Epizodik baş ağrıları ara sıra belirgenleşip sonra kaybolma eğiliminde olan ağrılardır. Epizodik baş ağrılarının süresi 30 dakika ile birkaç saat arasında değişiklik gösterir. Kronik baş ağrıları devamlı ağrılardır. Genellikle bir ayın çoğu gününde mevcut olan bu ağrılar günlerce sürebilir.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Dr. Keçeci, “Atak sırasındaki baş ağrısı saatlerce sürüp geçebileceği gibi, 24 saat süren hatta 3 güne kadar uzayan durumlar da olabilir. Migrende görülen baş ağrısı, zonklayıcı nitelikte olan, orta veya ağır şiddetteki baş ağrısıdır. Başın bir tarafında yoğunlaşabileceği gibi tümüne de yayılabilir.
Baş ağrısı; başın belli bir bölümünde zonklayıcı, sıkıştırıcı ve belirgin şekilde meydana gelen rahatsızlık veren durum olarak bilinir. Baş ağrısı yavaş yavaş veya birdenbire ansızın gelerek, birkaç saat veya birkaç gün boyunca devam edebilir.
Baş ağrısı zaman zaman herkes tarafından yakınılan bir durumdur. Fakat baş ağrısı ile her gün veya haftada birkaç günden fazla karşılaşıyorsanız, kronik günlük baş ağrısı yaşıyor olabilirsiniz. Kronik baş ağrısı günlük yaşantıda kısıtlılığa neden olan baş ağrısıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Episodik gerilim baş ağrısı, 30 dakika ila bir hafta arasında değişiklik gösterebilir.
Epizodik gerilim baş ağrısı, yarım saat ile 15 günden az olacak şekilde ortaya çıkar. Üç ay süreyle ayda 1 günden daha fazla, 15 günden az olarak 30 dakika sürebildiği gibi günlerce de sürebilir.
Çoğunlukla 20 ila 45 dakika süren baş ağrısı, bazen 3 saate kadar sürebilir. Aynı gün içinde görülen atak sayısı sekize kadar çıkabilir. Ağrının olduğu taraf dokunmaya karşı hassastır. Kadınlara oranla erkeklerde 9 kat daha fazla görülen küme baş ağrısı, çoğunlukla 20 ila 40 yaşları arasındaki kişilerde görülür.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Stres, kaygı, yoğun iş temposu, uzun süre bilgisayar başında kalma, yoğun ders çalışma gibi durumlar ağrıyı tetikler. Bu ağrı kısa süreli birkaç saat ve bir iki gün sürebilir bazen günlerce sürebilir. Küme baş ağrısı daha az sıklıkta görülen birçok ağrı kesiciye yanıtsız bir baş ağrısı çeşididir.
Migren hastalarının %20'sinde ağrı hep aynı tarafta görülse de çoğunlukla enseden başlayarak tüm başa yayıldığı da görülür. Ağrıya, iştahsızlık, bulantı, kusma, ışık ve sese karşı duyarlılık gibi belirtiler eşlik eder ve bazı hastalarda bu semptomlar ağrıdan daha fazla yakınmaya yol açar.
Tehlikeli baş ağrıları, geçmişinde migren, gerilim baş ağrısı sık yaşayanlarda bazen karışabilir. Her zaman yaşanan baş ağrısı olduğu düşünülebilir. Tehlikeli baş ağrıları içinde en korkulanı ve hayatı tehlikesi olanı SAK (subaraknoid kanama) yani beyindeki atardamar bozukluklarının yırtılmasıdır.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir. Yapılan detaylı testlerin sonucunda baş ağrısının nedeni belirlnir ve tedaviye başlanır.
Bu durumun en büyük nedeni ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımıdır. Böyle bir durumda ağrı kesicilere en az iki ay gibi bir süre ara verilmeden ağrıların kontrolü mümkün değildir ve ağrı kesiciler aşırı kullanıldığı sürede verilen ağrının gelmesini engelleyici ilaçlar da çoğu kez yararlı olmaz.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Gerilim Tipi Baş Ağrıları
Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir. Bu tip ağrıların altından genellikle depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik sebepler çıkmaktadır.
Ayda 1-2 veya daha seyrek başlayıp, otuzlu yaşlarda daha sıklaşır ve aylık ilaç kullanımı artar. Kırklı yaşlara gelindiğinde günaşırı veya neredeyse her gün olan baş ağrıları başlamıştır. Bu aşama kronik migren ya da sürekli baş ağrısı olarak kabul edilebilir.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Depresyon, bipolar bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, panik ve obsesif kompulsif bozukluklara baş ağrısının sıklıkla eşlik ettiğini görüyoruz.
Özen Yetkin, sinir, kaygı bozuklukları, korku ve endişe nedeniyle oluşan, stres ve baskı altında kalındığında nükseden, öğleden sonra daha sık yaşanan baş ağrılarının gerilim tipi baş ağrısı olarak adlandırıldığını belirtti.
Kafadaki basınç hissi, gerilim sonucu yaşanan baş ağrısı olarak tanımlanır. Bu ağrı bazen migren ağrısı ile karıştırılmaktadır. Bu tarz ağrıların nedeni yaşanan stres kaynaklı olabilir. Stres kaynaklı olmasının dışında da farklı nedenleri olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri