Basit taksir; failin öngörülebilir bir neticeyi “öngörmeyerek” dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle fiili işlemesidir. Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır.
TCK 22 (Basit Taksir/Bilinçli Taksir) Emsal Yargıtay Kararları 12. Ceza Dairesi 2020/4768 E. , 2023/695 K.
Taksir, bilinçli taksir ve basit taksir olmak üzere iki başlıkta incelenir: kişi, öngördüğü sonucun gerçekleşmesini istemediği takdirde bilinçli taksir; öngörülebilir nitelikteki neticeyi öngörmez ve dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranırsa basit taksir söz konusu olur.
Taksirli suçlar arasında adam öldürme , yaralama , iflas , genel güvenliğin tehlikeye sokulması gibi birçok eylem bulunur. Kişi çevreyi kirlettiğinde bunu taksirle gerçekleştirmiş olabilir. Taksirle casusluk fiilinin işlenmesi ya da trafik güvenliğinin taksirle tehlikeye sokulmasına istinaden suç işlenebilmektedir.
Buna göre bilinçli taksirde fail, neticeyi öngörür. Bilinçsiz taksir ile bilinçli taksir arasındaki fark burada ortaya çıkmaktadır. Bilinçsiz taksirde fail, neticeyi öngörmemekte, bilinçli taksirde ise neticeyi öngörmektedir. Ancak her iki türdeki taksirde de fail, neticeyi istememektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Olası kast, fiilin neticesinin öngörülmesine rağmen olursa olsun motivasyonu ile suçun işlenmesini, neticenin kabullenilmesini; bilinçli taksir ise, suçun öngörülen neticesinin gerçekleşmeyeceğine duyulan güvenle işlenmesini, neticenin gerçekleşmesini istememesini ifade eder.
Tüm yolların karla kaplı olduğu bir havada kabak lastikte trafiğe çıkan sürücünün yaptığı kaza ile yaralamaya veya ölüme sebep vermesinde bilinçli taksir söz konusudur. Çünkü sürücü bilmektedir ki kış lastikleri olmaksızın bu mevsim koşullarında araç kullanmak sürüş güvenliğini yok etmektedir.
TCK 22/3 maddesine göre; Bilinçli taksirle adam öldüren kişi, taksirle öldürme suçunda alacağı cezanın 1/3 ile 1/2 arasında arttırılması ile belirlenir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 2 yıl ceza alacak bir fail, bilinçli taksir halinde 2 yıl 8 ay ile 3 yıl arası ceza alacaktır.
5237 sayılı Ceza kanununda taksir; basit taksir ve bilinçli taksir şeklinde ayrıma tâbi tutulmuş, kanunun 22. maddesinin 3. fıkrasında bilinçli taksir; “kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi” şeklinde tanımlanmıştır.
Bilinçli taksir halinde kişi, istemediği neticeyi öngörmüştür, ancak; yeteneği, şans ve tecrübesi gibi faktörlere güvenerek neticenin gerçekleşmeyeceği inancyla iradi hareketini gerçekleştirmiştir. Bu nedenle bilinçli taksir, taksirden daha ağr bir kusurluluk halidir.
Bilinçli taksirle işlenen suçlar nedeniyle hükmedilen hapis cezaları 1 yıl veya daha az süreli ise adli para cezasına çevrilebilir. Süresi dikkate alınmadan hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi şeklindeki taksirli suçlara ilişkin kural “bilinçli taksir” halinde uygulanmaz (TCK md. 50/4).
Taksirin unsurlarını beşe ayırmak mümkündür. Bunlar; taksirle işlenebilen bir suç olması, hareketin isteyerek yapılması, sonucun iradi olmaması, hare- ketle sonuç arasında nedensellik bağının bulunması ve sonucun öngörülebilir olmasıdır.
Suçun soruşturmasının usulü aynı maddenin 5.fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre suçun basit halinin soruşturulması şikâyete bağlıdır ancak birinci fıkra kapsamında giren yaralamalar hariç suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmayacaktır.
Tedbir alma görevi ihmal edildiğinde taksir sonucu doğar. Türk Ceza Kanunu 85. Madde uyarınca taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak suçtur. Bu durumda faile 2-6 yıl aralığında hapis cezası verilir.
TCK 22. maddesi 2. fıkrasında bilinçsiz/adi/basit taksir olarak incelenmiş ve tanımı gerçekleştirilmiştir. Bu sonuçla suçu işleyen kişinin gerekli özen ve dikkati göstermemesi sebebiyle özen ve dikkat sorumlulukların aykırı davranması sonucunda öngörülebilir fakat öngöremediği durumlardın ortaya çıkması halidir.
Taksir, failin kendisine yüklenen ödeve (objektif dikkat ve özen yükümlülüğüne) aykırı davranarak öngörebilme ve önleyebilme olanağına sahip bulunduğu bir sonucun gerçekleşmesine neden olmasıdır.
Taksirle yaralama suçu TCK'nın 89. Maddesinde düzenlenmiştir. Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Yasada taksirle birinin ölümüne sebep olan kişiye iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Birden fazla kişinin ölümüne sebep olundu ise ceza dahada artmaktadır.
Taksir- Bilinçli Taksir
Bilinçli taksir ise aynı maddenin üçüncü fıkrasında düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre bilinçli taksir; kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesidir. Bilinçli taksirde, taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
Taksirle Yaralama Suçu Uzlaşma Mümkün Mü? Taksirle yaralama suçu uzlaşma sürecini gerektiren suçlardan biridir. Eğer tarafların bu süreçte uzlaşması mümkün olursa kovuşturma ve sonraki süreçlere gerek yoktur. Ancak kovuşturma aşamasında da uzlaşma sağlanamadığı takdirde yargılamaya geçilmesi gereklidir.
Trafik kazası tazminat davaları genellikle 1 ila 3 yıl arasında sonuçlanır. Kazaya ilişkin farklı etmenler ve mahkeme yoğunluğuna göre davaların sonuçlanması 4 yılı bulabilir.
Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne aykırı hareket edenler hakkında idari para cezası uygulanmakla birlikte trafik kazası sonucunda yaralanma veya ölüm meydana gelmesi durumunda Cumhuriyet Savcılığı tarafından kamu davası açılır.
Trafik kazaları sonucu ölüm ve yaralanmalar meydana gelmişse kamu davası açılır. Şikayete tabi değildir. Soruşturması ve kovuşturması adli makamlarca resen yapılır.
Taksirle adam öldürme suçunun cezası, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Taksirle adam öldürme neticesinde “iki veya daha fazla kişi ölmüş” veya “bir kişi ölmüş ve bir veya birden fazla kişi yaralanmışsa” suçun cezası 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri