Islak, nemli ve sıcak ortamlar küf oluşumuna müsaittir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra havalandırma kesinlikle açık olmalı. Nemli veya ıslak kalan yerler de temizlenmeli ve içerideki nem de giderilmeli. Ayrıca banyo perdeleri de küf barındırabileceği için düzenli olarak temizlenmeli.
Banyodaki küf oluşumunu azaltmanın ve engellemenin en bilindik ve basit yöntemi yeterince havalandırmaktır. Özellikle duş alındıktan sonra kapı ve havalandırma penceresini açık tutmak size bir hayli yardımcı olacaktır. Vaktiniz varsa duştan sonra banyo duvarlarını kurulayıp kuru tutmaya çalışın.
Odalarda ve özellikle de banyoda oluşan rutubete karşı önlem almak için deniz tuzu kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Çünkü deniz tuzunun nemi çekme özelliği bulunuyor. Deniz tuzundan yapılmış dekorlar veya bir kase içindeki deniz tuzu, evde rutubete karşı alınacak önlemler arasındadır.
Tavan ve duvarlarda oluşan küfü engellemek için evinizi havalandırırken camları ardına kadar açarak kısa süre evinizi havalandırmalısınız. Kış aylarında günde 3 defa 5-10 dakika son baharda ise günde 3-4 defa 20 dakika kadar evinizi havalandırmak küf sorununu büyük oranda çözecektir.
Siyah Küfe Çözüm
Banyoda siyah küf genellikle yüksek nem ve düşük ışık seviyelerinden kaynaklanır. Banyonun havalandırması yetersiz olduğunda duşun veya lavabonun etrafında nem birikir ve bu ortam küfün gelişmesi için idealdir.
İlgili 26 soru bulundu
Toksik siyah küf olarak da bilinen Stachybotrys, tehlikeli bir küf türüdür. Bu küfün besin kaynağı nem ve sıcaklıktır. O yüzden bu koşulları sağlayan kapalı ortamlarda, nemli duvar, tavan ve parkelerde kolaylıkla çoğalabilir. Bu zehirli küf, yoğun olarak mikotoksin üretir.
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır. Mineral yapısı sayesinde yüzeyde bir bozulma yaratmaz. Yapının nefes alabilirliğini korur.
Evde küf olamaması için neler yapılabilir? Her gün düzenli şekilde ortamın havalandırılması, kuru ve temiz tutulması küf oluşumunu önleme konusunda en önemli işlemdir. Özellikle su tesisatının bulunduğu banyo, mutfak gibi nemin yoğun olduğu yerler aspiratör, kurutucu, klima gibi cihazlar ile havalandırılmalıdır.
Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin. Ardından tekrar sirke dökün ve süngerle silin. Sonrasında suyla durulayın. Aynı yüzeye karbonat döküp eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Banyolarda küf oluşumunun en büyük nedeni banyolarda buhar oluştuktan sonra yeteri kadar havalanmamasıdır. Yeteri kadar havalanan banyolarda, mobilyaların suyla teması engellendiğinde genellikle bir sorun yaşanmamaktadır.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
BANYODA BUHAR NASIL ENGELLENİR? Banyolarda cam bulunmaması ve havalandırma kanalına bağlı olması banyoların yeteri kadar hava almamasına neden olmaktadır. Havalandırma alanına açılan camların kapatılmaması ve banyoların sürekli havalandırılması sağlanmalıdır.
Yarım fincan beyaz sirke kullanılabilir. Malzemelerin tamamını bir kabun içerisinde karıştırıp macun kıvamına getirin. Daha sonra eski diş fırçası veya bulaşık süngeri yardımıyla macun kıvamına getirdiğiniz karışımı fayans aralarının üzerinden geçip durulayın.
Banyo fanının konumu oldukça önemli. En iyi havalandırma için duş ve tuvalet arasındaki orta noktaya monte etmelisiniz. Ancak, banyo çok büyükse, birden fazla fan takmanız gerekebilir. Yeni bir fan takıyorsanız, fanın ana gövdesinin bulunduğu tavan düzenini dikkate almanız gerekecektir.
Nemli duvarlar, sızıntılar, su birikintileri, havalandırma sorunları veya yetersiz izolasyon gibi faktörler, küfün büyümesi için elverişli koşullar oluşturabilir. Küfün çoğalması için ayrıca uygun besin kaynaklarına da ihtiyaç vardır. Bu nedenle, organik madde içeren yüzeyler, küf için ideal bir ortam sağlar.
Çamaşır suyu içeriğindeki yoğun hijyen formülüyle mikroorganizma tabakası küf mantarlarını anında yok edecektir. Çamaşır suyu yardımıyla silinen yüzeyleri başka ıslak bir bez yardımıyla yeniden silerek duvardaki küf lekesini büyük oranda kaybolduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Sprey şişe beyaz sirke ile doldurulur ve duşakabinde küf lekesi olan her bölgeye sıkılır. Yeterli düzeyde küf lekesi üzerine sıkıldıktan sonra kuruması beklenir. Sirkenin kurumasının ardından tekrar küf lekeleri olan bölgelere sirke sıkın ve sünger yardımı ile temizlemeye başlayın.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
İyi bir havalandırma ve iklimlendirme sistemi iç mekanlarda nem ve rutubetin birikmesini önler. Havalandırma sistemi evin hava dolaşımını sağlayarak nemin yoğunlaşmasını ve rutubetin oluşumunu azaltır. Ayrıca iklimlendirme sistemi nem seviyesini kontrol ederek iç mekanlardaki rutubetin azalmasına yardımcı olur.
“En iyi küf önleyici boya hangisi?” diye sorarsanız Redcolour Nem ve Küf Önleyici Boya en iyi seçenekler arasında yer alır.
Rutubetlenme ve nemlenmeye karşı sprey poliüretan köpük tavsiye edilmektedir. Sprey poliüretan köpük , strafor köpüğe oranla daha çok verim alabileceğiniz ısı izolasyon görevi görmektedir. Sprey poliüretan köpük uygulandığı zaman nem ve küflenme gibi sorunlar kalmayacaktır.
Nem emici olarak kaya tuzu kullanın
Bu küf ve mantarları özellikle de akciğer hastalıkları olan kişilerin soluması oldukça zararlıdır. Havadaki nemi toplamak için kaya tuzu kullanmak, nem birikmesini önlemek için iyi bir adım olabilir. Tuzu küçük bir kaba koyun ve içerisine su ekleyin.
Tıpkı karbonat gibi kedi kumu da nemi içine hapsetme özelliğine sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri