Baş etmek deyimi, Bir konu ile ilgili problemi çözmek, çözüm yollarını arayarak tüm zorlukların üstesinden gelerek sonuçlandırmak anlamında kullanılmaktadır. Baş etmek deyimi Türkçe de günlük dilde çok kullanılan söz öbeğidir.
Baş etmek gücü yetmek, direnç göstermek anlamına gelmektedir. Deyim içerisinde de sıklıkla kullanılan bu kelime, güç durumları açıklamak için tercih edilmektedir. Baş etmek kelimesi olaylarla mücadele etmek, emek vermek ve zor olan olaylardan çıkmak anlamına gelmektedir. Baş etmek deyiminin anlamı, başarı kazanmaktır.
Onu yenmeye gücü yetmek, o konuda başarı kazanmak.
Başa gelmek deyimi, kötü bir olaya maruz kalınması durumunda kullanılan bir deyimdir. Kötü ve olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalan kişi için başa gelmek deyimi kullanılmaktadır.
1. Bir işi bitirmek. 2. Başa çıkmak, gücü yetmek, hak kından gelmek, yenmek üstün gelmek: Sen onunla baş edemezsin.
İlgili 15 soru bulundu
TDK'ye göre baş etmek birleşik mi yoksa ayrı mı yazılır? BAŞ ETMEK NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre ''baş etmek'' ayrı yazılır.
Başmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Ayakkabı
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
İnsani bir duygu olan acı çekmek gündelik hayatta oldukça fazla kullanılan bir deyimdir. Acı çekmek deyimi hem insan hem de hayvanlar için kullanılabilen üzüntülü durum ve halin davranışlara yansıması olarak tanımlanmaktadır.
Deyim. [1] Akıl öğretmek, fikir vermek, bilgisini ve tecrübesini aktarmak.
Baş kaldırmak bir deyimdir ve uygun anlama sahip olması halinde cümle içinde kullanılabilir. Baş kaldırmak, isyan çıkarmak ya da ayaklanma yapmak demektir.
Deyim. [1] Dayanışmak. [2] Dertleşmek, bir konuyu görüşmek.
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş eğmek (birine) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Ağzı açık kalmak deyimi, çok şaşırmak ve şaşırıp kalmak anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Herhangi bir durumla karşılaşıldığında aşırı olarak şaşıran kişiler için ağzı açık kalmak deyimi kullanılır.
Ağzını aramak cümlesi bir deyim olarak kullanılmaktadır. Deyimlerin bazı durumları kısa ifade etme özelliğinin bulunduğu deyimlerden birisidir. Bu deyim bir insanın karşısındaki kişiden merak ettiği bir durum ve olayı hakkında, karşısındakine fark ettirmeye çalışmadan bilgi almasıdır.
İple çekmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Hem suçlu hem güçlü deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyim. [1] Bir yere ilk kez gitmek. [2] Girmek.
Faka basmak kelimesi, Arapça ''fak'' kelimesinden gelmektedir. Fak kelimesinin ise Arapça anlamının tuzak olduğu ifade edilebilir. Faka basmak deyimi ise tuzağa düşürülmek ve kandırılmak anlamına gelmekte olan bir kelimedir. Fak kelimesi genellikle deyim halinde kullanılmakta olan bir kelimedir.
Türkçe'nin en eski kelimelerinden biri olan “baş”, Eski Türkçe döneminden günümüze kadar Türkçe'nin bütün lehçelerinde ve şivelerinde kullanılmaktadır. Arapça “kafa”, Farsça “ser” kelimeleri, “baş” kelimesinin eş anlamlısı olarak Türkçede kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri