Feraset kelimesi de basiret ile aynı anlamlara gelmektedir. Ancak basiret, tamamen sezgisel olarak ve kalp gözü denilen hisler aracılığı ile kazanılan yorumlama becerisidir. Ferasete ise kişinin maddesel olarak gördüğü somut kanıtları zekaya uygun bir biçimde açıklamasıdır.
Olayların iç yüzünü sezgisel olarak hissetme anlamı da taşıdığı için feraset ile yakın anlamlıdır. Ancak feraset basiretten bir üst mertebedir. Zira basiret kalp gözü denilen hisler aracılığıyla elde edilen yorumlama becerisinden oluşur. Feraset ise kişinin maddeyi zekası ile manaya uyarlama yetisidir.
"Basîret" kelimesi Arapça "بَصَرَ" kökünden türemiştir. "بَصَرَ" sözlükte "görmek, bilmek, sezmek, görme duyusu, sağduyu, şahit, delil, anlayış" gibi anlamlara gelmektedir. "Basiret" terim olarak, ilâhi nurla aydınlanmış kalbin hakikatleri görme kabiliyeti olarak tanımlanır.
sıf. Anlayışlı, çok çabuk kavrayan, sezişi kuvvetli, sezgili, iz'anlı: Bu kurnaz ve umur görmüş devlet adamı genç ve ferâsetli komşusunun tavsiye, teklif, hatta tehditlerine muhâtap olmaya can atardı (Sâmiha Ayverdi).
Kutsiyet nuruyla aydınlanmış kalbin maddî ve mânevî âlemdeki hakikatleri görme yeteneği anlamına gelen tasavvuf terimi. İnsanların, diğer varlık ve olayların iç yüzünü keşfetme, gelecek hakkında doğru tahminlerde bulunma melekesi anlamında bir terim ve bu konuyu ele alan ilim dalı.
İlgili 26 soru bulundu
Sözlükte “keşfetme, sezme, ileri görüşlülük” gibi mânalara gelen firâset kelimesi dar anlamda, bir kimsenin dış görünüşüne bakarak onun ahlâk ve karakteri hakkında tahminde bulunmayı ifade eder (Râgıb el-İsfahânî, s. 186).
Feraset, sözlük anlamı itibarıyla keşfetme, sezme ve ileri görüşlülük olarak betimlenir. Bir başka biçimi ile bir şeyi çabucak anlama yeteneği… Bir kimsenin ruhsal, zihinsel halini ve yeteneklerini yüzünden, duruşundan ve tavrından anlamak olarak da betimlenir.
Halife ve sultanların yatak ve halılarını seren, çadırlarını kuran kişi; cami, medrese gibi vakıf eserlerinin temizlik işleriyle uğraşan görevli.
Düşüncede tutarlı olmak, bir şeyde düşünerek davranmak ve basiretli hareket etmek, bir şeyin gerçek mahiyetini görebilmek. Bir kişi işlerin iç yüzünü görebildiği, önceden tahmin edip, düşünebilme kabiliyet ve maharetine sahip olduğu müddetçe firasetli sayılır.
Feraset, olayların veya insanların özündeki gerçekleri anlayabilme ve sezgiyle hareket edebilme yeteneğini ifade eder. Bu, özellikle karmaşık durumları veya kişileri daha iyi anlama yeteneğiyle ilişkilendirilir. Örnek Cümle: Liderin feraseti, kriz anlarında doğnru kararlar almasına yardımcı oldu.
Bir olay karşısında mantıklı olarak düşünememek yani karar verememek dolayısıyla karar verilse dahi yanlış karar verme anlamı çıkmaktadır. Örnek olarak basireti bağlanan bir kişi önemli bir olay karşısında öylece kalır ve hiçbir şekilde karar veremez. Bu durum basiretin bağlanmasına örnek olarak verilebilir.
"Basireti bağlanmak" deyimi, bir insanın o anki durum veya olay karşısında doğru karar verme yeteneğinin geçici olarak körelmesi, gözünün kararması veya şaşkınlık içinde kalması anlamında kullanılır.
Kalp gözü açık olan Allah'ın veli kulları vardır. Bu zatlar kabirdeki insanların hallerini görüp onlarla konuşabildikleri gibi, hayattaki insanların manevi hallerini de görebilirler. Kalp gözü, maneviyat gözü anlamında kullanılmaktadır.
Kritik ve analitik düşünme yeteneğini geliştiren insan doğumu, ölümü, hayat ve varlıkları tefekkür eder, Yaratıcıyı bulur, O'nun rızasına uygun yaşar, sevgisini kazanır ve Allah'a yakınlığı arttıkça feraset ve basiret yeteneği kazanır, hikmete ulaşır.
Feraset bir şey hakkında derinlemesine, ayrıntılarıyla, incelikli bir şekilde düşünmektir.
Feraset, kişinin içgüdüsel olarak doğru ve isabetli kararlar verebilme yeteneğidir. Feraset; olayları, durumları veya insanları analiz ederken doğru sonuçlara ulaşabilmek için bilgi, deneyim ve sezgiyi kullanma sürecidir.
Allah'ın (c.c.) nuru ile bakmak, olaylara ve eşyaya iman nuruyla bakmak, perde arkasındaki gerçekleri görüp hissedebilmek; isabetli ve güçlü bir öngörüye sahip olmaktır. Olgun mümin, bütün mahlûkata Allah'ın nuruyla bakar. Bu nur sayesinde onun kalp gözü açılır ve hakikatleri şeffaf bir şekilde görür.
Feraset kelimesi de basiret ile aynı anlamlara gelmektedir. Ancak basiret, tamamen sezgisel olarak ve kalp gözü denilen hisler aracılığı ile kazanılan yorumlama becerisidir. Ferasete ise kişinin maddesel olarak gördüğü somut kanıtları zekaya uygun bir biçimde açıklamasıdır.
Tutarlı ve basiretli hareket etme, istikamet ve hakta isabet etme ve bir şeyin sonucunu görebilme özelliğine feraset denmektedir. Bir mümin önceden bir işin mahiyetini ve içyüzünü görebilecek duruma gelmişse ona ferasetli denir.
Feraset[9] lügatlerde ; Zihin uyanıklığı, bir şeyi çabukça anlayış kabiliyeti, bir insanın ahlak ve davranışını yüzünden anlamak halidir. Feraset nuru ise ilmi ile amel eden salih insanların kalbine gelen ilham nurudur.
Fesad, başta insanın kendisi olmak üzere her alanda meydana gelen bozulma, çözülme, ölçü ve dengeden sapma, faydalı olma özel- liğini kaybetme, fıtrattan uzaklaşma gibi olumsuz anlamların tamamını kapsamaktadır. Kur'an'a göre yeryüzüne yayılan fesadın temel sebebi, küfür ve şirkin topluma yayılma- sıdır.
"Feraset" şeklinde kullanımı da yaygın olan firaset sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Olayların iç yüzünü çabuk kavrama ve anlama yetisine firaset denir. Bir kişinin yüzünden nasıl bir insan olduğunu anlama yeteneği için de aynı sözcük kullanılır.
halk arasında ki kullanımı "ferâset" doğrusu ise "firâset".
Kelime Anlamı: Firâset kelimesi, gözlem ve sezgiyle geleceği veya gizli gerçekleri tahmin etme yeteneği anlamına gelir. İçgüdüsel anlayış veya sezgisel zeka olarak da ifade edilebilir. Kökeni: "Firâset" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "فِرَاسَة" (firasah) kelimesi içgüdü veya sezgi anlamına gelir.
Peygamberlerin sıfatlarından biri olan ve “üstün zekâ gücüne sahip olma” anlamına gelen terim. Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri