Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı program mezunları DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavından aldıkları puanlarla alanında 4 yıllık bölümlere geçebilirler.
Öğrenim süresi 2 yıl olan Bilgisayar Programcılığı mezuniyeti sonrasında kişiler diledikleri takdirde Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'na girerek 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilir. Sınava başvuru yapmak için bölümün son senesinde okumaları ya da mezun olmaları gerekir.
Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ya da sınavsız olarak dört yıllık lisans programına geçerek öğrenime devam etmektir.
Dikey geçiş ya da diğer ismiyle iki yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama işlemi için ön lisans diplomanızın olması ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavına katılmanız gerekiyor. Her lisans bölümünün, dikey geçiş için belirli bir başarı sıralaması ve puanı vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Öncelikle belirtelim, açıköğretimden de olsa lisansa tamamlamanız için Dikey Geçiş Sınavına (DGS)'ye girmeniz şart, DGS sınavına girmeden lisansa tamamlamanız mümkün değildir. DGS'ye girdikten sonra aldığınız puana bakılmaksızın mezun olduğunuz programa göre belirlenen lisans bölümlerine devam edebiliyorsunuz.
Bilgisayar Programcılığı program mezunları DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavından aldıkları puanlarla alanında 4 yıllık bölümlere geçebilirler. DGS puanları hesaplanırken ön lisans mezuniyet ortalamanız ve DGS sınav puanınız birlikte değerlendirilir. Program sonunda mühendis veya öğretmen olabilirler.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) iki yıllık meslek yüksekokulu eğitimlerini 4 yıllık lisans programlarına geçerek devam ettirmek isteyenler için düzenlenen Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (2023-DGS) 464 bin 281 adayın katılımıyla ...
Ancak DGS'de YKS gibi tavan puan 500 değildir. DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir.
Sen normalde lisans müfredatında 20 ders görecekken 10 tanesini daha önce görmüş olduğun için muaf oluyorsun ve otomatikmen 4 yıl okuyacağına 2 yıl okuyorsun. LAKİN bu uygulamada böyle değil, aksine çoğu zaman DGS ile yerleşenler birinci sınıftan başlar.
Başlangıç seviyesinde bir bilgisayar programcısı, aylık ortalama olarak 12.000-20.000 TL arasında bir maaşla işe başlayabilir. Deneyimli ve uzmanlaşmış bilgisayar programcıları, aylık 20.000-35.000 TL veya daha yüksek bir maaş aralığında kazanç elde edebilirler.
Bilgisayar programcılığı bölümü, yazılım ve bilişim sektöründe yer aldığından dolayı, bölümü tercih etme noktasında da popülerleşmiş bir programdır. Bölümün 2 yıllık olması ve tek bir sınava bağlı olmasından dolayı her yıl ön lisans programlar arasında, tercih listelerinde yer aldığını söyleyebiliriz.
Bilgisayar Programcılığı bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Bu bölümden mezun olan her genç; hastaneler, bakanlıklara bağlı birimler, bilgisayar satış mağazaları, okullar, satış mağazaları, belediyeler, teknik servisler ve çeşitli firmaların yazılım departmanlarında çalışabilmektedir.
Böylece en az 40 ve en çok 80 olacak şekilde bir puan belirlenir.
DGS: Dikey Geçiş Sınavı
2023 Dikey Geçiş Sınavı (2023-DGS) tercih işlemleri, 29 Ağustos - 05 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Dikey geçişte '5 yıl' şartı yok.
DGS başvurularının 29 Mayıs-5 Haziran'da alındığını anımsatan Ersoy, "İki yıllık meslek yüksekokulu eğitimlerini 4 yıllık lisans programlarına geçerek devam ettirmek isteyen öğrenciler için 81 il ve Lefkoşa'da, 97 sınav merkezinde uygulanacak DGS'ye toplam 464 bin 281 aday katılacak.
Ön Lisans Eğitimiden mezun olan veya son sınıf öğrencileri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 'ndaki başarılarına göre ÖSYM tarafından lisans programlarına (4 yıllık) geçiş hakkı kazanırlar. ÖSYM tarafından her yıl belirtilen tarihlerde, Meslek Yüksekokulu mezunları ile son sınıf öğrencileri DGS başvurusunda bulunabilirler.
Bilgisayar programcılığı bölümü mezunlar genellikle özel sektörde iş bulmaktadırlar. Özel şirketlerde bilgi işlem bölümünde personel olarak çalışabilirler. Ayrıca büyük yazılım şirketlerinde de yine bilgisayar programcılığından mezun olan kişiler istihdam edilirler.
Bu bölümden mezun olan kişiler KPSS'den yeterli puanı alarak MEB bünyesindeki okullara bilişim – bilgisayar öğretmeni olarak atanabilirler. İsterlerse yüksek lisans yaparak akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.
Evet bu mümkün. Ön lisans okuyan birisi sadece lisans bölümüne, Lisans okuyan biri ise sadece ön lisans bölümünü okuyabilir. Lisans olanı açık öğretim olarak okuman gerekiyor.
4 YILLIK BÖLÜMÜ 3 YILDA BİTİREBİLİRSİNİZ! Erken mezun olma hakkından kimler nasıl yararlanabilir? 1 Yıl erken mezun olabilirsiniz.
AÖF 4 YILLIK BÖLÜMLER HANGİ PUAN TÜRÜYLE ALIYOR? İstanbul Üniversitesi AUZEF, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Erzurum ATA AÖF veya herhangi bir üniversitede seçeceğiniz 4 yıllık lisans açıköğretim bölümleri YKS TYT puan türünden öğrenci kabul etmektedir. TYT puan türünden minimum 180 puanı almanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri