11 Ocak 2022'de oluşan 6.6 (EMSC) büyüklüğündeki deprem Kıbrıs Yayı üzerindedir ve derinliği 20-25 km'dir (EMSC, USGS, KRDAE). Bu depremin faylanma yapısı bindirme fayı (ters fay) olarak bulunmuştur.
Demirtaş: Kıbrıs, 1000 kilometre uzunluğundaki Ölü Deniz Fay Zonu, 650 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Zonu ve Zafer Burnu ve Beşparmak Dağları'nın güneyinden geçen Ege-Kıbrıs Yayı'nın yani üç levha sınırından geçen büyük fay zonlarının tam kavşak noktasındadır ve etkisi altındadır.
Sinan Cansız Kıbrıs basınına yaptığı özel açıklamada Kıbrıs'ın önemli deprem kuşakları üzerinde olduğunu ifade ederek Girne Fayı üzerinde 6.0 ile 6.5 büyüklüğünde deprem olabileceğini ifade etti.
ODAK DERİNLİĞİ :
Bu sınıflandırma tektonik depremler için geçerlidir.Yerin 0-60 km.derinliğinde olan depremler sığ deprem olarak nitelenir. Yerin 70-300 km.derinliklerinde olan depremler orta derinlikte olan depremlerdir. Derin depremler ise yerin 300 km.den fazla derinliğinde olan depremlerdir.
Kıbrıs'ın güneyinden geçen devasa fay hattı, Kızıl Deniz'den başlayıp Suudi Arabistan, İsrail, Lübnan gibi ülkelerden geçerek, Hatay'dan Akdeniz açıklarına dönüyor. Hat, Rodos'un yakınlarından geçip İyon Deniz'i açıklarına kadar devam ediyor.
İlgili 34 soru bulundu
“Kıbrıs'ta bugüne kadar kayda geçen en büyük deprem 1996'da meydana gelmiştir ve 6.8 büyüklüğündedir. Mevcut duruma baktığımızda Kıbrıs'ta her an bir deprem olabilir.
"Kıbrıs birinci derece deprem kuşağında. Zaten bunun biliniyor olmuş olması lazım. Türkiye özelinde olduğu gibi Kıbrıs'ta aynı şekilde özellikle güneyindeki dalma batma kolu nedeniyle ve Adana havzasının da güneyi içinde olması nedeniyle deprem üretebilecek bir adadır.
7.7 büyüklüğündeki deprem yerin 8.6 km derinliğinde meydana gelirken 7.6 büyüklüğündeki deprem yerin 7 km derinliğinde meydana gelmiştir.
Depremin aletsel büyüklüğü 7.6Mw, derinliği ise 10km'dir. Bu derinlik değeri Japonya'nın genel tektonik yapısı ile karşılaştırıldığında oldukça nadir görülen, çok sığ bir depremdir.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Helen Yayı Girit'in güneyinden KD yönünde, Rodos'un güneyinden, Fethiye Körfezi'ne doğru uzanır. Bu yay Fethiye Körfezi ve Girit arasında Strabo ve Plini çukurları kenarında ters fay bileşenli, sol yönlü doğrultu atımlı fay karakterindedir. Bu yayın devamı Kıbrıs kuzeyi ve İskenderun Körfezine kadar uzanır.
Evet, büyük bir depremin oluşması durumunda tsunami oluşumu fayın doğası gereği kaçınılmaz olacaktır.
Sosyal medyada, depremin Kıbrıs Adası başta olmak üzere Antalya, Mersin, Hatay, Adana, Isparta, Burdur ve Konya'da da hissedildiği kaydedildi.
Tektonik arka plan
Deprem Anadolu levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınırı oluşturan Kıbrıs yayı adı verilen bir tektonik bölgede meydana geldi. 28 saniye süren depremi çok sayıda artçı şok takip etti.
Dr. Dipova: -"(Kıbrıs taraflarındaki) Dalma-batma zonu fay hattı denizaltı dağlarının altından giriyor, Antalya'nın şehir merkezine geldiğinde derinlik 90 kilometreye ulaşıyor" -"Öyle sanıldığı kadar güvenli bir yerde yaşamıyoruz" ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, saat 05.32'de merkez üssü Hatay'ın Kırıkhan ilçesi olan 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 8.28 kilometre derinliğinde kaydedilen deprem, kent merkezinde de hissedildi.
Japonya yerel saati ile 16.10'da meydana gelen sarsıntı sonucu Japonya Denizi boyunca 1,2 m'ye (3 ft 11 inç) varan tsunami meydana meydana geldi. Deprem sonucunda 241 kişi öldü, 1286 kişi yaralandı ve 19 kişi kayboldu.
AFAD'ın açıklamasında, "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. İki depremle bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı." denildi.
1513 depreminden 510 yıl sonra, 6 Şubat 2023'te ise aynı fay zonunda meydana gelen ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin kaydedilmiş en büyük depremi olan 7.8 Mw büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri'nde toplam 62 binden fazla insan öldü.
Kıbrıs zeminlerinin büyük bir bölümünü şişen killer, alüvyonlar ve evaporitik kayaçlar oluşturur. Kuzey Kıbrıs hemen hemen tamamıyle killi formasyonlar ve alüvyonlar ile kaplıdır. Kıbrıs killeri Trodos ofiyolitinin ayrışması ve Kretase sonrası pelajik tortul olarak oluşmuşlardır.
“Kuzey'de Büyük Deprem Riski Yok”
Dolayısıyla büyük deprem üretme riski yoktur.” “Kahramanmaraş'taki deprem Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt'ta hissedilirken, Girne bu şehirlere oranla nispeten daha az sarsıldı. Bunun nedeni Girne bölgesi ve kuzey sahilinin sağlam bir zemin (kireç taşı) üzerinde bulunmasıdır.
Bu depremde 63 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmış, 9 köy tamamıyle yıkılmış ve Baf ile birlikte toplam 158 köy hasar görmüştür. 4000 kişi evsiz kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri