En önemli özelliği insan mekanizmasının en önemli organı olan beyni korumasıdır. Tüm faaliyetler beyin kontrolünde gerçekleşir. Çalışanlar genel olarak kafa yaralanmalarına karşı ilk savunma hattı olarak baretleri tercih ederler.
Baretler, kafayı düşen nesnelere karşı korumak için tasarlanmıştır, baretler ayrıca başın, gözlerin ve boynun yan taraflarını herhangi bir darbe, çarpma, sıyrık ve elektriksel maruziyetten korumak için de tasarlanmıştır.
Baret ve Darbe Emici Şapka. İş yerlerinde, şamtiyelerde veya inşaat alanlarında çalışan kişilerin herhangi bir kazaya darbeye, neme, ısıya, yağa, suya, aside, tere ve temas anında (alçak gerilimde) elektrik çarpmalarına karşı başı koruyan kafa koruyucu malzemeye baret denir.
Baret çeşitleri birçok farklı alanda kullanılmaktadır. İnşaat, madencilik, enerji ve ormancılık gibi sektörlerde sıklıkla kullanılan baretler, iş güvenliği konusunda en önemli ekipmanlar arasında bulunmaktadır. Zorlu koşullarda çalışmakta olan baretler, çeşitli risklere karşı çalışanları korumaktadır.
Yüksekten düşmelere, cisim düşmelerine. Vurmalara karşı başı baretler korur. Ayrıca dış mekanda çalışdığı için hava koşullarına karşı da baretler iyi bir koruma sağlar. Demir-çelik sanayi, endüstri sektörü gibi yerlerde çalışan kişiler için baret takma güvenlik açısından gereklidir.
İlgili 44 soru bulundu
Baret, bilindiği üzere en yaygın kullanılan kişisel koruyucu donanımlardan biridir. Baretler genellikle aşağıdaki üç tehlikeye karşı kullanılır: Yüksekten düşen nesnelerin veya malzemenin çalışanın başına çarpması
Vücudun açık kısımları için deri eldiven, kaynakçı kıyafeti ve solunum bölgesinin korunması için de ortamdaki oksijen miktarına göre maske veya temiz hava beslemeli başlıklı sistemler kullanılmalıdır. Aynı zamanda kaynak yapılan yere göre emniyet kemeri, baret gibi diğer KKD'lerin kullanılması da gerekebilir.
Yeşil Renkli Baret: Sağlık personeli içindir. Turuncu Renkli Baret: Ustabaşı ve teknisyen içindir. Kırmızı Renkli Baret: İtfaiye, sivil savunma, kalite kontrol, iş güvenliği uzmanı gibi denetleme ve müdahale ekipleri içindir.
Ormancılık, inşaat, madencilik, enerji gibi sektörlerde çalışan işçiler baret kullanmaları gerekmektedir. Baret kullanmak yüksekten düşecek herhangi bir cisim karşısında işçileri korur.
Baş koruyucular; çalışanların kafa bölümüne gelebilecek darbeler, yüksekten düşecek cisimler, saçın sıkışması, güneş ışınları gibi etkilere karşı kullanılan iş güvenlik ekipmanlarıdır. En bilinen baş koruyucu ekipmanlar baret, kep, bone ve saç filesidir.
Baş koruyucular, üstten ya da yandan gelebilecek darbe ya da tehlikelere karşı başı korumak için kullanılan kişisel koruyucu donanımlardır.
2.1.2. Baret Nasıl Kullanılır? İş elbisesi baretler başa kayışlarla oturtulur. Çene altından bir kayışla da sabitlenebilir. Baretin içindeki 4-6 adet baş üstü kayışlarıyla her başa göre ayarlanabilir.
EN 397 standarda sahip baretlerin raf ömürleri plastik hammaddelerine göre 3 ila 5 yıl arasında değişmektedir. Fakat baret içliğinin ise raf ömrüne baktığımızda 1 yıla kadar düştüğünü görüyoruz.
Yönetmeliğe bakacak olursak “10-15 kg” görülecektir. Yalnız cismin yüksekliğine göre şiddeti ağırlığa da bağlı olarak değişecektir. Baretlerde EN 397 Standardına uygunluk aranmalıdır.
Baretler; Darbelere, elektrik çarpmalarına, neme, yağa veya ısıya dayanıklı olarak üretilirler. Ayrıca 50 Hz ve 2000 volt gerilimlere maksimum 3 dakika dayanabilmektedir. Baret standartları 3 rakamının altında olmalıdır. Bu numaralar 50-54, 54-57, 57-62 cm'dir.
Baret çeşitleri üçe ayrılır.Plastik baretler, yalıtkan plastik baretler ve alüminyum baretler… Plastik baretler herhangi bir darbenin kuvvetini emmek ve etkisini azaltmak için kullanılır.
Çocuk baretleri de hem hafif hem de oldukça koruyucudur. Bunların dışında yuvarlak baretlerde yeşil renklerde üretilen özel ürünlerdir. Yeşil baretler ise daha çok sağlık çalışanları tarafından kullanılan ürünlerdir.
BARET KULLANIM ALANLARI
Endüstriyel fırınlar, konteynırlar, makinalar, silolar, bunkerler ve borularda yapılan isler. Gemi yapım isleri. Demiryollarında yapılan isler. Mezbahalarda yapılan isler.
Beyaz baret yöneticiler, ziyaretçiler ve mimar, mühendis, tekniker içindir. Sarı baret işçiler içindir. Mavi baret bakım grubu ve formenler içindir. Turuncu baret ustabaşı içindir.
Buna göre sarı baretler işçiler içindir. Bakım grupları mavi baret takarken ustabaşı ve teknisyenler ise kavuniçi renk baret takmaktadır. İş güvenliği uzmanları ise kırmızı baret takarak iş sahasında aktif olarak kalmaktadır.
Siyah renkli baretler: Baretlerde siyah renk ağırlıklı olarak, kaldırma operasyonlarında görev alan ve özel eğitimlerini tamamlamış işaretçiler ve sapancılar tarafından kullanılır. Yukarıda sıralanan baret renkleri ve anlamları, kesin kurallar olmayıp, projeden projeye farklılık gösterebilirler.
İşçiyi, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu maksada uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazları ifade eder.
Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyucu donanımlara (KKD) örnek olarak verilebilir.
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.
Plastik baretler, 600 Volt; elektrik işlerinde kullanılan, yüksek düzeyde yalıtkan plastik baretler, 30.000 Volt'a kadar bozulmadan koruyucu özelliğini göstermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri