Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Toprağı havalandırdıktan sonra ekim yapın.20-22°C derecede 4-10 günde çimlenir. Yaz sonu ekilenler, bir sonraki yaz başında, bahar başında ekilenler, sonbaharda hasat edilir. Her tohum arasına 12 cm, her sıra arasına 60 cm mesafe bırakın. Baharda erken hasat için tohumları sonbahar sonunda ekin.
Kırmızı baş soğan tohumu geleneksel red creole onion
Koyu kırmızı soğan, uzun süre depolanabilir. 4-10 gün arası bir sürede çimlenir. Güz hasadı için baharın ilk günlerinde, Yaz başında toplamak içinse Ağustos ayından itibaren ekilir.
Soğan tohumunun ekim derinliği 0,5 -1cm arasında olmalıdır. Sıralar üzeri için ise 5-7 cm ve sıra üzeri 20-30 cm arasında olması gerekmektedir. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra yüzey toprağı fısfıs yardımıyla nemlendirilmeli ve şeffaf bir naylon (streç film) kullanılarak üzeri kapatılmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Ektiğiniz arpacık soğanları tamamen toprağa gömmemeye, soğanların çıkacağı kısmı biraz toprağın üzerinde bırakmaya özen gösterin. Soğanlarınızı yaklaşık 2 günde 1 sprey şişeyle sulama yapmalısınız.
Soğan, sıcaklığı 15-25 derece olan, fazla nemli ya da kurak olmayan, doğrudan ve şiddetli güneş ışığı almayan ama güneş gören hemen her ortama uyum sağlayabilir.
Maydanoz ocak-eylül arası ekilebilir bir bitki olsa da en uygun ekim zamanının mart sonu-nisan başı olduğunu unutmamalısınız. Maydanoz farklı koşullarda yetişebilen, oldukça uyumlu bir bitki. Ocak ayından eylül ayına dek, yani yılın büyük bir kısmında ekimi yapılabiliyor.
Kuru topraklarda, dikim derinliği 5-6 cm'ye kadar indirilebilir. Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
Soğan tohumunun çimlenmesi için 6 ile 10 gün arası bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre boyunca toprağın nemli kalması fakat çamur haline gelmemesi gerekir. Bu nedenle fıs fıs yardımıyla sulamak en doğru seçim olur. Soğan Tohumu Nasıl Ve Ne Zaman Ekilir?
1) Tohum ekilmek suretiyle soğan elde olunması:
Bahçeciler arasında soğan tohumlarına (karaca) diye özel bir isim verilir.
Tahtalar arası mesafe ise 40 cm olmalıdır. Hava koşulları ve yağışlar izlenerek Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Soğan en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duymaktadır. Bu kritik devrede soğanlar, tam olgunluğa varıncaya kadar haftada bir kez sulanmalıdır. İki sulama arasındaki süre; toprak bünye ve iklim şartlarına bağlı olarak az çok ufak değişiklikler gösterebilir.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır. Marul tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir.
Ata tohumu maydanoz çeşidi, yerli türlere benzer. Milli ve yerli tohum olarak bilir. Genetik yapısıyla oynanmamış olduğundan dolayı yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Maydanoz tohumu türleri arasında koku, tat ve verim açısından en iyi olanlar arasında yer alır.
Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Soğan kumlu-killi ve humuslı topraklarda iyi yetişir. Ekilecek tarla, sonbaharda bir ya da iki defa orta derinlikte sürülüp kesekli olarak bırakılmamalıdır. Ekim mevsiminde, toprak tava geldiği zaman diskaro ve tırmık geçirilerek, kışın yağış ve donlarıyla dağılan kesekler düzlenmeli ve ekim yapılmalıdır.
Ekim için kullanacağınız saksıyı önce yarısına kadar toprakla doldurun. Ardından toprağın üzerine saksının büyüklüğüne göre 1-2 avuç kadar organik gübre ilave edip toprakla harmanlayın. Harmanlama işlemi sırasında toprağı asla bastırmayın, her zaman hava alacak şekilde gevşek bırakmaya özen gösterin.
Soğanın sağlıklı şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın sıcaklığı önemlidir. -8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en iyi şekilde 22 derecede yetişir. Bu iki rakam arasında olan sıcaklıkta soğan yetiştirebilirsiniz. Kışın -8 derece soğanı dondurmaz; fakat yine de ılıman bir ortam hazırlamalısınız.
Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır.
Ocakta 5 dakika kaynatıldıktan sonra içine herhangi bir şey eklenmeden öğlen ve akşam yemeklerinden önce bir bardak 15 gün boyunca içilmelidir. Soğan suyu kürü 15 gün düzenli içildikten sonra 6 ay ara verilmeli ve 15 gün daha düzenli olarak içilmelidir.
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri