Karanfil antibakteriyel özelliği sayesinde özellikle solunum yolları enfeksiyonlarında sıkça görülen öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyileştirici özelliği vardır. Karanfilin kan şekerini düzenleme gibi etkileri de faydaları arasında sayılabilir.
- Bakteri ve benzeri dış zararlıları öldürür. - Mide bulantısı ile kusmalar için birebir etki sağlar. - Üst solunum yolu enfeksiyonlarını giderme noktasında için destek verir.
İçeriğindeki öjenol sebebi ile ağrıyı azaltmaya ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olduğu için diş ağrısı ve hazımsızlıkta da kullanılan karanfilin faydaları şunlardır: Ağız sağlığını korumaya yardımcıdır. Diyabete iyi gelir.
Mersingiller ailesinden olan karanfil insan sağlığı için çok sayıda faydaya sahiptir. İltihap kurutucu özelliğinin yanında, ağrı kesici etkiye sahip olan karanfil hakkında bilinmeyenleri sizler için hazırladık. Çok bilinmeyen ama etkileyici özelliklere sahip karanfil hakkında tüm detaylar. Karanfil Nedir?
Karanfil, en iyi bütün olarak kullanılır. Antibakteriyel, antiseptik, antelmintik, antiastım, antiinflamatuar, antioksidan, antiviral, antiparaziter ve antibiyotik özellikleri nedeniyle tıpta ve farmakolojide yaygın olarak kullanılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Karanfil tükettiğinizde kendinizi en azından 24 saat boyunca gözlemleyiniz, cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durmanızı öneririz. Karanfil 2 yaş altı bebeklere önerilmemektedir.
Kötü ağız kokusunu gidermeye yardımcıdır. Mide ve bağırsak sorunlarını gidermeye yardımcıdır. Karanfil tüketmek zararlı toksinlerden ve mikroplardan arınmanızı sağlar. Anestezik ve antiseptik özelliklere sahip olması sebebiyle ağız ve diş sağlığı için faydalıdır.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Öksürüğe karşı iyi gelen karanfil çayı, solunum yollarını da rahatlatır. Antioksidan özelliği ile bilinen karanfil çayı vücuttaki toksinlerin atılması sürecinde de etkili olur. Karanfil çayında yer alan antioksidan bileşenler, vücudun kendini yenilemesine yardım edecektir.
Pek çok farklı sorun için önemli bir doğal ilaç olarak da tercih edilen karanfilin faydaları şu şekildedir; Sindirim sistemi sorunlarında faydalıdır. Hücreleri yeniler ve cildin daha genç ve sağlıklı olmasına katkı sağlar. Sindirim sistemi içerisindeki bakterilerin idrar yolu ile atılımına destek olur.
Karanfil yağı.
Karanfil yağındaki etken madde olan öjenol, yardımcı olabilecek anestezik ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Diş apsesi olan bölgeye uygulanan az miktardaki karanfil yağı, geçici olarak bölgeyi uyuşturup ağrıyı hafifletebilir.
Güzel kokusu ve sayısız faydalarıyla karanfil diş ağrısına karşı en etkili çözümlerden biridir. Karanfil, ihtiva ettiği eugenol maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve diş eti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanılabilir. Karanfil, anti-mikrobik etki yapar” dedi.
Karanfil tomurcuklarının kullanılması tercih edilmeli
Kurutulmuş “karanfil çiçek tomurcuklarının” miktarını abartmadan kullanılmasının erkeklerde cinsel güç üzerinde olumlu etki gösterirken, ”Karanfil yağı”nın sürekli ve yüksek miktarda kullanılması ters etki yapabilir.
Karanfilin dişe uygulanabilmesi için karanfil yağı kullanılmalıdır. Aktarlardan alınan karanfil yağı bir pamuğa damlatıldıktan sonra ağrı olan kısımda 15 dakika tutularak ağrı biraz hafifletilir. Tamamen ağrı ortadan kalkana kadar uygulama tekrarlanır.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
İltihap kurutma özelliği ile dikkat çeken zeytinyağı şeker ve romatizma gibi hastalıklara karşı da vücudun direncini arttıran bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Sofraların vazgeçilmezi olan ıspanak içinde iltihap kurutan antioksidanlar ve bol miktarda E vitamini bulunur.
Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur. Karanfil çayı, alternatif tıpta da bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ateş düşürmek için kullanılmıştır. Bu çay anti-bakteriyel, mantar önleyici ve parazit önleyici özelliklere sahiptir.
Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor.
Boğaz ağrısı için karanfil
Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri