Sıradan kasılma ve ağrılardan çok daha şiddetli bir şekilde duyulan kasık ağrıları, düşük tehlikesine işaret edebilir. Bu tarz bir durumda direkt olarak hekimle görüşülmelidir. Gebelikteki ağrılara neden olan bir diğer durum ise idrar yolunun enfeksiyon kapmasıdır.
Karın ve kasık bölgesinde görülen ağrıların geçmemesi, düzenli olarak artması ve anne adayını rahatsız etmesi halinde durumun doktora söylenmesi gerekir. Ağrılara eşlik edecek olan; ateş, titreme, kanama ve vajinal bölgede akıntı komplikasyonların oluştuğunu işaret eder.
Hamilelik döneminde anne adayının rahmi içinde her geçen gün büyüyen bebek hem hacim hem de ağırlık olarak anne adayını zorlar. Sağ kaşıkta meydana gelen ağrı da genellikle bundan kaynaklanır.
Kasık bölgesi hamileliğin hemen her döneminde ağrı hissedilebilen bir bölgedir. Hamileliğin ilk haftalarında rahmin büyümeye başlaması ve kanlanma artışına bağlı olarak oluşabilen kasık ağrıları, ilerleyen haftalarda ağırlığın artışı ve rahmi asan bağların gerilmesine bağlı ortaya çıkabilmektedir.
Genellikle, çok doğal bir durumun çok doğal bir sonucudur. Endişelenecek bir şey yoktur. Ancak bazen şiddetli kasık ağrısının nedeni; dış gebelik – idrar yolu enfeksiyonu veya preeklampsi olabilir. Bu nedenle gebelikte kasık ağrıları özellikle de şiddetli ağrılar için hekime danışmak gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Hamilelikte kasık ağrısı olması durumunda bol bol sıvı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda ağrıların görüldüğü dönemde yatak istirahati yapılması da gerekmektedir. Hamilelik döneminde görülen kasık ağrıları, yatak istirahati ile hafifleyebilir.
Değişen metabolizma nedeniyle yaşanabilecek gaz, şişkinlik ve rahatsızlık hisleri, karın ve kasık bölgesinde de ağrıya sebep olabilir.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Biter? Eğer hamileliğinizde size eşlik eden düzenli kasık ağrılarınız varsa ve doktor muayeneniz sonucunda bu ağrılarının doğal olduğunu karar verildiyse, maalesef kasık ağrınız ancak doğum ile geçecektir; ama gebeliğin 5 ilâ 7. ayları arasında kasık ağrınızda hafifleme olabilir.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Özellikle sabah bulantıları erkek bebek hamileliklerinde olmaz; hatta mide bulantısı olmaması erkek bebek belirtisi sayılır. Erkek bebek belirtilerinden biri de karnın aşağıda olmasıdır; bu durum gebeliğin son zamanlarında kasık ağrısına neden olabilir.
Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonu, kasık bölgesine alınan darbe, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, lenf bezi iltihaplanması, hamilelik, böbrek taşı, miyom, endometrit ve endometriosis gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sol kasık ağrısının nedenleri arasındadır.
Gebelik sırasında en sık görülen kasık ağrıları ise şu şekilde sıralanabilir; Preeklampsi en sık görülen kasık ağrılarından biridir. Bu gebelik zehirlenmesinden dolayı kasık bölgesinde ve karında ağrı yaratır. Erken müdahale edilmemesi halinde anneye ve bebeğe zarar verebilir.
Gebelik esnasında karın ve kasık ağrıları kas ve bağların gerilmesinden kaynaklı olarak oluşur. Söz konusu ağrılar kramp tarzında veya keskin, bıçak saplanır gibi seyretmektedir.
Sağ kasık ağrılarının sebepleri kadınlarda büyümüş lenf düğümleri, kalça artriti, kasık fıtıkları, kalça kırığı, böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde ise sağ kasık ağrısı kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi, testislerde şişme veya böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.
Dr. Erhan Karaalp. Hamilelikte özellikle 16.-17. haftalardan sonra zaman zaman karın alt kısmında veya kasıklarda ani, bıçak saptanır tarzda ağrılar yaşayabilirsiniz, bunlar sizi korkutmasın! Bu ağrılar, büyümekte olan rahmin çevresindeki bağların gerilmesine bağlıdır.
Kasık ağrısı, travma veya yaralanma, tümörler, enfeksiyonlar, fıtıklar nedeniyle ortaya çıkabildiği gibi, kasık dışındaki bölgelerden de kaynaklanabilir. Örneğin, bacaktaki kasların veya tendonların yaralanması kasık bölgesinde hissedilen bir ağrıya neden olabilir.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Gebelikte Kasık Ağrısı
Rahmi yanlardan destekleyen round ligament denen bir bağ vardır. Bu bağ rahim ile kasık bölgesi arasında uzanarak destek görevi görür. Gebelikte rahmin büyümesi ile birlikte bu bağ gerilerek ağrı yapar. Bu bağın gebelik ilerledikçe gerilmesi alt batın ve kasıklarda keskin bir ağrıya neden olur.
Gaz sancısı çoğu kadında hafif bir rahatsızlık yaratsa da bazı kadınlarda karın, sırt ve göğüs bölgesine yayılan orta dereceli ya da şiddetli bir ağrıya neden olabilir. Kişiler ayrıca şişkinlik ve mide ya da bağırsak krampları hissedebilir.
Nedenleri. Enfeksiyonlar, spiral kullanımı, polip hastalığı, kistler, aktif mesane, fıtık, kabızlık, dış gebelik, düşük ya da depresyon gibi çok sayıda nedeni olabilir.
Peki kadın kasık ağrısına ne iyi gelir? Eğer kadınlarda kasık ağrısı regl döneminde oluyorsa sıcak su torbası ve ılık bitki çaylarıyla geçer. Bunun dışında vajinal sorunlarda kaynaklanan kasık ağrısı için mutlaka kadın doğum uzmanıyla görüşüp onun verdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir.
Kasık, karın ve uyluk arasındaki bölgeyi ifade eder. Karnın bitiminden başlayan kasık bölgesi bacakların başladığı kısım ile sonlanır. Bacak kasık ağrısı, bu bölgede oluşan en sık şikayetler arasında yer alır.
Gebelikte parasetamol grubu ilaçlar ilk planda kullanılan ağrı kesici ilaç grubudur. Gebelikte her türlü ağrı için kullanımı uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri