Su ve nem, banyoyu ahşap zeminler için zorlu bir ortam haline getirir. Lamine parke zeminler evinizdeki çoğu oda için uygun olsa da, banyo, tuvalet ve çamaşır içeren ıslak odalar için önerilmez. Banyo gibi suya çok fazla maruz kalan alanlara daha uygun olan bir dizi alternatif zemin kaplama seçeneği mevcuttur.
Banyolar için en kötü zeminler
Ve parke, nem ve sıcaklık seviyelerindeki değişikliklere yanıt olarak genişleyen ve daralan doğal bir malzemedir, bu da ahşabı artan su hasarı riskine maruz bırakır. Bu özellikler, halı ve ahşap zeminleri banyo için kötü bir seçim haline getirir.
Suya Dayanıklı Parke Çeşitleri
Ayrıca, laminat parkeler de benzer şekilde dayanıklıdırlar ve suya dayanıklı kaplama tabakaları sayesinde daha uzun ömürlüdürler. Bu nedenle, suya dayanıklı parkeler arasında en çok tercih edilen iki seçenek lamine ve laminat parkelerdir.
Porselen ve seramik banyo zemin kaplamaları, su geçirmeme özelliğinin yanı sıra şık ve uygun maliyetli olduğundan dolayı banyo zemini için tartışmasız en iyi seçenektir. Taş zemin kaplama gibi porselen karolar da zengin dokulu ve sağlam bir his verebilir. PVC(Vinil) gibi su geçirmezdir ve oldukça ucuzdur.
Herhangi bir ahşap esaslı ürünün (laminat parke, lamine parke, masif parke) suya aşırı derecede maruz kalması durumunda şişmemesi mümkün değildir. Ancak bu normal paspas temizliği veya yoğun olmayan basit su dökülmelerinde ahşap esaslı parkenin zarar göreceği anlamına gelmez.
İlgili 44 soru bulundu
Su parke üzerinde uzun süre kalırsa su lekeleri de oluşabilir. Burada ahşabın tanik asidi su ile reaksiyona girer ve renk değişimi meydana gelir. Yağlı parke ile genellikle alan kuruduktan sonra bir ahşap temizleyici kullanmak yeterlidir. Ayrıca alanı dikkatlice zımparalayabilir ve ardından yeniden yağlayabilirsiniz.
Her Parke Suya Dayanıklı Mıdır? Standart bir reçine içerikli panel, hiç şişmeden suya 3 saat maruz kalabilir. Suya dayanıklı parke modelleri, reçine içeriği diğerlerine nazaran birkaç kat daha yüksek olan paneldir. Bu tür laminatlar, uzun ömürlü ve şişme olmaksızın yaklaşık 6 saat neme maruz kalmaya dayanır.
Özellikle banyo gibi ıslak hacimlerde su sızdırma durumu çok önemlidir. Çünkü herhangi bir durumda zemine su sızması durumunda banyo zemini sökülerek yeniden yapılandırılması gerekebilir. Banyo zemin karoları için; vinil, seramik ya da laminat gibi alternatif zemin kaplaması malzemeleri tercih edebilirsiniz.
Örneğin, duş veya küvet bölümünde seramik veya doğal taş kaplama, lavabo alanında laminat parke veya vinil döşeme, tuvalet alanında kauçuk zemin veya beton zemin kaplama kullanılabilir. Banyonun genel tasarımı, bütçe ve kişisel tercihler, banyo zemin kaplamasının seçiminde etkili olan faktörlerdir.
Isıyı iletir: Sıcak sulu yerden ısıtma sistemleri için uygundur. Uzun ömürlüdür: laminat parkenin oturma odasında kullanım ömrü, 15 ila 20 yıldır.
Kalebodur ve fayans yüzeylere laminat parke ve lamine parke montajı tabii ki yapılabilir!
Alttan ısıtmalı zeminlerde, laminat parke altına doğal kağıt kartondan şilte kullanılmalıdır.
Suıya dayanıklı parke, belli bir nem durumuna kadar fiziksel hasar görmüyor ve zaten az önce de dile getirdiğimiz gibi sırf bu yüzden daha fazla tercih edilen dekorasyon ürünlerinden bir tanesidir. Isı durumu için de aynı şey geçerlidir ve düşük ısılarda herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Dayanıklılık yönünden de fayans ve parke iyi seviyededir. Fakat fayans yapısı gereği üzerine sert bir cisim düştüğünde çatlama ya da kırılma riskli taşır. Parke, ahşap bir levha olduğu için böyle bir risk bulunmaz. Uzmanlara göre koridorda fayans yerine parke kullanmanız öneriliyor.
Fayanslar parlak yüzeyleri ile ferah bir iç mekan yaratılmasına yardımcı olan kaplama malzemeleridir. Bu nedenle kolayca temizlenebilir ve maliyet açısından da parke zemin fiyatlarına göre daha uygun fiyatlara satılması size ekonomik olarak da avantaj sağlar.
Aşağıdaki tablo ortalama bir komple banyo tadilat fiyatlarını içeriyor. 2023 yılı için ortalama 5 metrekarelik bir banyo tadilatı İşçilik ve malzeme dahil olarak 28.000 TL bulmaktadır. Fakat ülkemizden sık sık malzeme ve işçilik fiyatları değişmektedir.
Fayans ve seramik farkı yan yana geldiklerinde dahi hemen fark edilmektedir. Seramikler yapı itibariyle hemzemin hem de duvar kaplamalarında kullanılırken, fayans ise iç mekan olan banyo, mutfak, ofis gibi yerlerde tercih edilmektedir.
Küçük Banyolarda Suya Dayanıklı Karo Seçimi
Poröz olmayan, yüksek kaliteli seramik veya porselen fayanslar, bu gereksinimi karşılar. Dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise fayansların kaymaz özellikte olmalarıdır; özellikle zemin fayanslarında bu kritiktir.
Duşakabin zeminlerinde şampuan ve su gibi kaygan özellikli maddelerin kayma riski oluşturması ve yaşanmış kazalar nedeni ile kaydırmaz özellikli zemin kaplama malzemelerinin daha yaygın olarak kullanılmasına neden oluyor. Kaydırmaz duşakabin zemini özellikle teknesiz duşakabinler için en ideal tercih olacaktır.
Kaymaz Solüsyon
Oteller, avmler gibi zemini fayans ve seramik kaplı parlak, Kaygan Zeminler suya, temizlik ürünlerine, yağa vb. sıvılara maruz kalıyor. Bu tür zeminlerde kayma ve kaza riski oldukça yüksek. Bu gibi kazaları önlemek için zeminlere Kayganlık Önleyici, Kaymaz Solüsyonu kullanılmaktadır.
Banyo Fayansı Küf Nedenleri
Banyo fayanslarında oluşan küf sorunu, genellikle nemli ve sıcak ortamlarda meydana gelir. Bu sorunun temel nedeni, banyo alanlarının sürekli olarak su buharıyla temas etmesi ve yetersiz havalandırma sistemlerine sahip olmalarıdır.
Çoğu durumda günlük temizlikte ılık su kullanılarak dahi pratik parke temizliği için nemli bez kullanılabilir. Zeminde her zaman daha fazla kir olduğundan dolayı daha fazla temizlik gerektirir. Verilen emekten tasarruf sağlamak adına ev temizliği için üretilen bir ahşap temizleme ürünü kullanılmalıdır.
Laminat Parke suya dayanıklı değildir.
Suya dayanıklı parke, anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Gönül rahatlığı ile zeminlerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca insan sağlığını zararlı herhangi bir malzeme içermemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri