Barkod Numarası almak için
Barkod Numarası Nereden Alınır? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), barkod numaraları ile ilgili yetkili resmî kuruluştur. Dolayısıyla barkod numarası almak için bu kuruluşa bağlı bir hizmete başvurmanız gerekir. Önceden barkod başvuruları için Milli Mal Numaralama Merkezi (MMNM) kullanılıyordu.
Barkod Numarası alabilmeniz için Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası'na kayıt olmak mecburidir. Odalardan alınacak olan Faaliyet Belgeleri ile Barkod işlemleriniz tamamlanmaktadır.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
EAN kodu rastgele kullanımlı bir kod değildir. EAN-13 kodunun TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) bünyesine bulunan Mal Numaralandırma Merkezine yapılacak başvuru ile alınmaktadır. EAN-13, neredeyse tüm perakende ürünlerde kullanılmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Barkod kullanmak üzere alım yapmak isteyen firmalar ilk olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'ne bağlı olan Milli Mal Numaralama Merkezi'ne başvuru yaparak üye olmalıdır. Üyeliği onaylanan firmalara yalnızca kendilerine özel olan EAN-UCC (EAN 13 standardı) numaraları verilmektedir.
Örnek olarak bir ürünün barkodunun hem perakende satış noktalarında hem de genel dağıtımda okunması öngörülüyorsa, perakende noktalarındaki mevzuatla uyumlu olması için EAN ya da UPC barkod alfabelerinden birisinin kullanılması zorunludur.
Barkod Sistemi Nasıl Çalışır ? Barkod, optik okuyucu ile okunduğunda karakterleri bilgisayara göndermiş olur. Bilgisayarda daha önce tanımlanmış olan barkod üzerindeki çizgilere karşılık gelen karakterler bilgisayar ekranına yansır ve bu şekilde ürünle ilgili bilgilere ulaşılmış olunur.
Trendyol Barkod Oluşturmak İçin ;
GS1 Türkiye üzerinden alınan barkodlarınızı satın alma işlemini gerçekleştirdikten sonra barkodlarınızı ürünlerinize tanımlayıp tanımladığınız barkodlarınızı Trendyol barkod numarası alanına ekleyebilirsiniz.
Demirbaş Sayım ve Barkodlama
Demirbaş sayım işlemi için, envanterin üzerine üç harfli bir prefix, tire ve sekiz basamaktan sayıdan oluşan bir barkod (ör: AST-01004572) yapıştırılır ve bu barkoda ait olan envanter bilgileri, AssetPlus üzerinden download edilen envanter sayım şablonu doldurularak sisteme girilir.
Başvuru yapıldıktan sonra yaklaşık 10 gün içerisinde barkod tescil belgeniz size ulaştırılacaktır. Tescil belgesi geldikten sonra da, ürünlerin verilen barkod numarası ışığında TOBB tarafından yetkili kılınan kuruluşlar vasıtasıyla numaralandırma ve istenirse master film/barkod etiketi basımı işlemleri yapılmaktadır.
Barkod sistemine göre ürünün marka sahibi (nerede veya kim tarafından üretildiğine bağlı olmaksızın) ürüne barkod numarası verilmesinden sorumludur. Ancak aşağıda belirtilen durumlarda olduğu gibi ürünün marka sahibi, ürünün aynı zamanda üreticisi, dağıtıcısı, ithalatçısı veya perakendecisi olabilir.
Ürün çeşidinin, sayısının ve müşteri yoğunluğunun fazla olduğu marketlerde barkod sistemi zorunlu hale gelmiştir. Barkod sistemi olmayan bir marketin, stok fiyatlarını takip etmesi, stoklarını kontrol etmesi, sayması ve siparişlerini doğru oluşturması çok zordur.
İşletmenize yeterli olacak bir el tipi barkod okuyucu, ekonomik yazılım ve ihtiyacınıza göre dokunmatik bilgisayar temin edilebilir. Bu durumda paket fiyatları 1750 TL ila 4000 TL arasında değişmektedir.
İstediğiniz belgenin üzerine gelin, görüntülenen oku tıklatın ve Office programı adının Düzenle seçeneğini tıklatın; örneğin, Microsoft Office Word 'de Düzenle'yi tıklatın. İmlecinizi belgede barkodu eklemek istediğiniz konuma getirin. Ekle sekmesinin barkod grubunda barkod'a tıklayın.
Ürünlerinizin barkodu bulunmuyorsa, ürünü temin ettiğiniz üreticiden talep edebilir; üretici firma sizseniz ekrandaki web sitesi üzerinden ürünlerinize barkod tanımlayabilirsiniz.
Hayır, Trendyol'da ürünler barkodsuz satışa sunulmamaktadır. Ürünü satışa çıkarabilmeniz için barkod bilgisi girmelisiniz. Ürünün barkodu bulunmuyorsa yukarıdaki adımları izleyerek barkod oluşturabilirsiniz.
Trendyol Kategori Oranları aşağıdaki gibidir;
Ev ve Yaşam %5 – %23. Giyim %17 – %20. Kozmetik ve Kişisel Bakım %5 – %17. Spor Ürünleri %8 – %10.
Depo barkod sistemi, depoda bulunan ürünlerin benzersiz bir şekilde tanımlanmasını ve takip edilmesini sağlayan otomatik bir tanımlama ve veri toplama yöntemidir. Barkodlar, ürünlerin üzerine veya ambalajlarına yerleştirilen çizgi desenlerinden oluşan optik etiketlerdir.
POS sistemi, çeşitli ödeme terminalleriyle bağlantılı ve barkod tarayıcılardan başlayıp kartlı ödeme terminalleriyle biten farklı donanım özellikleri tarafından desteklenen ana bilgisayardan oluşan bilgisayarlı bir ağdır. İşletmeler farklı profillere sahip olduklarından, çeşitli satış noktalarına da ihtiyaç duyarlar.
Barkod programı Barkod Sisteminin bir parçasıdır. Barkod yazılımı satış işlemlerini tamamlamak için kullanılan platformdur, ayrıca diğer iş entegrasyonlarını yönetmeye yardımcı olur. Barkod Sistemi, Barkod donanımı (örn. bir bilgisayar, para çekmecesi, fiş yazıcısı, barkod okuyucusu) ve yazılımın birleşimidir.
Kılavuza göre, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren düzenlenen e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-SMM gibi tüm elektronik belgelerde karekod veya barkod zorunlu olarak bulunacaktır.
Barkod Numarası her türlü ürün üreten veya fason olarak ürettirerek kendi markası ile satan, üretilmiş olan ürünleri tanımlamak için kullanılan bir standarddır. Ürünlerin cinsi veya içeriği fark etmemeksizin satışa çıkacak olan her ürünün kimliği niteliğinde bir Barkod Numarası olmak zorundadır.
EAN-13 barkodu (özgün adı European Article Number ama kısaltma değişmediği halde artık International Article Number olarak adlandırılıyor) 13 haneli (12 hane + kontrol hanesi) barkodlama standardıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri