Öncelikle araç kullanırken kesinlikle klimanızı yüksek hızda giderken çalıştırmayın. Uzun yolda durmanız biraz zor olabilir bunun için yapmanız gereken en mantıklı şey debriyaja basarak aracınızın devrini düşürmenizdir.
Araçlarda klima kullanımı konusunda yapılmaması gereken en önemli şey ise motor rölanti durumdayken klimayı çalıştırmamaktır. Rölantide klima çalıştırmak, araç hareket halindeyken klima çalıştırmaktan çok daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
Klimanın doğru kullanımı da bu noktada devreye giriyor. Sürüş hızının 80 km/s'nin üzerinde olduğu durumlarda klima kullanmanın cam açmaktan daha ekonomik olduğunu söylemek mümkün. Çünkü yüksek hızlarda cam açmak aerodinamik sürtünme yaratarak daha fazla yakıt tüketimine sebep oluyor.
Aksine, klima ile sürüş için en iyi zaman otoyollardır. Otoyolda bu kadar yüksek hızlarda camlarınızı aşağı indirmek aracınızın aerodinamiğini düşürür. Klima açıkken araç kullanmak motora daha fazla yük bindirse de yakıt verimliliğini camlar açıkken araç kullanmak kadar etkilemez.
Araç klimaları hazırlanırken aracı koruyacak şekilde hazırlanır. Tasarım aşamasında klimanın araca zarar vermesi önlenir. Uygulamaya geçildiğinde de araç klimasını kullanılması araca herhangi bir zarar vermemektedir. Dolayısı ile araç kullanımı esnasında klima çalıştırmak motorun zorlanmasına sebep olmaz.
İlgili 45 soru bulundu
Düzgün çalışmayan klima sistemi; hem aracın motorunu zorlar, hem de yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Klima gazının fazla doldurulması tehlikeli midir, hangi sıkıntılara neden olur? Soğutma işlemini tam gerçekleştiremez. Araç klima tesisatına zarar verebilir.
Ayrıca klima elektrikli bile olsa sonuçta arabada güç üreten tek şey motor arabada güç tüketen herşey yakıt tüketimini arttırır. Klima sistemleri motorda 10-15bg lik düşüşe neden olur.
Arabayı kapatırken doğru ama çalıştırırken klimanın açık olması fark etmez. Kompresor açık olsa bile çalıştıktan belli bir süre sonra devreye girer. Eski arabalarda far açık çalıştırdığınızda farın gücü düşer, dalgalanma olurdu. Evet, böyle zararlı.
Özellikle araçta uzun süreli yolculuk yapılacaksa, klimayı yüksek fan hızında değil, orta fan hızında kullanmak, aracın nem seviyesini kontrol etmek ve klima filtrelerini düzenli olarak değiştirmek, içerideki hava kalitesini iyileştirebilir.
– Kış aylarında bile haftada bir kez 5-10 dakika kadar klima çalıştırılmalıdır. Böylece, soğutucunun devirdaim yapması sağlanır. – Uzun süre güneşte kalan arabanın pencereleri bir süre açılmalıdır ve klima daha sonra açılmalıdır. Böylece, klima dış sıcaklıkla eşitlendikten sonra açılmış olur.
Öncelikle araç kullanırken kesinlikle klimanızı yüksek hızda giderken çalıştırmayın. Uzun yolda durmanız biraz zor olabilir bunun için yapmanız gereken en mantıklı şey debriyaja basarak aracınızın devrini düşürmenizdir.
İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez.
Klima Kullanımında Motorun Gücü
Genel olarak klima sistemi doğru kullanıldığında yakıt tüketimine fazla etki etmez. Fakat bakımı aksatılan araçlarda yakıt tüketiminin arttığı görülebilir. Rölanti durumunda ise klimayı en düşükte kullanmak yakıt tüketimini ideal seviyede tutar.
Aracınıza bindikten sonra camları açıp içerisinin havalanmasını sağlayın ve klimayı sıcaklık dışarısı ile eşitlenince açın. Aracın içi serinledikten sonra fanı 1. veya 2. kademeye alın. Böylece daha derin bir soğuk elde edersiniz ve rahatsız olmazsınız.
Stop start donanımlı araçlarda havalandırma ünitesi tamamen kapanmıyor. Araç stop edeceği vakit klima ünitesi otomatik olarak durduruluyor. Ama havalandırma devam ediyor. İçerideki sıcaklık aşırı yükselir yahut soğursa klima tekrar devreye sokuluyor ve araç stop modundan çıkıp tekrar start ediyor.
- Aracın ilk çalıştırıldığı anda klimayı açmak daha fazla yakıt tüketimine sebep olmaktadır. Motorun bir süre çalışması ve ısınması beklenilmelidir. - Klima açıkken camlar ve kapılar kapalı tutulmalıdır. - Klima otomatik modda sıcaklık seviyesini sabit tutacağı için manuel modda kullanmaktan daha tasarruflu olacaktır.
Servis sırasında ölçülen 4~5°C gibi değerler iyi değerlerdir.
Klimanızı böyle kullanın
Çok sıcak ortamda iken klimanın ayarını birdenbire çok soğuk dereceye getirmeyin. 2. Klimanın çarpmaması için üfleme gücü orta-düşük seviyede kalsın. 3. Klimanın doğrudan rüzgarına maruz kalmayın.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur. Bu nedenle klimanın sıcaklık ayarı ideal ev sıcaklığına göre belirlenmeli ve cihazın sürekli olarak belirlenen sıcaklıkta çalışması sağlanmalıdır.
Motor hacmi ne olursa olsun hafif araç klimalarının kompresörleri motordan hareket alarak çalıştıkları için performansı etkilerler. Motor hacmi ve gücü arttıkça bu kayıbı farketmek güçleşebilir ancak her zaman bir kayıp olacaktır. klima ister istemez aracın performansında etkleme yapacaktır.
motor gücünü kullanmayan klimaya sahip araç varmı acaba? Klimanın kendi içten patlamalı motoru yoksa LPG'de iken LPG'den yer. Klimanın kendi içten patlamalı motoru yoksa LPG'de iken LPG'den yer.
Elbette ki klimanızı istediğiniz kadar çalıştırabilirsiniz; ancak yüksek performansta sürekli kullanım klimanızın ömrünü azaltacak ve performansını düşürecektir. Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri