum hakkında bilgi vermelisiniz.
Tavandan su akmasının sebebi, üst katta bulunan tesisat borularındaki su kaçağıdır. Tesisat borusunun çeşidine bağlı olarak tavandan su akmasında da farklılık meydana gelmektedir. Üst katta bulunan temiz su borusunda su kaçağı meydana geldiğinde, alt katta tavanda su damlaması meydana gelir.
Ana su vanasını kapatmasına rağmen tavandan su damlaması devam ediyorsa, komşunuzun banyo fayans arasından su sızıntısı oluyordur. Fayans arasından kaynaklanan su sızıntısını engellemek için fayans arasına tekrardan derz dolgu yapılırsa bu sorununuz çözüme kavuşmuş olur.
Tavan Akması Sonucu Tadilat Ücreti
Tesisatın kontrolünden sonra ortaya çıkacak olan ve eğer farklı durumlarda olmazsa üst kattaki kişi sorumludur ve yapılacak olan bütün tadilatları ve alınan zararın karşılanması için sorumlu olan üst kat ücreti karşılar.
İlgili 27 soru bulundu
Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir. Site yönetimleri gerekeni yapmaktadırlar.
Öncellikle sorun kaynağını bulmamız için su kaçak tespit aletleri ile yerinde lokal olarak kontrol yapılmalıdır. Kontrol öncesi tespit için ücret alınmaktadır su kaçak tespit fiyatları 2023 yılında 700 TL ile 850 TL arasında değişmektedir.
Gayrimenkul kiraları hakkındaki yasa gereği de bu gibi giderlerin mülk sahibi tarafından giderilmesi gerekir.
Bu sorunun iki cevabı var. Birincisi kat mülkiyeti sahibinin konutundan kaynaklanan bir su sızıntısı varsa, bu su sızıntısından kat mülkiyeti sahibi kişi sorumludur. İkincisi ; ortak tesisattan kaynaklı bir su sızıntısı varsa, bu sızıntıdan apartman olarak tüm kat sahipleri sorumludur.
Eski bir binanın ana borusunda, her katta bulunan dairelerden gelen atık suyu alması, için bir çatal bulunur. Tıkanan gider, tam bu noktadan suyu geri vermeye başlar. Bu tür tıkanmaların sonucunda, banyoyu yıkadığınızda pis suyu çekmesi için banyonun tabanıyla aynı seviyede bulunan yer giderinden su dışarıya çıkar.
Kamera ile kaçak tespiti yapılarak sadece o bölgenin kırılması ile banyo su kaçağının tamir edilmesi ile sonuçlanacaktır. Akustik dinleme yöntemi ile su kaçağının tespit edilmesi sıklıkla yapılan bir yöntemdir. Dinleme ile su kaçağı tespit dilerek o bölgeden kaynaklana su kaçağı kısa süre içinde onarılacaktır.
KİRACI BU MASRAFI GENELLİKLE ÖDEMEZ!
Yaşanan alt kata su sızması sorunu olduğu zaman bu durum genellikle tesisattan oluşan bir sorun olabilir. Bu durumda da kiracının herhangi bir kusuru olmadığı gibi sorumluluğu da bulunmamaktadır ve bu şekilde ortaya çıkan masrafı ev sahibi karşılamak zorundadır.
Banyodan alt kata su akmasını engellemek için fayans aralarındaki derz doldu denilen kimyasal kontrol edilmelidir. Eğer derz dolgu tahrip olmuşsa, yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Banyodaki veya tuvaletteki fayanslarda bir çatlak söz konusuysa, yine derz dolgu yardımı ile bu çatlaklar kapatılabilir.
Su sızıntısı gibi durumlar konut sigortası teminatları kapsamındayken, üst kattan su akması konut sigortasının karşılamadığı durumlar arasındadır.
Kaçak veya usulsüz su kullanımlarını ALO 185, www.isu.gov.tr veya size en yakın Şube Müdürlüğü'müze başvurarak bildirebilirsiniz.
Üst kattan su sızması alt katın tavanından damlama şeklinde kendini gösteriyor ise temiz su hattında su sızıntısı olduğu anlamına gelir. Üst kattan sızan su gider hattında bulunuyorsa, alt katın tavanında sarımtırak bir renk oluşturur. Bu durum pis su kaçağından kaynaklı su sızıntısı anlamına gelir.
Deprem ve depremin neden olduğu tsunami, infilak, toprak kayması gibi nedenlerle konutlarda meydana gelen zararlar DASK tarafından karşılanabiliyor. Bu özelliğiyle DASK sigortası su baskını nedeniyle oluşan zararları karşılamıyor.
Evin içinde hiç oturmasa dahi sorumludur. Bazıları eşyalarını barındırmak için ev kiralayabiliyorlar. Ancak sorun ev içinde değilde, bina logarlarında, kanalizasyon borularında meydana gelmiş ise sorumluluk ev sahibine aittir. Ama çoğu zamanlarda kiracılar bu masrafı öderler.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir.
Kat Mülkiyeti Kanunu 4. Madde açıktır. Ortak alan sayılan deponun tavan kısmı da ortak alandır. KMK 19. maddede "Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.
Alt kata su sızmasının sebebi, dairedeki herhangi bir tesisat borusundan kaynaklanabilir. Dairede üç farklı tesisat borusu bulunur. Bunlar; temiz su borusu, atık su borusu ve kalorifer borusudur. Bunun dışında, banyo veya tuvaletteki fayansların arasından da alt kata su sızması meydana gelebilir.
Ev Su Tesisatı Yenileme Maliyeti
Hem suyun kalitesi hem de sorunsuz bir tesisat için belli bir süreden sonra tesisatın yenilenmesi gerekir. Ev su tesisatı yenileme maliyeti, 5.000 TL ile 30.000 TL arasında değişir. Vermiş olduğumuz aralığın üzerinde veya altında olan maliyetler de vardır.
Evde su kaçağı nasıl anlaşılır sorusunun sorulması gereken yerdeyiz. Odalarda rutubet kokusu duvar boylarında kabarma parkelerde şişme görülüyorsa küçük böcekler çıkıyorsa gidere dökülen su rogar a gelmiyorsa musluklar kapalıyken su sayacı dönüyorsa tesisat su kaçağı olduğunu anlayabiliriz.
70 derece ısıda 24 saat içerisinde su kaçağı için kullanılan kimyasal ilaç su kaçağını iyileştirecektir. Bu işlemleri gerçekleştirirken bar kontrolü sağlanıp, düşme görüldüğü takdirde ise su ilavesine devam edilmelidir. Bar'ın sabitlendiğini görene kadar su takviyesine devam edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri