Hanefi mezhebine bağlı olan Nâbi, aynı zamanda ehl-i tarik biridir. İstanbul'daki hayatından sıkılarak 1680 yılında Halep'e yerleşmiştir. 1700 yılında Baltacı Mehmed Paşa Halep valiliğinden alınarak İstanbul'a giderken Nâbi'yi İstanbul Başmuhasipliğine tayin etmiş ve yanında götürmüştür.
Bu sebeptendir ki, “Hikemî Şiir” akımı “Nâbî Ekolü” olarak da anılır. Nâbî tarzının diğer temsilcileri olarak Sâbit, Sâmi, Seyyid Vehbî, Koca Ragıp Paşa gibi sanatçıların adla- rını burada anmak mümkündür.
Çoğu edebiyat araştırmacısı onu, mahallileşme akımının en önemli temsilcisi kabul etmiştir. Onun eserleri özellikle klasik Türk edebiyatı alanında çalışma yapacaklar için birer hazinedir. Bu nedenle Bâkî ve onun eserleri birçok kitap, tez, makale ve bildiriye konu olmuştur.
Türk edebiyatındaki münşeâtlar sınıflandırmasında edebî münşeâtlar grubuna dâhil edilen Münşeât-ı Nâbî, sahip olduğu dil ve üslup özellikleriyle 17. yüzyıl sanatkârâne nesir üslûbunun da önemli nümunelerindendir.
HAYRİYYE: Nabî'nin ününü yaptığı en önemli eserlerindendir. Halep'te 1701 tarihinde yazılmıştır. Nasihatname türünde yazılmış olan bu didaktik mesneviyi Nabî, oğlu Ebulhayr Mehmet için, onun hayatta izlemesi gereken yolu göstermek, ona öğüt vermek amacıyla yazmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
Yaşar Nabi Nayır, sembolizm akımından etkilenmiştir. Sembolizm ya da simgecilik, realizm, parnas şiir akımı ve natüralizm akımlarına karşı çıkmıştır. Görünen gerçekliğin arkasında başka gerçeklikler olduğuna inan ve dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini sembollerle anlatan bir akımdır.
Dolayısıyla Nabi, çağının huzur ve sükundan yoksun insanına doğru yolu göstermeyi, öğüt vermeyi amaç edinmiş ve şiirlerinde bunu gerçekleştirmiştir. “Nabi tarzı” olarak da bilinen “hakîmâne şiir söyleme anlayışı” İran edebiyatında Şevket-i Buhârî ve Sâib-i Tebrizî tarafından temsil edilmiştir.
Nabiler (Fransızca Les Nabis), 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup.
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Urfalı Yûsuf Nâbî, hikemî tarzın öncüsü olan 17. yüzyıl Osmanlı sahası divan şairidir.
Bâkî, asıl adı Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Osmanlı şair. Baki, Divan edebiyatı şâiri olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Nabi, 1642 yılında Şanlıurfa'da doğmuş, divan edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Eğitim hayatını Şanlıurfa'da geçiren yazar, hayatının büyük bir kısmını İstanbul'da geçirmiştir. Geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 1712 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Aşağıdaki dizeler yazarın en çok bilinen şiiridir.
Naili, Neşati ve Şeyh Galip Sebk-i Hindi akımının en önemli temsilcileridir.
Gerek manzum gerek mensur eserleriyle 17. Yüzyılın ikinci yarısında yer alan, Divan şairlerinin en önde gelen isimlerinden biri olan Nâbî hakkında bilgi veren kaynakların çoğu, onun Divan edebiyatının klasik devrinin son büyük temsilcisi olduğu fikrinde birleşirler.
Nâbi, Osmanlı'nın duraklama devrinde yaşamış bir şairdi, idare ve toplumdaki bozukluklara şahit oldu. Çevresindeki bu negatif olgular onu didaktik şiir yazmaya itmiş, eserlerinde devleti, toplumu ve sosyal hayatı eleştirmesine neden olmuştur.
Şairliği ile birlikte mutasavvıflığı da ön plana çıkmış olan Nâbî'nin genel anlamıyla kaynak olarak Kur'ân'ı almış olduğu görülür.
Bir süre Ziraat ve Merkez Bankalarında çalışan Yaşar Nabi, 1934-1940 yılları arasında Hâkimiyet-i Milliye'de çevirmen ve yazar olarak görev yaptı. Daha sonraki yıllarda Türk Dil Kurumunda (1940-1943), Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu'nda (1943-1946) çalıştı.
Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
Aynı zamanda yazılı kaynaklar ve edebi metinlerde de çok fazla karşılaşılan bir sözcüktür. Baki Ne Demek? Baki kelimesinin anlamı 'sürekli, kalıcı ve daimi' olarak geçmektedir.
Okuyucuyu uyarmak, düşündürmek, aydınlatmak, okuyucuya iyiyi, doğruyu ve güzeli göstermek amacıyla yazılan, dinî, ahlakî öğütler veren didaktik içerikli Divan şiirlerine hikemî şiir ya da hakîmâne şiir denir.
Öğretici Tarih Yazıcılığı
Bu tarzın önderliğini yapan kişi Thukydides (Tukididis)'tir.
Hayr-âbâd, Baltacı Mehmed Paşa adına, 1705-1706 civarında Nâbî tarafından kaleme alınmış ünlü bir mesnevidir.
Hikemi şiir akımının edebiyatımızdaki öncüsü ve en güçlü temsilcisi Nabi'dir. Bu nedenle “Hakimane Şiir" akımı "Nabi Ekolü" olarak da bilinir. Nabi'nin şiirle düşünceyi birleştirerek açtığı yolda kendisini izleyen ve 17. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyılda yaşadıkları bilinen birçok şair yetişmiştir.
Nâbî Kimdir? 17. YÜZYIL - YouTube.
Nâbî, hikemî tarz olarak bilinen, şiirde hikmetli söz söyleme veya nasihat etme maksadı taşıyan - modern edebiyattaki didaktik şiire çok benzeyen- akımın en önemli temsilcisidir. Nedîm ise yaşadığı yüzyılda klasik şiirde kullanımı yaygınlaşan mahallileşme akımının en önemli temsilcilerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri