Değerli kardeşimiz, Kadının başını örtmesi Allah'ın bir emri olduğundan dolayı, başını açan bir kadın bir farzı terk etmekle mesul olmaktadır. Öte yandan Allah'ın bir diğer emri olan namazını kılmakla da onun sorumluluğundan kurtulur ve namaz kılma sevabını alır.
Mesela başı açık bir kızımız namazını kılsa namazın sevabını alır. Başı açık şekilde gezdiği zamankilerin de günahını alır. Biri diğerine engel değildir.
Namaz kılarken el, yüz ve ayaklar hariç tüm vücut kapalı olmalıdır. Ancak normal hayatta iken başı kapalı olmayanlar namaz kılamaz diye bir durum söz konusu değildir. Başı açık olan insanlar da namazlarını kılabilir, oruçlarını tutar, hacca gidebilir her türlü ibadeti yapabilirler.
Bu itibarla bir kadın, tarla, bağ, bahçe, piknik alanı gibi topluma açık bir mekânda da olsa, farz namazlarda kıyamı terk edemez. Aynı şekilde evde erkekler kendisini görecek diye farz namazı oturarak kılamaz.
Peygamber'in (s.a.s.) bu uygulamalarını göz önüne alarak namazda erkeklerin başını örtmesini sünnet kabul etmişlerdir. Bu yaklaşıma göre baş açık namaz kılmak, sünneti terk etmek anlamına geleceğinden tenzîhen mekruh sayılmıştır (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/640; Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 131).
İlgili 30 soru bulundu
Başka bir hadiste de, “Allah ergenlik çağına ulaşan kadının başörtüsüz olarak kıldığı namazını kabul etmez.” buyurmuştur (Hakim en-Neysabûrî, Müstedrek, I, 251; Ebu Dâvûd, Salat, 85, No: 641, I, 422; Tirmizî, Salat, 277, No: 377, II, 215; İbn Mâce, Tahâre, 132, No: 655, I, 214; Ahmed b.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Cumhura göre namaz içerisinde kadının avret mahalli yüz ve elleri hariç bütün bedenidir (İbn Kudâme, el-Muğnî I, 470). Hanefîler, ayakların da avret olmadığını ve namaz kılarken açık bulunmasının caiz olduğunu söyler.
Kadınların ayakları Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre avret mahalli olmadığından, topuklarından yukarısı açık olmamak kaydıyla çorapsız namaz kılabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Ama sağlı sollu, önlü arkalı namaz olabilir. Kadınların illa arkada olması da şart değil.
Bir kimsenin karşısına geçme, ona karşı durma; cemaatle namaz kılarken bir kadının veya yetişkin bir kız çocuğunun bir erkeğin önünde veya hizasında arada engel olmaksızın durarak namaz kılması anlamında bir fıkıh terimi. Böyle bir durumda önünde veya hizasında kadın bulunan erkeğin namazı bozulur.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Allah'tan hiçbir şey gizli kalmadığı gibi, insanların en galiz avret yerlerini de görmektedir. Fakat insanın örtünmesi, onun kendi ruh haletini simgeleyen, bir insan olarak kendisinde yaratılıştan var olan haya duygusunu temsil etmektedir. Bu konuda şaşmaz ve yanıltmaz rehberimiz Hz. Muhammed (a.s.m)'dir.
Setri avret yani farza uygun örtünmek namazın farzlarındandır. Kadın için el, yüz ve ayak hariç her yeri haramdır. Bunların harici açık olan bir yerinin olması namazı geçersiz kılar. Aynı şekilde ayaklara kadar uzun, dar olmayan, ten rengini belli etmeyen, saç telini ve rengini belli etmeyen bir şekilde örtünmelidir.
Hayız ve nifas hâlindeki kadından her türlü namaz mükellefiyeti düşer.
Namaz kılıyorsa niçin örtünmez. Oysaki bir Müslüman kadın için namaz öncelikli ise de her iki görev de olmazsa olmazdır. Ne var ki Allah kullarını daha iyi bildiği için önce namazı sonra da tesettürü emir buyurmuştur. Kur'ân-ı Kerîm'de tesettür emri müminlerin kadınlarına ve de mümin kadınlara verilmiştir.
780- Namaz kılınırken avret yerinin açıldığını fark eden kimse açık yeri örtmelidir. Namazını iade etmesine de gerek yoktur. Avret yerinin açık olduğunu anladıktan sonra namazın cüzlerini yerine getirmemesi ihtiyaten farzdır. Ama eğer namazdan sonra, avret yerinin namazda açıldığı anlaşılırsa, kılınan namaz sahihtir.
-Bayanların şalvar giyerek namaz kılması caiz değil etekle kılması gerekir denilmişti aklıma takıldı illa etek olması gerekmiyor herhalde. el Cevab: Kadın için eller yüz ve ayaklar hariç bütün vücud örtünmesi gerekenlere girer. Bu örtünmeyi sağlayan her kıyafetle namaz caiz olur. .
Kadınlar namaz kılarken nelere dikkat etmelidir? Namaz kılmaya başlarken eller omuzlara kadar kalkmalı, sağ el sol el üzerine konarak göğüs üstüne bağlanmalı. Rükû durumunda kadınlar erkekler gibi dizlerini dik, sırtlarını düz tutmamalıdır. Kadınlar rükû durumunda sırtlarını erkeklere göre biraz daha meyilli bulundur.
Arada bir engel bulunursa kadınlarla erkekler aynı hizada namaz kılabilirler. Yani yan yana kılmakla, aynı hizada kılmayı karıştırmamak lazımdır. Namazı yukarıdaki şartlara uygun kılmazlarsa huşu ortadan kalkar, Nebimizin uygulamasına ters davranılmış olur ama kadınların da erkeklerin de namazı bozulmaz.
İÇ ÇAMAŞIRIYLA NAMAZ KILINIR MI? Tüm vücudu kapatacak şekilde bol ve uzun giyilen her elbise namaz için uygundur. Etek giyilse dahi altına herhangi bir tayt, çorap, ya da şort gibi bir şey giyme zorunluluğu bulunmasa da dışarıda es kaza gelebilecek kazalara karşı tayt gibi örtücü bir şey giymek iyidir.
Buna göre; kadınlar dar pantolon vb. eşyalar ile namaz kılmaları sakıncalıdır. Dar ve şeffaf olmayan elbiseler ile bayanların namaz ibadetini yerine getirmesinde ise bir sakınca bulunmamaktadır. Vücut hatlarını ortaya çıkarmayan bol, geniş bir pantolon ile namaz kılınabilir.
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
Fakat bu hükümler sadece erkekler içindir. Kadınların namazı cemaatle kılma şartı yoktur. Kılabilirler, ancak bu dini bir mecburiyet değildir. Kadınlar evlerinde müsait olduğu zaman imama uyarak cemaatle namaz kılarlar.
Kadın-erkek, ergenlik çağına gelmiş her Müslüman için günde beş vakit namaz kılmak farzdır.
f) Tahiyyâta oturuşta ve secde aralarında erkekler sol ayaklarını sağa doğru yatırarak üzerlerine otururlar ve sağ ayaklarının parmak uçlarını kıbleye doğru dikerler. Kadınlar ise, ayaklarını sağ taraflarına yatık bulundurarak yere otururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri