Cevap: 1) Banyo ve tuvalette müzik dinlemek yahut şarkı söylemek günah değil ama tuvalette şarkı söylemek edebe (görgüye) aykırı bir davranıştır. 2) Sabahleyin ezan okunurken kalkıp ezanı dinleme zorunluluğu yoktur.
Nihat Hatipoğlu'nun programına katılan genç bir izleyici, "Duş alırken müzik dinlemek günah mı?" sorusunu yöneltti. Hatipoğlu bu soruya "Duş alırken müzik dinlemek günah değil. Sizi rahatsız etmeyen şey İslam'ı da rahatsız etmez. Duş alırken mutlaka Kelime-i Şehadet getir, abdestini al" yanıtını verdi.
Duş alırken müzik dinlemek günah değil. Sizi rahatsız etmeyen şey İslam'ı da rahatsız etmez. Doğru bir vicdan, doğru bir akıl yanlışa evet demez. Duş alırken mutlaka Kelime-i Şehadet getir, abdestini al" şeklinde yanıtladı.
"Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
Aşkı sevgiyi anlatan şarkılar. - Birbirimizi düşünerek bunu dinlememiz dinen uygun mu? Değerli kardeşimiz, Aile ortamında veya hemcinsiniz olan arkadaşlarınızla beraber uygun zamanlarda ve ölçülerde, harama, günaha alet edilmeyen, teşvik ve tahrik etmeyen musikiyi dinlemek caizdir.
İlgili 38 soru bulundu
Böyle olunca nağmeli olması bir kenara Allah'ın, insanların iletişim kurabilmeleri için yarattığı kadın sesi bile erkeğe haram kabul edilmiştir.
İslam'a göre haramı övmeyen, dini ve ahlaki değerler ile çatışmayan, günaha girmeyi sempatik göstermeyen ve her şeyden önemlisi Allah'tan ve İslam'dan uzaklaştırmayan müziklerin dinlenmesi günah değildir. Bu tür müziklerin aksine olumsuz içerikli şarkılar, şeytanı ve kötülüğü kışkırtır.
Duşta müzik dinlemek eğlenceli olabilir ancak gusül alırken müzik dinlemek doğru bir davranış olarak kabul edilmez.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
GECE BANYO YAPMAK GÜNAH MI? Hayır. Bu yönde ne bir Hadis-i Şerif ne de bir Ayet-i Kerime; hatta fıkhi bir açıklama da bulunmuyor. Sadece bazı İslam alimleri, gece vaktinde banyoya girilmesini edep açısından uygun görmemiştir.
Cevap: 1) Banyo ve tuvalette müzik dinlemek yahut şarkı söylemek günah değil ama tuvalette şarkı söylemek edebe (görgüye) aykırı bir davranıştır. 2) Sabahleyin ezan okunurken kalkıp ezanı dinleme zorunluluğu yoktur.
Müzik dinlemek abdesti bozmaz.
- Günaha girmemek için nelere dikkat etmek gerekir? Değerli kardeşimiz, Öncelikle şunu ifade edelim ki, dizi izlemek günahtır veya caizdir şeklinde genel bir hüküm yok. Onun içerik, konu, ses ve görüntü bakımından seyretmesi, caiz, haram ve sevap gibi farklı hükümler söz konusudur.
Sual: Banyomuzda klozet var. Banyoya girerken sağ ayakla mı, yoksa sol ayakla mı girmek gerekir? Banyo yapmak maksadıyla girince, sağ ayakla, klozet için girilince, sol ayakla girilir. Çıkarken tersine yapılır.
Dinimiz müzik konusu ile alakalı detaylı ve özel hükümler koymaktansa genel ilke ve amaçları belirleyerek bu duruma güzel bir izaha vermektedir. İslamiyet'in ilke ve esaslarına ters düşmeyecek, günaha zemin oluşturmayacak ve haramı teşvik etmeyecek müzikleri dinlemekte mahsur yoktur.
Kur'an-ı Kerim'de cinsellik konusu net olarak zikredilmiyor. Hurilerden söz ediliyor ama o da çok net ve açık değil. Hurilerin cinsellik objesi oldukları şeklinde bir durum söz konusu değil. Cinsellik cennette olacak ya da olmayacak şeklinde bir şey yok.
Çünkü cennette üreme yok. Her türlü yiyecek de var ama boşaltım yok.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur.
3- Mezi: Mezi, cinsel düşünce ve buna benzer durumlarda gelen bir sıvıdır. Bu sıvının meni ile karıştırıldığı olmuştur. Benzer yapıları olsa da Mezi daha açık bir renge sahiptir ve sızıntı şeklindedir. Bu durumda abdest almak yeterli olacaktır.
Abdest alırken veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Müzik dinlemek gece rutininizin bir parçası haline gelirse, müziğin uyku üzerindeki olumlu etkileri çoğalabilir. Müzik sadece sizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yatmadan hemen önce müzik dinlemenin rutinleşmiş olması, vücudunuza dinlenme zamanının geldiğinin sinyalini de verir.
Yemek yerken dans etmemeli, müzik dinlememeliyiz. Çünkü bu masadaki kişilere saygısızlık olur. Aynı zamanda Allah'ın bize verdiği yiyeceklere, nimetlere de saygısızlık olur.
Öncelikle dinlenen müziğin dinen haram sayılan müziklerden olmaması gerekir. Aksi takdirde böyle konsere gitmek caiz olmaz. Ayrıca konser veren kadın ise erkeğin dinlemesi caiz olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri