Peki, saatler olsun da bunlardan biri mi? İşte, merak ettiğiniz " Saatler olsun mu sıhhatler olsun mu?” sorusunun cevabı… Tıraş olana, banyodan çıkana “saatler olsun” denir.
Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür. Sıhhatler Olsun mu, Saatler Olsun mu Doğrusu Nedir? Halk arasında kimi zaman sıhhatler olsun, kimi zaman ise saatler olsun şeklinde kullanılan kelimelerin TDK sözlüğündeki en doğru kullanımı sıhhatler olsun şeklindedir.
Dilimizde çok sık kullanılan bu kelime dilimize ise, Arapçadan geçmiştir. Sıhhat kelimesi, dilimizde hem cümle içinde hem de tek başına sıkça kullanılıyor. Dilimizde sıhhat kelimesi en çok da, sağlıklı anlamında kullanılır. Sıhhatli olmak deyimi, aynı zamanda da sağlıklı olmak anlamına gelir.
Sağlık ve temizlik doğru orantıdadır. Bu sıhhatli halin devamı için temenni edilebilir. 'Saatler olsun' diye yanlış kullananlar da var. 'Sıhhatler olsun' nezaketen söylenen bir cümledir, Sağlık olsun' gibi...
Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığında sıhhatler olsun kelimesinin bir nezaket sözü olarak geçtiği görülür. Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara ya da tıraş olanlara söylenen bir söz öbeğidir.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye'nin her yerinde su ile temizlenen ya da tıraş olan kişilere sıhhatler olsun denir. Fakat birçok yerde sıhhatler olsun demek yerine saatler olsun şeklinde bir kullanım da yaygındır.
Tıraş olana, banyodan çıkana “saatler olsun” denir.
Berber veya kuaförden çıkınca tıraş olan veya saç yaptıranlara 'sıhhatler olsun' denir.
Banyodan sonraki ilk birkaç dakika cildin nemlendirilmeye en hazır olduğu zamandır. Duş alındıktan sonra yumuşak bir havlu yardımıyla cildinizdeki fazla suyu alır almaz nemlendiriciler kullanılmalıdır.
Banyo; kişinin temizlenmesine olduğu kadar, gevşemesine ve ferahlamasına da yardımcı olur. Banyo esnasında; organlar gevşer ve kan akışı rahatlar.Bunun üzerine su içilmesi, organlarda şok etkisi yapar ve gerilmelerine sebep olur. Bu sebeple banyodan hemen sonra kesinlikle su tüketilmemelidir.
hatırı sayılır, itibarı olan, saygın, sözü geçer.
Afiyet olsun kelimesi, Türk Dil Kurumu'na göre sağlıcakla yiyin anlamına gelmektedir. Aynı zamanda şifa olsun ve sağlık olsun anlamlarına da gelecek şekilde kullanılmakta olan bir kelime olma özelliğine sahiptir.
Sıhhat, sağlık anlamındadır ve sağlık kelimesi sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır. Sağlık kelimesinin yanı sıra afiyet ve esenlik kelimeleri de sıhhat kelimesinin eş anlamlısıdır.
Banyoya girmeden önce mutla bir bardak ılık su için. Ilık su içtiğinizde ve sıcak bir duşa girdiğinizde kan damarlarınız rahatlayacak ve kan basıncınız düşecektir. Bu sayede stresten arınabilir ve banyo keyfini ikiye katlayabilirsiniz. İçeceğiniz suya limon ve salatalık da ekleyebilirsiniz.
İdeal duş süresi 7-10 dakikadır. Her duşta vücudunuzu duş jeliyle yıkamanız düşündüğünüzün aksine hiçte size iyi gelen bir uygulama değildir. Sık kullanılan duş jelleri cildinizin üzerindeki yağ dokularının ölüp cildinizin kurumasına neden olur. Bu sebeple duş jeli kullanımını en aza indirmeye çalışın.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir.
Duş sırasında vücudunuzdan önce saçınıza kullandığınız şampuan veya saç kremi ciltte tahrişe ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Bundan kaçınmak ve cildinizden kalan saç kremi ve şampuanı temizlemek için önce saçınızı şampuanlayın daha sonra ve saç kremi uygulayın.
saçını kestiren kıza sıhhatler olsun demek.
Berber, erkek saçı kesen; sakal ve bıyık tıraşı yapan meslek erbâbı. Günümüzde pek çok berber saç boyama ve fön çekimi gibi işlemleri de gerçekleştirmektedir.
Asimetri Kesim; Kesilen saçın bir yanının saç uzunluğu kısa; Diğer yan saçın uzun olarak kesilmesine (asimetri) denir. Saçın bir yani uzun diğer yanının kısa olmasına asimetri denir.
Nitekim mubah ve adettir. Nasıl ki yemek yiyene “Afiyet olsun”, su içene “Şifa olsun”, banyo yapana “Sıhhatler olsun”, namaz kılana “Allah (cc) kabul etsin” deniliyor. Bunlar ve benzerleri adetlerdendir. Adet ve örfler, Şeriatın herhangi bir nassına (ana kaynağına) ters düşmediği müddetçe mubah sayılır.
Doğrulanmış Cevap
Sıhhat sağlık demektir. Sıhhatler olsun denildiği zaman ise üzerine sağlık olsun ya da sağlıklarla devam et anlamlarını çıkarmak mümkündür.
Tıraş mı yoksa traş mı yazılır? Türk Dil Kurumu sözlüğünde kelime anlamı tıraş kelimesi karşısında yer almaktadır. Doğru yazımı da tıraş olarak geçmektedir.
ortak kullanılan saunalara girerken ve çıkarken de selamlamak amacıyla kullanılan hitap şekli.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden sağlık kelimesi için eş anlamlı olarak, 'sıhhat' sözcüğü ele alınmaktadır. Her iki kelime de anlam açısından aynı ifadeyi taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri