Bu defaki facia, Karadeniz kıyılarında Bartın'da meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında, yerin 300 metre derinliğinde meydana gelen grizu patlaması sonrası 41 madenci yaşamını yitirdi, durumu kritik olan 11 maden işçisi ise tedavi altında.
Kuyuların derinlikleri; 570m, 700m ve 730mdir. Kuyuların faydalı çapları 8 metredir.
Polyak Eynez sahası, 850 metreye varan kuyulardan sürülen galeriler ile 3600 metre uzunluğunda ki desandre'nin birleşmesi ile Türkiye'nin en derin linyit madeni ünvanına sahip.
3.600 metre uzunluğundaki Desandre ve 850 metre. dikey derinliğe ulaşan kuyularıyla Polyak Eynez, Türkiye'nin en derin yer altı linyit madeni olma özelliği. taşımaktadır.
14 Ekim 2022 günü Bartın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında 16.00-24.00 vardiyasında meydana gelen maden faciasında 42 işçi hayatını kaybetti. Olayda 10 işçi de yaralandı. Amasra Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturmada 23 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İlgili 34 soru bulundu
Bartın'da 42 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili savcılık fezlekesi hazırlandı.
1968 Bartın depremi, Bartın'da 3 Eylül 1968 tarihindeki saat 08:19'de 6.5 Mw büyüklüğündeki deprem. Karadeniz kıyı şeridinde, aletsel olarak kaydedilebilen en büyük depremdir. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (yıkıcı) olarak ölçüldü.
Dünya antrasit ve bitümlü kömür rezervlerinin en büyük kısmı %29,1'lik payla (218,94 milyar ton) ABD'de yer almaktadır.
Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye'nin en önemli taş kömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 0,5 milyar tondur. Ayrıca her ne kadar kalori değeri düşük olsa da, elektrik enerjisi alanında Türkiye'nin en büyük linyit rezervi Afşin-Elbistan bölgesinde bulunmaktadır.
Dünyada 118 yıllık kömür rezervi bulunuyor, toplam rezerv 861 milyar tonu bulurken, en büyük rezerv miktarı 237,3 milyar ton ile ABD'ye ait. Mevcut üretim seviyelerine göre dünya görünür kömür rezervlerinin yaklaşık 118 yılda tüketileceği tahmin ediliyor.
Özbekistan'daki Muruntau madeni, üretim açısından dünyanın en büyük altın madeni. Bir yılda bu dev madenden 2 milyon onstan fazla altın üretiyor. Özbekistan'ın Kızılkum Çölü'nde yer alan tesis, dünyanın en büyük açık ocak madeni olma özelliğini de taşıyor.
Bu defaki facia, Karadeniz kıyılarında Bartın'da meydana geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında, yerin 300 metre derinliğinde meydana gelen grizu patlaması sonrası 41 madenci yaşamını yitirdi, durumu kritik olan 11 maden işçisi ise tedavi altında.
Bu nedenle platin grubu metaller dünyanın en pahalı madenleri olarak biliniyor. Platin, yatırımcılar tarafından iyi bir yatırım aracı olarak görülebiliyor. Birçok ülkede ve borsada işlem gören platin alım-satım işlemleri yatırımcılara kâr getiriyor.
Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022'de meydana gelen maden kazasında 41 işçi hayatını kaybetti. 11 işçi ise yaralandı. Madende yaşanan patlamanın ardından işletme sahibinin Mehmet Hattat'ın sahibi olduğu Hattat Enerji ve Maden AŞ (HEMA) olduğu çeşitli basın kurumlarında yer aldı.
Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde yapımına 2000 yılında başlanan ve -425 metreden -828 metreye derinleştirilen Uzunmehmet-1 Kuyusu'nda ilk personel ve malzeme nakli törenle gerçekleştirildi.
Amasra maden kazası ya da Amasra maden faciası, 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen ve yeraltındaki 110 işçiden 42'sinin ölmesiyle sonuçlanan olaydır.
Taş Kömürü: En kaliteli kömürler arasında, kalorifik kapsamında ilk sırada. Taş kömürde kömürleşme çok daha ileri safhadadır. Yüksek kalorili bir kömür olduğunu bilmelisiniz. Taş kömüründen elde edilen enerji linyite göre daha fazla olacaktır.
Herkesçe kabul gören hikaye, Ereğli'nin Kestaneci köyünden bahriye erlerinden Uzun Mehmet tarafından bulunduğudur. Bu hikayeye göre, Uzun Mehmet Köseağzı mevkiinde maden kömürünü bulur ve İstanbul'a saraya götürür. ZTSO (1933)'e göre bu olay 1829 yılında gerçekleşmiştir.
Kömürün kaynağının bitkiler olduğu düşünüldüğünde elmasların kömürden oluşmadığı açıktır. Ayrıca kömüre yerin 3-3,5 km derinliğinden sonra neredeyse hiç rastlanmaz. Yani elmasların oluştuğu yerde kömür bulunmaz.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye'de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur. Türkiye, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.
Dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip maden Kömür'dür. Dünya üzerinde 1 trilyon tondan fazla kömür rezervi bulunduğu tahmin ediliyor (2018). Ülkemizde en çok rezervi olan ve çıkarılan maden ise Dolomit'tir.
Bartın ili, Kuzey Anadolu Fay'ına kuşbakışı 132 km. uzaklıktadır. Kuzey Anadolu Fayı boyunca oluşan sismotektonik faaliyetlere sık rastlanılmıştır. Bugüne kadar Düzce-Bolu-Gerede-Tosya-Ladik Kuzey Anadolu Hattı boyunca orta-yüksek yıkıcı altı adet deprem kaydedilmiştir.
3 EYLÜL 1968 BARTIN DEPREMİ
Resmi raporlara göre 24 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yara- lanmış, binlerce ev hasar görmüştür.
Buna göre Türkiye'nin 45 ili, riskli bölgede yer aldı. Bartın haritada 1'inci derece riskli deprem bölgesi olarak gösterildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri