Başa Gelen Çekilir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: çaresiz durumlara düşüldüğünde insan kendini üzüntüye kaptırmayıp bu durumlara sabır göstermelidir.
Başa gelen çekilir atasözü, insanların yaşadıkları olumsuzluklara ve her türlü felakete karşı sabırlı olmaları gerektiğini ifade eder.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Başa gelmek deyimi, kötü bir olaya maruz kalınması durumunda kullanılan bir deyimdir.
İlgili 29 soru bulundu
Kötü bir durumla karşılaşmak.
Deyim. [1] Güvendiği kimselerle bir araya gelerek çözüm yolu bulmaya çalışmak.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir.
Kafa tutma deyimi geçmişten günümüze kadar kullanımı bulunan deyimlerden biridir. Direnme, karşı durma, dik durma ifadelerinden biri olan kafa tutmak pek çok farklı şekli ile cümle içerisinde kullanılmaktadır.
Dilimizde bulunan atasözlerinden birisi de Akla Gelmeyen Başa Gelir sözüdür. Bu atasözünün anlamı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde şu şekilde belirtilmiştir: - Akla Gelmeyen Başa Gelir atasözünün anlamı insan, umulmadık hatıra gelmedik şeyler ile daima karşılaşabilir anlamına gelmektedir.
Yine aynı örnekler grubu içinde “baş ağrısı/baş ağrısı olmak” öbekleri, deyim olmayan örnek- lere dâhil edilmiştir.
İğne ile kuyu kazmak, bir hedefi gerçekleştirmek ya da planlanan bir şeyi yapmak için gerekli şeylerden mahrum olmak anlamına gelir. Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
Damlaya Damlaya Göl Olur; Şu an biriktirilen ufak bir kazancın, yarın daha büyük kazanca dönüşeceğini anlatan bir atasözüdür.
Her çok azdan olur atasözünün anlamı; Çok olarak nitelendirilen durumların az şeylerin bir araya gelip birleşmesinden dolayı oluşmaktadır. Bu söz çoklara ulaşmak için azları biriktirmek gerektiği şeklinde açıklanmaktadır.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
[1] Bir kişinin kendi malı olan yerde ya da kendisine çok bağlı bulunan çevrede sözü geçer.
[1] Dayanışmak. [2] Dertleşmek, bir konuyu görüşmek.
Üstünlük değil eşitlik bildiren bir deyimdir. At başı gitmek ne demek, hangi durumlarda kullanılır? Sizin için örnek cümleler ile birlikte derledik. ''Kafa Kafaya Gitmek'' deyimi de aynı anlama geldiği için ''At Başı Gitmek'' deyiminin yerine kullanılabilir.
Kafası sarmamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: anlamamak, aklı ermemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri