Soba külü bitkilerin tabanlarına bir örtü gibi serpildiğinde de işe yarar. Bitkilerin büyüme süreçlerinde etraftaki yabani otların ortaya çıkmasını veya büyümesini engeller. Aynı zamanda sümüklü böceklere kuruma tehlikesi yaşatarak bitkilerinizden uzak durmalarını sağlar.
Odun külü, bitkilerin büyümesi için gereken bütün vitaminleri içerir. Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar. Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın.
Odun külü; gıdayı saklamakta, bahçe işlerinde, toprak objeler yapımında, zararlı mücadelesinde ve hatta kozmetikte değerli bir kaynak olmuştur. Çamaşır sodası keşfedilmeden çok önce, odun külü bazlı mayalayıcılar kurabiye pişirirken kullanılmaktaydı.
Deneme sonuçları, kömür külünün %5 ve altı değerlerde toprağa karıştırılarak kullanılmasıyla azot, organik madde, bitkiye yarayışlı potasyum, bakır, mangan, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi bitki besin elementlerince toprağı zenginleştirdiğini göstermiştir.
Odunun yanması ile oluşan kül ise etkili ve doğaya zarar vermeyen bir temizlik malzemesi. Geleneksel olarak eskiden köylüler sabunlarını yağ ile küllü sudan elde ederdi. Küllü su yüzyıllarca temel temizlik malzemesi olarak kullanıldı; halen birçok yerde kullanılıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Bir gün öncesinde odun külü kazanda iyice kaynatılır, ardından o su ateşten indirilir ve dinlenmeye bırakılırdı. Küller tamamıyla dibe çöker, su berraklaşırdı. İşe girişileceği vakit ocakta kaynamış olan su ile soğuk küllü su, uygun miktarlarda bir leğene aktarılır; bu su ve sabunla çamaşırlar yıkanırdı.
Odun külü yaraları temizlemek için kullanılmıştır ve modern araştırmalar, yara iyileşmesini gerçekten önemli ölçüde hızlandırdığını göstermiştir. Kül ayrıca antiseptik olarak da etkilidir.
Saksı çiçekleriniz için sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz. Yazlık evinizin bahçesi içinde şöminenin ya da barbekünün küllerini kullanabilirsiniz. Kül, gübre olarak kullanıldığında çok faydalıdır. Ayrıca bir diğer özelliği karıncaları çiçeklere yaklaştırmamasıdır.
Hasta iç hastalıkları için gelmişse kül suda bekletilir; süzüldükten sonra suyu içilir.
100Kg odun tam yandığında geriye 0,2-0,6Kg kül bırakır. Külün içinde; karbonat-sülfat-fosfat-klor ve silikatların yanında alkali ve toprakalkali metalleri ile demiroksit gibi maddeler bulunur.
Kürtlerde başına kül dökmek, evi barkı yıkılmış, kimi kimsesi kalmamış demekmiş. Yani koca bir çaresizlik. Kelimenin tam manasıyla umudun, sözün bittiği yer.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Odun külü ile tuz birleşince ne olur? kül suyuna tuz eklerseniz. costik elde edersiniz. tuz (sodyum )+calcium hydroxide( kül suyu = bir tür baz olan kostik sıvısı yada naoh .
Yağ ılındıktan sonra üzerine bir ölçü küllü suyu ilave edin ve karışımı kısık ateşin üzerine alarak tahta kaşıkla karıştırın ve bir tutam tuz atın. Tuz, sabunun sert olmasını sağlar. Yarım saat karıştırdıktan sonra, puding kıvamına geldiğinde; sabununuz hazır demektir.
Sigara külü özellikle çok sigara içenlerde bol miktarda birikebilir bir şeydir ama saklamanın pek bir faydası yoktur. Sigara külünü evde sadece ahşap temizliğinde ve kişisel bakımınız için kullanabilirisiniz. Bunun dışında hem sigara hem de külü faydalı olabilecek şeyler değildir.
Kül Suyunun Kullanım Alanları
Çamaşır makinesindeki kullanımı: Kül suyundan bir çay bardağı alarak çamaşır makinenizin deterjan bölümüne dökün. Dilerseniz bir kavanoz içinde içine zeytinyağlı sabunu rendeleyerek veya Arap sabunu ile karıştırarak da kullanmanızmümkün.
Uzayan tüylerin üzerine sürmek için ceviz kabuklarını küle dönüşene kadar yakın. Soğuyan küllere kremsi bir kıvam alacak şekilde su ekleyin. Kremsi kıvama gelen külleri 12 saat bekletin. İstenmeyen tüylere bu karışımı sürün ve 30 dakika bekleyin.
Saçlarınızı hem besler hem de temizler. İçerdiği vitaminler sayesinde saça parlaklık verir ve saç boyundaki hasarı giderir.
Uyuz: Su dolu bir kazana odun külü koyulur ve kaynatılır. İyice kaynadıktan sonra külün dibe çökmesi beklenir. Elde edilen su ile uyuz olan kişi ve giysileri yıkanır. Kepek tedavisinde de aynı yöntem kullanılır.
Başparmağın ve işaret parmağın arasına tutturmuşsan sigaranın ortasına işaret veya yüzük parmağınla hızlı bir şekilde vurman yeterli olacak ve külleri tablaya düşürecektir. Sigarayı kül tablasının kenarına da vurabilir ve küllerin doğrudan tabla içine düşmesini sağlayabilirsin.
Kabuklar henüz tazeyken (üzerinden 24 saatten fazla zaman geçmemişken) üstlerini geçecek kadar kaynar su ilave edin. Kabuklar bu suyun içinde en az 12 saat en fazla ise 24 saat beklemeli. Bekleme süresinin sonunda sebze ve meyve kabuklarını suyun içinden çıkarın. Bu su ile çiçek ve bitkilerinizi sulayın.
Bitkiler ne kadar hızlı büyürlerse o kadar çok besine ihtiyaç duyarlar. Bitkileri suladığınız suyun içerisine ayda 1 veya 2 kez bitki vitamini karıştırarak bitkinizi bu şekilde sulayın. Bunun yanı sıra kış ayları bitkilerin doğal dinlenme periyodu olduğu için bu mevsimde vitamin miktarını azaltabilirsiniz.
ŞEKER. 3 yemek kaşığı şeker ile 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi 1 litre suya ekleyin ve iyice karıştırın. Şeker bitkilerin köklerini besliyor ve sirke de bitkinin bakteri toplamasını önlüyor.
Dr. Taş, "Kesik bölgeye doğrudan oksijenli su, tentürdiyot ile uygulamalar yapılmamalıdır. Yaraya kül basma, tütün basma veya şeker basma gibi geleneksel uygulamalar yapılmamalıdır. Bu uygulamalarda istenmeyen mikro organizmaların vücuda girişine ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir" şeklinde uyardı.
Yanıcı olmayan mineraller kül içerisinde kalır. Odun külü içerisinde %25 oranında sodyum karbonat ve potasyum karbonat bulunur. %3 oranında fosfor mangan ve çinko gibi elementler içerir.
Odun külü domateste çiçek ucu çürümesini engeller. Meyve üzerinde siyah lekeleti önler ve bitkinin mineral ihtiyacını karşılar.Beğendiyseniz abone olmayı unu...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri