Bu defaki facia, Karadeniz kıyılarında Bartın'da meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında, yerin 300 metre derinliğinde meydana gelen grizu patlaması sonrası 41 madenci yaşamını yitirdi, durumu kritik olan 11 maden işçisi ise tedavi altında.
Kuyuların derinlikleri; 570m, 700m ve 730mdir. Kuyuların faydalı çapları 8 metredir.
Polyak Eynez sahası, 850 metreye varan kuyulardan sürülen galeriler ile 3600 metre uzunluğunda ki desandre'nin birleşmesi ile Türkiye'nin en derin linyit madeni ünvanına sahip.
Bartın'da 42 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili savcılık fezlekesi hazırlandı.
14 Ekim 2022 günü Bartın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında 16.00-24.00 vardiyasında meydana gelen maden faciasında 42 işçi hayatını kaybetti. Olayda 10 işçi de yaralandı. Amasra Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturmada 23 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İlgili 39 soru bulundu
1968 Bartın depremi, Bartın'da 3 Eylül 1968 tarihindeki saat 08:19'de 6.5 Mw büyüklüğündeki deprem. Karadeniz kıyı şeridinde, aletsel olarak kaydedilebilen en büyük depremdir. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (yıkıcı) olarak ölçüldü.
Bartın'da 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin soruşturmada 25 kişi için gözaltı kararı verildi. Şüpheliler arasında TTK Amasra Müessese Müdürü ve müessese yöneticileri de bulunuyor. Haklarındaki suçlama taksirle 41 kişinin ölümüne,11 kişinin de yaralanmasına sebep olmak.
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
2014'te 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının grizu patlaması ve karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklandığı açıklanmıştı.
Yapılan çalışmalara göre bilinen metalik maden yatağı yoktur. Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve kuvarsit olmak üzere şiferton ve dolomittir. Şiferton yatakları Amasra ilçesinde yer alırken, Kurucaşile ilçesi kuvars kumu, kuvarsit ve dolomit bakımından önem arz etmektedir.
3.600 metre uzunluğundaki Desandre ve 850 metre. dikey derinliğe ulaşan kuyularıyla Polyak Eynez, Türkiye'nin en derin yer altı linyit madeni olma özelliği. taşımaktadır.
Özbekistan'daki Muruntau madeni, üretim açısından dünyanın en büyük altın madeni. Bir yılda bu dev madenden 2 milyon onstan fazla altın üretiyor. Özbekistan'ın Kızılkum Çölü'nde yer alan tesis, dünyanın en büyük açık ocak madeni olma özelliğini de taşıyor.
Kömürün kaynağının bitkiler olduğu düşünüldüğünde elmasların kömürden oluşmadığı açıktır. Ayrıca kömüre yerin 3-3,5 km derinliğinden sonra neredeyse hiç rastlanmaz. Yani elmasların oluştuğu yerde kömür bulunmaz.
Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022'de meydana gelen maden kazasında 41 işçi hayatını kaybetti. 11 işçi ise yaralandı. Madende yaşanan patlamanın ardından işletme sahibinin Mehmet Hattat'ın sahibi olduğu Hattat Enerji ve Maden AŞ (HEMA) olduğu çeşitli basın kurumlarında yer aldı.
Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye'nin en önemli taş kömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 0,5 milyar tondur. Ayrıca her ne kadar kalori değeri düşük olsa da, elektrik enerjisi alanında Türkiye'nin en büyük linyit rezervi Afşin-Elbistan bölgesinde bulunmaktadır.
Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen patlamada 43 madenci hayatını kaybetti, 10 işçi de yaralandı.
Grizu, metanla havanın karışımını ifade etmektedir. Metan (grizu) patlaması, maden havasında % 4 – 15 metan bulunduğu durumlarda gerçekleşebilir; en güçlü patlama ise % 9,5 metan ihtivası ile meydana gelir. % 15'in üzerinde metan ihtiva eden ortamlar ise, yanıcı ve parlayıcı özellik taşımaktadır.
Grizu patlaması önceden önlenebilir mi? Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu'ya göre evet önlenebilir. Aksu, sürekli olarak madende ölcümler ve yeraltı sondajları yapılarak durumun tehlikeli düzeye ulaşıp ulaşmadığının anlaşılabileceğini söylüyor.
Ermenek maden kazası, 28 Ekim 2014 tarihinde, Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarında, Has Şekerler Madencilik'e ait kömür madeninde su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kalarak hayatını kaybettiği olaydır.
Türkiye Taşkömürü Kurumu, 1983 yılında 96 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile kuruldu. Kurumun amacı taşkömürü madenciliğidir.
Bartın Amasra'da meydana gelen maden patlaması sonrasında 41 işçi hayatını kaybederken, çok sayıda işçi de yaralandı. Patlamanın ardından yetkililer son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bu defaki facia, Karadeniz kıyılarında Bartın'da meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında, yerin 300 metre derinliğinde meydana gelen grizu patlaması sonrası 41 madenci yaşamını yitirdi, durumu kritik olan 11 maden işçisi ise tedavi altında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri