Üvez meyveleri belirli bir miktardan sonra çiğ olarak tüketilmeye devam edilmemelidir. Çiğ olarak fazla miktarda tüketilmesinin zararlı olduğu belirtilmektedir. Üvez meyveleri pişirilerek yenilmelidir. Böylece içerdiği parasorbik asit sorbik aside dönüşerek vücutta olumlu etki gösterir.
İtiraf edelim, taze meyvelerinden büyük miktarda alındığında, tadı acı ve ekşi gelebilir; ishal ve keyifsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir, ancak zehirli değildir. Yabanî kuş üvezi fidanı, daha çok orman kenarlarında, 2.400 m yüksekliğe kadar olan kayalık fundalıklarda yetişir.
Üvez meyvesi kış aylarında toplanıp tüketilmeye hazır hale gelir. Ancak üvez bitkisi dalından koparılır koparılmaz yendiğinde tadı oldukça acı ve kekremsi olduğundan, dağ meyvesi yenilmeden önce en az 10 gün kadar olgunlaşması beklenmelidir.
Üvez meyvesi dalından koparıldığında sert olur ve bu şekilde yenilmeye çalışıldığında tadı çok kötüdür ve boğucudur. Meyve, kahverengi bir renk alana dek oda sıcaklığında bekletilerek marmelat kıvamına geldiğinde yenmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Üvez meyvesi dalından koparıldığı gibi çiğ olarak yenilebilecek bir meyve değildir. Çiğ yendiği taktirde kremamsı yapısından dolayı boğulma tehlikesine sebep olabilir, mide bulantısı, ağrı ve kusmalara yol açabilir. Ayrıca kronik hastalığı olanlar doktorlarına danışmadan bu meyveyi kesinlikle tüketmemelidir.
Sorbus sözcüğü Latince "Sorbum" sözcüğünden gelir ve "meyve" anlamı taşır. Anadolu' da üvez ismi sadece Sorbus domestica türü için kullanılır. Diğer üvez türlerinin yaygın adı "geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armutu" şeklindedir.
- Böbrekleri temizler. - Ödem oluşumunu engeller. - Balgam söktürücü bir etkisi bulunur. Bu şekilde sağlamış olduğu birçok özellik ile beraber üvez ağacı yaprakları günümüzde yaygın olarak kullanılır.
Tansiyonu ve kan şekerini dengeleyebiliyor
Tansiyonu ve kan şekerini düşürücü bir etkide bulunuyor.
Üvezleri cam kavanoza koyup eziyoruz ve içine tuzu, sirkeyi ve suyu ilave edip tülbent ve ya kağıt havluyla kapatıp mayalanmasını bekliyoruz. Kavanozun üzerinde beyaz denizanasına benzer mayalanma işlemi olduğunda artık sirkemiz olmuş demektir, süzüp kullanabiliriz.
Üvez denilen meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yenir. Türkiye'de 11 kadar üvez türü bulunur.
Anavatanı Avrupa ve Sibirya olan üvez ağacı; Kuzey Anadolu, Avrupa, Rusya, Kafkasya, Kırım, Kuzeybatı Afrika ve Lübnan bölgelerinde de yetişir. Üvez ağacı Türkiye'de Ağrı, Amasya, Artvin, Bursa, Çanakkale, Giresun, Kars, Kastamonu, Kayseri ve Trabzon illerinde bulunur.
Üvez tohumlarının çimlenme engelinin giderilmesinde başarılı sonuç alabilmek için, meyve etinden, kabuktan ve embriyodan kaynaklanan çimlenme engellerinin birlikte giderilip, uygun çimlenme sıcaklığının sağlanması gerekir. Aksi taktirde ya yeterli sonuç alınamaz yada hiç çimlenme gerçekleşmez.
Hamilelikte Yemeniz Gereken Meyveler
Hamilelik döneminde günde 2-4 porsiyon arası meyve önerilmektedir. Orta boy bir meyve (yaklaşık bir tenis topu büyüklüğünde) veya 1 bardak kesilmiş/doğranmış meyve 1 porsiyondur.
Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatılıp içildiğinde ya da yenildiğinde yapraklarının kabız yapıcı etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
En yaygın türü olan kuşüvezi yamaçlarda ve çalılık yerlerde yetişir. Yabani üvez, ova ve yamaçlardaki ağaçlar arasında dağınık olarak bulunur.
Karadeniz iklimine uygun olan bölgelerde yetişen yabani vez meyvesi Sivas'ta da Koyulhisar tarafında yetişiyor. İki senede bir olan kış meyvesi Kasım ve Aralık aylarında tezgahlarda yerini alıyor. Faydası saymakla bitmeyen meyve bölge halkı tarafından Sivas meyvesi olarak da biliniyor.
Sorbus (Roseceae) türlerine verilen genel ad. Kışın yapraklarını döken, dikensiz, basit veya pennat yapraklı ağaç ve beyaz çiçekli ağaç veya ağaççıklardır. Eyvaz, ivaz, ivez, övez diye de bilinir.
Yüksek miktarda şeker içermeyen muşmula meyvesi şeker hastalarının tüketebileceği bir meyvedir. Zayıflamaya yardımcı olur; Metabolizmayı hızlandıran ve bağırsakların çalışmasında faydalı olan muşmula meyvesi zayıflamaya yardımcı olur.
Halk arasında yemişen, akdiken ve barutan isimleri verilen alıç meyvesi, 50'den fazla türüyle kırmızı, kırmızı-kahverengi, sarı renktedir. Yaprakları da faydalı olan alıç meyvesi ise hem taze hem de kuru olarak tüketilir.
Muşmula meyvesinin içerisinde yer alan çekirdeklerin de tüketilmesi gerekmektedir. Muşmulanın kendisi kadar çekirdeğinin de oldukça faydaları bulunmaktadır. Muşmula çekirdeği genel şekilde sindirim sistemine çok yararlı bir besindir. Bunun yanı sıra çekirdeği, yutmadan ve farklı şekillerde tüketmek önemlidir.
Peki, ev yapımı sirke kaç günde olur? En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir. Mayasız elma sirkesi yapımı olduğu gibi mayalı yani sirke anası ile daha sonra tekrar sirke de yapılabilir.
Muşmulanın 100 gramında 49 kalori bulunmaktadır. 1 adet (20 gr) muşmula 10 kaloridir.
A, B1, B2 ve C vitaminleri içerir.
Alıç sirkesinin zayıflama için haftada üç gün tüketilmesi yeterlidir. Vücut alıç sirkesine alıştıktan sonra, haftada beş gün alıç sirkesi içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri