Başarılı insanlar, öncelikle hedef odaklı ve sonuç elde etmeye yönelik düşünürler. Bu düşünce yapısı, iş hayatında daha fazla sorumluluk üstlenme, işleri daha hızlı ve etkin yönetme, sürekli öğrenme ve gelişme arzusu gibi sonuçlar doğurur.
İlgili 15 soru bulundu
Başarılı insan hedeflerinden vazgeçmeyen, başarısız olmaktan asla korkmayan, karşılaştığı her probleme çözüm odaklı yaklaşan ve sonuca kolay ve kısa sürede ulaşılmayacağını bilen insandır. Başarı ise hayatımızdaki en göreceli kavramlardan biridir.
Çalışkan olmak için kişinin istekli, gayretli, sabırlı, disiplinli, planlı ve düzenli olması gerekir. Sabırlı olmak ve azimle çalışmak çalışkan olmak için ilk şarttır. Kişinin sorumluluklarını bilmesi, iç disipline sahip olması, hedeflerini belirlemesi ve amacına ulaşmak için gayret sarf etmesi gerekir.
Araştırmalar, başarılı insanların genellikle orta derecede yetenekli ama çok şanslı oldukları için başarılı olduklarını gösteriyor. Genellikle başarılarımızı şansa değil, zekâmıza, yeteneklerimize ve çok çalışmaya bağlarız.
Gerçek başarı nedir? Gerçek başarı; sevdiğimiz, yetenekli olduğumuz bir konuda sürekli kendimizi geliştirirken becerilerimizi çevremizdeki insanların hayatlarına da belki biraz maddî ama mutlaka da manevî olarak dokunarak kullanmaktır.
Başarı, yapabileceğinin en iyisini yapmaktır. Başarı, temel gereksinmelerini karşılayabiliyor olmaktır. Başarı, gereksinmeleriyle isteklerini birbirinden ayırt edebilmektir. Başarı, kendine somut birtakım amaçlar belirleyebilmektir.
Mutlak başarı şanstır. Göreli başarı çalışmak, seçimler ve alışkanlıklardır. Doğal olarak bu tanımdan sonra gelen önemli bir iç görü vardır: Sonuçlar daha aşırı hale geldikçe, şansın rolü artar. Yani, mutlak anlamda daha başarılı hale geldikçe, başarınızın daha büyük bir kısmını şansa bağlayabiliriz.
Sonuç olarak, güvenilir insanı tanımlamak için “dürüstlük”, “yalan söylememek”, “sadakat”, “samimiyet”, “saygılı olmak”, “sır tutmak”, “güvenilir olmak”, “yardım severlik”, “açık sözlülük”, “sözünü tutmak” ifadeleri ilk 10 sırada yer almıştır.
ÇALIŞKAN. sıf. ve i. (< çalış-kan) Çalışmayı çok seven, işten kaçmayan, çok çalışan (kimse): “O çok çalışkandır.”
Herkes başarılı olabilir. Başarıya yalnızca üstün yetenekli insanların ulaştığı düşünülmemelidir. Başarıyı elde etmek için çabalamak gerekir. Konuyu daha detaylandırmak gerekirse başarıya giden yollar konuşulmalıdır.
Bir işi ya da bir projeyi hedefleyerek beklentilere uygun olarak sonuçlandırmaya başarı denilebilir. Bir kişi tarafından başarı olarak görülebilen bir iş, başkaları tarafından başarısızlık şeklinde yorumlanabilir. Bu yönüyle başarı kişiden kişiye değişen subjektif yani göreceli bir kavramdır.
Neden başarılı olmak istediğimizi bilmek başarılı olmamızda bizi en çok tetikleyecek unsurdur. Eğer neden başarılı olmak istediğimizi bilirsek hedeflerimizi belirlememiz kolaylaşır, aynı anda farklı şeyler yapmaya çalışmayız, kendimizi hedefimiz doğrultusunda geliştiririz. Bu da başarıya ulaşmamızı sağlar.
Mizantropi düşüncesini benimseyen kişiler "mizantrop" ya da "mizantropist" olarak adlandırılır.
İnsanları diğer türlerden ayırt eden özellikler arasında iki ayak üzerinde durabilme, kürksüz olma, belirgin gözakları, kısa çene, kullanışlı eller, çıkıntılı yağ dokusu ve iri beyin bulunur.
Bu 5 etmen Açıklık, Sorumluluk, Dışadönüklük, Uyumluluk ve Duygusal denge'dir (İngilizce'de Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism olarak bilinir ve kısaca OCEAN olarak geçmektedir). Bunlara aynı zamanda "Beş Etmen Modeli" (BEM) de denir.
Dünya üzerinde, monozigotik ikizler dahil, genetik olarak aynı olan iki farklı insan bulunmamaktadır, ancak iki birey ortalama olarak %99,5 ila %99,9 genetik benzerliğe sahiptir.
Herkesin kendi farkındalığına göre kalitenin tanımı ve önemsendiği yönü farklılıklar göstermekle birlikte; müşteri memnuniyetidir, tedbirdir, esnekliktir, verimliliktir, bir programa uymaktır, müşteri şartlarına cevap verebilmektir ve etkili olabilmektir. Kimileri için yaşam tarzı, hayat felsefesidir.
muhammed celâleddin-i rumi'ye ait bir sözdür. kaliteli insan: iş hayatı ve aile hayatı ile başkalarına örnek olur. saygılı, duyarlı, hak yemez, adil, tutarlı, sözünde duran, akıllı, sakin, sabırlı, kısaca parmakla gösterilen kişidir.
TUS; genel olarak %70 bilgi birikimini, %15 yorum gücünü, %15 dikkat ve konsantrasyonu ölçen bir sınavdır. Buradan hareketle; gerçek bir başarı için her biri %33 öneme sahip üç temel şart olduğu söylenebilir. İyi bir ÖZGÜVEN' le, tam bir kazanma İNANCI ve devamlı YÜKSEK DÜZEYDE MOTİVASYON başarının ön şartıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri