Erdoğan dünkü kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz bölgesindeki Çaycuma-1 kuyusunda yerin 3.023 metre derinliğinde 58 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervi bulunduğunu kaydetti.
İlk müjde Ağustos 2020'de gelmişti
Bölgede gelişmiş sistemlerle yapılan taramaların ardından bu miktar 652 milyar metreküp olarak revize edildi. O dönemde çalışmaların hız kazanmasıyla, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi de keşfedildi.
KARADENİZ GAZI KAÇ KM DERİNLİKTE? Deniz tabanındaki doğal gaz üretim sistemi, Karadeniz'de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte inşa edilecek.
Karadeniz Gazı 170 kilometrelik deniz açıklığından karaya ulaştı - YouTube.
Yapılan çalışmalar sonucunda 2100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 500 metrelik bir rezerv katmanı tespit edildiğini ifade etti ve sismik çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "1000 metre daha derine inilecek.
İlgili 24 soru bulundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan piyasaların beklediği 'müjde'yi açıkladı. Cumhurbaşkanı Türkiye'nin en büyük doğalgaz rezervinin bulunduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin çarklarının iyi işlemediği 2019 yılında 45 milyar metreküp gaz tükettiği düşünüldüğünde rezervin ülkenin ihtiyaçlarına 7 yıl yeteceği anlaşılıyor.
Türkiye, eğer 2021 yılı ortalamasıyla doğal gaz tüketirse, Karadeniz'de bulunan 405 milyar metreküp doğal gaz, 12 yıla yakın bir süre için yeterli olabiliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) milli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP'nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın." demişti.
İGDAŞ'nin sitesinde yer alan abone doğalgaz satış fiyatı 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4638 TL iken 1 metreküp doğalgaz ise 4,63 TL'ye denk geliyor. 25 metreküp doğalgaz fiyatı ise 115 TL ile 120 TL arasında bir meblağaya denk geliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını kaydederek, "Bu durumda Türkiye'de konutlarda tüketilen gazı 33 yıl bu sahadan sağlayabilecek olduğumuzu görüyoruz." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) milli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP'nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın." demişti.
Karadeniz gazı, Zonguldak açıklarında bulunan Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedildi. 710 milyar metreküp rezervlik doğalgaz denizin 2200 metre altında bulundu. Karadeniz gazı ilk olarak Fatih sondaj gemisi tarafından keşfedildi.
150-200 metre arasında değişen derinliklerin altında yaşam yoktur. Suda oksijen bulunmaz ve H2S yüklüdür. Hidrojen Sülfür bulunduğu yerdeki tüm ekosistemi öldürür, sahil balıkçılığını yok eder ve eğer yüzeye çıkarsa gemilerin altını yarattığı kimyasal bileşimle siyah renge boyar.
EPDK verilerine göre 2021'de ülke genelinde yıllık 59,85 milyar metreküp doğal gaz tüketimi gerçekleşti. Keşfedilen 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervi, Türkiye'nin yaklaşık 12 yıllık tüketimini karşılayacak. Bu tüketime sanayideki ve şirketlerdeki tüketimin dahil olduğunu belirtelim.
Enerji Bakanı Dönmez: 2026'da ülkede kullanacağımız gazın yüzde 25-30'unu Karadeniz'deki sahadan karşılayacağız - BBC News Türkçe.
Türkiyede DoğalgazTürkiye`de ilk defa 1970 yılında Kumrular bölgesinde varlığı tespit edilen doğalgaz, 1976 yılında Pınarhisar Çimento Fabrikasında kullanılmaya başlanmıştır.
26.12.2022. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, “Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında, 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti.
320 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin tamamına en az 7 en fazla 10 yıl içerisinde ulaşılacağı tahmin edilmekte ve tahmini 2,5 ile 5 milyar dolar arası doğal gaz çıkarma maliyeti öngörülmektedir.
Karadeniz doğalgazı iletim hattına verilmeye başlandı. NTV'ye konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Dün gece itibarıyla kuyulardan vanaları açarak deniz altındaki ana iletim hattına gazı basmaya başladık." dedi. Karadeniz doğalgazı 30 saatte karaya ulaşacak.
TRT televizyon kanalından alınan bilgiye göre Türk sondaj gemisi Abdülhamid Han'ın denize çıkması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Erdoğan, "Karadeniz'deki 10 kuyudan 2023 yılında gaz tedarik etmeye başlamayı planlıyoruz." dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz rezervlerinin 500 milyar dolarla bir trilyon dolar arasında hesaplandığını belirtti.
Türkiye'de aktif doğal gaz kullanan nüfus yaklaşık 54,8 milyondur. Son 3 yıllık dönemde aktif kullanıcı sayısı 17 milyon (%15 artış) artmıştır. 2016 yılında ülke nüfusunun %54'ü doğal gazı aktif şekilde kullanırken, genişleme yatırımları ile 2020 yıl sonu itibariyle nüfusun %66'sı doğal gaz kullanır hale gelmiştir.
Mevcut 205,9 trilyon m3 rezerv ile Dünya'nın 50,2 yıl yetecek doğalgaz rezervinin kaldığı söylenebilir.
“Sondaj platformu ile deniz tabanından başlayarak belirlenen derinliğe kadar bir kuyu açılıyor. Bir kuyu teleskopik olarak tanımlanan büyükten başlayarak giderek küçülen çaplarda devam eden şekilde kazılıyor. Sismik araştırmalar ile belirlenmiş bir sahada ilk kazılan kuyulara arama kuyuları deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri