Parlak seramik, mat seramiklere göre çok daha göz alıcı ve ışıltılıdır. Ancak yoğun kullanılan zeminlerde kayganlığı çok fazla olduğu için ve sürtünmeyle üzerindeki bu parlaklığı kaybetme riski olduğu için zeminde parlak cila önerilmez.
Kaymaz özelliklere sahip seramiklerin genel adı olan “Antislip Seramik “ “R” ile sembolize edilir.Havuz ya da havuz kenarı gibi alanlar kadar kayma riskinin yoğun olduğu ticari alanlar için de önemli olan yüksek kaydırmazlık özelliği evlerimizde banyo ve mutfaklarımız içinde çok önemlidir.
Mat seramikler kolay temizlenir, üzerindeki küçük çizik veya lekeleri göstermez ve dayanıklılığı parlak modellere göre daha uzundur. Mat seramiklerin dezavantajı çok azdır. Tek sorun, derin dokulu modellerin yüzey kıvrımlarını temizlemek olabilir.
Uzun ömürlü, dayanıklı ve hijyenik karo seramik modelleri ile estetik açıdan tatmin edici ve ferah ortamlar yaratılabilir. Banyo fayanslarının seçiminde alanın küçük ya da büyük olması, dekorasyona hakim rengin açık ya da koyu olması, seramiğin boyutu ve deseni önemli kriterlerdendir.
İlgili 37 soru bulundu
Daha basit bir anlatımla, banyonun uzunluğu ve genişliğini ölçün, bu ölçüleri çarparak metrekareyi hesaplayın ve çıkan sonucu %15 ile çarpın. Bu, fayans satın almanız gereken gerçek metrekare sayısı olacaktır. Banyonuz standart ölçülerden küçük ise, küvet veya duş alanı duvarları için en uygun seçim, mozaikler.
Banyoların sürekli nemli ve suya maruz kalan alanlar olması, seçilecek karo fayansların suya ve neme dayanıklı olmasını gerektirir. Poröz olmayan, yüksek kaliteli seramik veya porselen fayanslar, bu gereksinimi karşılar.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
Fayanslar üzerinde biriken kiri ve yağı temizlemek için limonla ovmak etkilidir. Temizlenecek bölgeyi 15-20 dakika boyunca ovmak ve daha sonra suyla yıkamak, hem temizlenmesini hem de parlamasını sağlar. 3.Fayans temizliği yaparken kullanılan süngere veya fırçaya biraz karbonat ile tuz dökmek oldukça etkilidir.
Fayans ve seramik farkı yan yana geldiklerinde dahi hemen fark edilmektedir. Seramikler yapı itibariyle hemzemin hem de duvar kaplamalarında kullanılırken, fayans ise iç mekan olan banyo, mutfak, ofis gibi yerlerde tercih edilmektedir.
Çok cilalanmış (parlak) granit fayanslar çocuklar için olduğu kadar çocuklar için de ıslak ve tehlikeli olduğunda kaygan olabilir.
Kaymaz Solüsyon
Oteller, avmler gibi zemini fayans ve seramik kaplı parlak, Kaygan Zeminler suya, temizlik ürünlerine, yağa vb. sıvılara maruz kalıyor. Bu tür zeminlerde kayma ve kaza riski oldukça yüksek. Bu gibi kazaları önlemek için zeminlere Kayganlık Önleyici, Kaymaz Solüsyonu kullanılmaktadır.
Seramik Türleri;
Örneğin banyolarda yaşanabilecek ev kazalarına karşın antislip (kaydırmaz zemin) , mat yer seramikleri önerilirken, koridorlarda parlak seramik, yarı parlak seramik ya da porselen seramikler önerilmektedir. Genel olarak dış mekan, banyo ve mutfaklar da antislip, mat yer seramiklerini önermekteyiz.
Antre ve holler, özellikle antre çekici olması istenen bir alandır. Bu sebeple parlak seramikle döşenebilir. Gene de bu alanlar su ile temizlendiğinde kayma riski olacaktır.
Altta yatan katmandaki aşırı hareket, döşenmiş yüzeyde çatlamaya neden olur (Sıcaklık değişimlerinden dolayı termal hareket). Örneğin, 45 m uzunluğundaki normal bir binanın yaz aylarında gündüzleri maksimum ve minimum sıcaklık arasındaki farkın 20 ° C olduğu durumlarda 18 ila 20 mm uzunluğunda artacaktır.
Seramiklerin Avantajları
Kimyasal madde ve yüzey temizleyicilerine karşı dayanıklılıkları oldukça yüksektir. Suya ve neme karşı dirençleri sayesinde ıslak hacimlerde en çok tercih edilen kaplama ürünleridir. Seramikler diğer kaplama malzemelerine göre bakım gerektirmez, kolay temizlenir.
Bu konuda beyaz sirke güvenle tercih edilebilir. Bir kap içerisinde yaklaşık 1 su bardağı beyaz sirkeyi yine bir su bardağı ılık su ile karıştırdıktan sonra bu sıvıyı, bir fısfıs veya sünger yardımıyla fayans üzerine uyguladığınızda, kolayca temizlik sağlanabilir.
Temiz, yumuşak bir beze az miktarda pirinç parlatıcı koyun. Alternatif olarak, diş macunu veya sirke kullanabilirsiniz. Ürünü çiziklere ve tüm kenarlara sürtün. Küçük, dairesel hareketler kullanmak en iyisidir.
Bir kaba 3 ölçü karbonat ve 1 ölçü çamaşır suyu ekleyip karıştırın. Fayanslarınızın üzerine su döktükten sonra hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla bütün yüzeye yayın. Bir süre bekledikten sonra macun kıvamındaki karışımı bir sünger yardımıyla alıp, bölgeyi bol suyla durulayın.
Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Sirke içerisinde barındırdığı bileşenler ile fayans ve derz temizliğinde tercih edilmektedir. Sirke ile temizlik gerçekleştirmek adına sprey şişesinin içerisine yarısına kadar ılık su ve kalan kısmada elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Ardından hazırlanan karışım ile fayansları ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Evin tüm alanlarında olduğu gibi küçük banyoları geniş göstermenin yolu açık renkler kullanmaktan geçer. Özellikle penceresi olmayan banyolara açık renk duvarlar ve dolaplarla aydınlık bir hava kazandırılabilir. Bunun için krem rengi veya beyaz tonlar tercih edilebilir.
Açık renkli fayans veya banyo seramik modelleri alanın daha büyük ve parlak görünmesine yardımcı olur. Ancak koyu renkli banyo fayans veya seramik modeli kullanmanıza tamamen engel değildir.
Banyolar için en iyi zemin nedir? Banyolar için en iyi zemin seçenekleri, neme dayanabilen, ıslakken kaygan olmayan, temizlemesi kolay ve ayağın altında rahat olan zeminlerdir. Neme dayanıklılık açısından lüks vinil karoları (LVT), rulo vinil ve porselen veya seramik karo en iyi banyo zemin seçenekleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri