Eğer ekmek bıçağı ve ekmek tabağı da olacaksa sofranın sol dış tarafına konulur. Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır.
Yemeğin servis edileceği tabak orta kısma konulmaktadır. Tabağın sol kısmına çatal, sağ kısmına bıçak ve kaşık yerleştirilmektedir. Tabağın sağ üst köşesine ise su bardağı yerleştirilmektedir.
Su bardağı: Kırmızı şarap bardağının sol üst köşesine yerleştirilir. Beyaz şarap kadehi: Kırmızı şarap kadehinin sağ alt köşesine, çorba kaşığının biraz üstüne gelecek şekilde konur. Şampanya kadehi: Su bardağının sol üst köşesine yerleştirilir.
Çatal sol elle tutulurken bıçak sağ elle tutulur. Kesme işleminin ardından çatal ve bıçak değiştirilmeden yeme eylemi gerçekleştirilir. Kesme işlemi sırasında çatal ve bıçak dik bir şekilde tutulur. Bunun sebebi de aynı Amerika'da olduğu gibi beslenme alışkanlıklarıdır.
Tabağın sol ön kısmına su bardağı yerleştirilmelidir. Şarap kadehi su bardağının sağında bulunmalıdır. Rakı bardağı su bardağı ile aynı hizaya konmalıdır. Tuz ve baharatlıklar iki servis tabağı arasına yerleştirilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Tavsiye edilen rakının ve suyun soğuk olmasıdır. Ama tabii değilse rakıya önce su, ardından buz eklenir. Buz eridikçe içilen rakının tadı değiştiği için, buna önem verenler buz koymak yerine, rakıyı ehl-i keyifte içmeyi tercih ederler.
- Rakıyı güneş battıktan sonra, yavaş yavaş ve muhabbet eşliğinde içmeli. - Rakıdan küçük küçük yudumlar alınır. Bülent Ersoy öyle içiyor diye bir dikişte bir duble rakıyı içmek makbul değildir. - Buz gibi şişeden bardağa çevire çevire dökülür ve o nefis kokunun daha fazla yayılması sağlanır.
Yemek çatalı tabağın soluna konulmalıdır. Yemek bıçağı da tabağın sağına konulması gerekir. Yemek kaşığı ise tabağın sağına, bıçağın dışına konulması gerekir. Balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına konur.
Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Peçeteler çatalların sol tarafında durmalıdır. Eğer daha şık bir düzen isteniyorsa peçeteler tabağın içine yerleştirilebilir. Yemeğin ağırlığına göre peçetelerin desen ve dokusu da sofraya uygun olmalıdır.
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
Çatal, Kaşık ve Bıçak Kullanım Sırası
Çatal bıçak kullanım sırasında şüpheye düşen kullanıcılar, yemek sırasına göre tercih yapabilirler. Kahvaltı sofralarında ise kahvaltı çatalı tabağın sol kısmına, kahvaltı bıçağı ise tabağın sağ tarafına yerleştirilmektedir.
Yemeğin servis tabağından (tepsiden) konuk tabağına aynı boy kaşık ve çatal maşa olarak kullanılarak servis edilmesidir. Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır. Konuk yemeği kendisi alacaksa çatalı sol eline kaşığı da sağ eline alarak yemeği servis tabağından kendi tabağına alır.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Peçetelerin yemek masasında konumlandırılacağı yer de tabii ki masa düzeni standartlarına göre bellidir. Buna göre peçeteler çatalın soluna yerleştirilmelidir. Ancak daha resmi bir yemek söz konusuysa peçeteleri tabağın içine yerleştirerek sunmanızı tavsiye ederiz.
Maşa,kaşık ve çataldan oluşan,sağ elle tutulan bir servis aracıdır.
Servis önceliğine göre çorbayı sağ taraftan servis eder. Özel bir servis usulü olduğu için şefin doldurduğu çorba kâsesini yardımcısı servis eder. Son kâseyi ise şef servis ederek servisi tamamlar.
Tepsi, daima sol el üzerinde, dengeli bir şekilde taşınmalıdır.
- Amerikan servisinde birer porsiyon halinde tabağa hazırlanan yiyecek konuğun sol tarafından servis edilir. Görevli sol el ile servis yapar.
Pilav gerektiği zamanda bıçakla desteklenebilecek şekilde çatalla yenir.
Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
Peygamber'in sağ elle yeme ve içme konusundaki tavsiye ve irşadlarına uymak her müslümanın vazifesidir. Bu nedenle anne ve babaların çocuklarına diğer yemek adabıyla birlikte sağ elle yeme ve içmeyi de öğretmeleri gerekir.
Buz ile ani temas rakının içindeki üzüm ve anason aromasını veren maddelerin kristalleşmesine ve rakının tadının bozulmasına yol açar. Sek ve soğuk rakıya buz atmak da kristalleşmeye sebep olduğu için önerilmez.
Rakı sofrasında belli miktar oturulduktan sonra, ağzı ve zihni temizlemek amaçlı içilen çaya, rakı arası çayı denir. Genelde 3-4 kadeh sonrasında başlanarak, sonrasında ki her kadeh arasına sıkıştırılması durumunda faydalı sonuçları olduğu gözlenmiştir.
Önce rakı konur, sonra su, sonra buz ya. Bu sıkboğaz etmek için uydurulmuş bir adap değil. Rakı rahatça suya karışsın, anason yukarı çıkmasın, kristalleşmesin diye öyle yapmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri