Başarı, birçok faktörün bir arada etkileşimi sonucunda oluşur. Bu nedenle, şans ve çalışma arasındaki ilişki, başarının oluşması için gereklidir. Örneğin, bir oyuncunun profesyonel bir spor kariyerine sahip olması için, oyuncunun yetenekli olması şarttır ancak aynı zamanda çok çalışması ve antrenman yapması gerekir.
Başarı, zeka ile doğru orantılıdır. Belli bir kapasiteye sahip değilseniz istediğiniz kadar çalışın işe yaramaz. Zeka önemlidir. Çünkü elinizdeki imkanların farkına varıp kullanacak kapasitesiniz yoksa bütün çabalarınız faydasızdır.
Araştırma Ne Diyor
Bunun yerine, “şans” olarak bildiğimiz şeyden zevk alan orta düzeyde yetenekli bireylerin daha yüksek başarı elde ettikleri belirlendi. Daha önceki bir başka çalışma da şansın iş başarısında ortak bir payda olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre şans, iş başarısının %30'unu oluşturuyor.
Çalışmak önemli bir zenginliktir. Çalışmanın, işinin değerini bilenler yaşam kalitelerini artırırlar. İşin insana sağladığı kazanımları doğru değerlendirmek, işte başarı için önemli bir ilk adımdır. İş insana dört boyutta kazanç sağlar.
Kanaatimizce başarıya giden yolda en önemli faktörlerin başında disiplinli sürdürülebilir çalışma gelmektedir. Çalışma, başarının en önemli şartlarından birisidir belki de ilkidir. Çalışmadan, çabalamadan yol almak mümkün değildir. Büyük eserler, projeler hep yoğun çalışmaların ürünüdür.
İlgili 17 soru bulundu
Araştırmalar, başarılı insanların genellikle orta derecede yetenekli ama çok şanslı oldukları için başarılı olduklarını gösteriyor. Genellikle başarılarımızı şansa değil, zekâmıza, yeteneklerimize ve çok çalışmaya bağlarız.
Gerçek başarı nedir? Gerçek başarı; sevdiğimiz, yetenekli olduğumuz bir konuda sürekli kendimizi geliştirirken becerilerimizi çevremizdeki insanların hayatlarına da belki biraz maddî ama mutlaka da manevî olarak dokunarak kullanmaktır.
Şans; kader, kısmet, talih anlamındadır. Ama fırsat, imkan, ihtimal, ümit yerine de kullanıyorlar. Şans kelimesi ile ilgili deyimlerden bazıları şöyledir: Şans tanımak: Fırsat vermek, imkan vermek.
Bilim adamlarına göre, çocuğun hayattaki başarısını belirleyen, IQ'su, yani ne kadar zeki olduğu değil, hangi zeka tipinde olduğu.. Ya da Edison'un dediği gibi: Başarının yüzde 5'i zekâya, yüzde 95'i çalışmaya bağlı Çoğunuzun zekâsı yazar ve politikacılarda olduğu gibi dilsel mi?
Zeka, çalıştırdıkça gelişen, çalıştırılmadığı durumlarda da gelişimi duran belki de gerileyen bir kavramdır. Bu nedenle özellikle yaşlılık dönemiyle birlikte bazı kişiler için zeka gerilemesi olası bir durum olarak karşımıza çıkar.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
el Cevab: Şans bir kelimedir. Kullanılması caizdir. Kişinin sevdiği şeylerle karşılaşmasına denilir. Ama kaderin karı manasında kullanılırsa caiz olmaz.
Şans; baht, talih, fırsat, imkân demektir. Nasip, birinin, önceden kaderinde, yani, alnına yazılmış olan pay, payına düşen anlamında olduğu gibi, “Bir insanın elde edebildiği şey”e de denir. Kısmet ise, Allah'ın her kişiye, her canlıya uygun gördüğü şey, durum.
İnanç sistemimizde “kader” de deniyor buna. Bu iki kavramın birbiri ile ne kadar örtüştüğü ya da ne kadar ayrıştığı hep kafaları karıştırır. Şans, kişinin kendi eylemlerinin tersine tesadüf eseri oluşan durumlar olarak tanımlanır. Buna göre şans, planlanmadan gerçekleşen tesadüfi bir yoldur.
Semih Saygıner: En büyük başarısı bir insanın, tembelliğine karşı koymasıdır.
Herkes başarılı olabilir. Başarıya yalnızca üstün yetenekli insanların ulaştığı düşünülmemelidir. Başarıyı elde etmek için çabalamak gerekir. Konuyu daha detaylandırmak gerekirse başarıya giden yollar konuşulmalıdır.
Hayatta başarılı olmak için öncelikle bireyin kendine güvenmesi gerekiyor. Ancak kendine güvenen birisi kendini rahat ifade eder ve başarılı olup kendini ispatlayabilir. Yapabileceğine inanmak, yeteneklerinin farkında olabilmek hayatta da başarıyı getirir. Tıpkı iş hayatında olduğu gibi risk almak da oldukça önemli.
Mutlak başarı şanstır. Göreli başarı çalışmak, seçimler ve alışkanlıklardır. Doğal olarak bu tanımdan sonra gelen önemli bir iç görü vardır: Sonuçlar daha aşırı hale geldikçe, şansın rolü artar. Yani, mutlak anlamda daha başarılı hale geldikçe, başarınızın daha büyük bir kısmını şansa bağlayabiliriz.
Kitap Alıntısı on X: ""Başarının sırrı nedir bilmiyorum ama başarısızlığın sırrı herkesi mutlu etmeye çalışmaktır." Bill Cosby" / X.
Çalışkan olmak için kişinin istekli, gayretli, sabırlı, disiplinli, planlı ve düzenli olması gerekir. Sabırlı olmak ve azimle çalışmak çalışkan olmak için ilk şarttır. Kişinin sorumluluklarını bilmesi, iç disipline sahip olması, hedeflerini belirlemesi ve amacına ulaşmak için gayret sarf etmesi gerekir.
İyyâ na`büdü ve iyyâkenesta`în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ". Sınavlarda başarılı olmak ve heyecanı yenmek için yukarıdaki dua, sınavdan önce 19 kere okunması tavsiye edilmektedir.
İslâm'da “şans, talih” gibi sözlerin yeri yoktur. Dinimizde “kader vardır, tevekkül vardır, Allah'tan gelene rıza vardır.” Bunun da kaynağı îmandır. Mü'min, Allah'a îman eder, kadere boyun eğer, hâdiseler karşısında bocalamaktan kurtulur, ne ile karşılaşırsa karşılaşsın îmanın kuvveti ve nuru ile onları aşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri