"GVK.nun 94. maddesinde, yaptıkları ödemelerden vergi tevkif edecekler arasında basit usulde vergilendirilen mükellefler sayılmamıştır. Bu nedenle söz konusu mükellefler gelir vergisi tevkifatı yapmayacaklar ve muhtasar beyanname vermeyeceklerdir."
Basit usulde vergilendirilen mükelleflere, gerçek usulde vergiye tabi mükelleflerden farklı olarak, bir takım kolaylıklar sağlanmıştır. Sağlanan bu kolaylık ları şöyle özetleyebiliriz: Basit usule tabi mükellefle rin, defter tutma, geçici vergi ödeme, vergi tevkifatı (stopaj) yapma gibi yükümlülükleri yoktur.
Basit usulde vergilendirilen mükellefler, Vergi Usul Kanununa göre fatura, perakende satış vesikaları ve mevzuatta belirtilen diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadır.
Burada önemli olan husus şudur: fatura edilecek demirbaş veya araçlar işletmeye kayıtlı olmalıdır. Bunun dışında basit usule tabi mükellefin özel mülkiyetine kayıtlı herhangi bir menkul veya gayrimenkul basit usul mükellefiyetle ilişkilendirilmeyecek olup, dolayısıyla faturalandırılmaz.
İlgili 43 soru bulundu
Basit usule tabi mükelleflerin elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden, bu mükelleflere 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinin (a) alt bendi kapsamında yapılan ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapılmayacaktır.
Basit usulde vergilendirilen mükellefler e-arşiv fatura düzenleyebilir. 3. sorunun cevabında detaylarına yer verdiğimiz limitlere göre zorunlu tutulur.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Buna göre, 01.01.2023 tarihinden itibaren KDV dahil 4.400,00 TL'yi aşan mal ve hizmet satışları için fatura düzenlenmesi gerekli.
Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 5/10 Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlar tevkifat yapmak zorundadır. Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4- g) maddesi gereğince KDV'den müstesnadır.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
Basit usul mükellefin düzenlediği faturada kdv ile ilgili herhangi bir bilgi yok ise bu faturada kdv yoktur ve kdv indirimi söz konusu değildir. Ancak, Basit usul mükellef düzenlediği faturada kdv hesaplamışsa veya kdv dahildir diye belirtmişse bu faturadaki kdv indirilebilir.
2022 yılı için geçerli olmak üzere 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler için belirlenen yıllık alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'dir.
Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yaptıkları teslim ve hizmetlerde işlem bedeli üzerinden KDV hesaplanmaz, bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenecek belgelerde KDV gösterilmez veya "KDV dâhildir" mealinde bir şerhe yer verilmez.
Basit usulde vergilendirme kapsamına alınan mükellefler ile bu usulde vergilendirilecek mükellefler, 1/1/1999 tarihinden itibaren Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, perakende satış vesikaları ve diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadırlar.
Ticaretle uğraşanlar için yıllık alım tutarının 2023 yılı için 440.000 TL'yi geçmemesi ya da yıllık satış tutarının 700.000 TL'yi aşmaması gerekir. Hizmet işleri yapan mükellefler içinse bir yıl içinde elde edilen brüt iş hasılatının 2023 yılı için 220.000 TL'yi aşmaması koşulu bulunur.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Tevkifat yapılabilecek başlıca işlemler arasında; mimarlık ve mühendislik hizmetleri, bakım, onarım hizmetleri, yapım işleri ve bunlarla ilgili yemek servisi hizmetleri, çevre, bahçe, temizlik hizmetleri ve danışmanlık, yapı ve denetim hizmetleri sayılabilmektedir.
Genel bütçeli idareler dışındaki vergi mükellefleri tevkifatı yapılan vergiyi, 2 No'lu KDV Beyannamesi ile beyan ederler. KDV 1 ödemesi yapmamak bu duruma bir engel değildir. 2 No'lu beyanname yalnızca tevkifat gerektiren işlemlerin olduğu dönemlerde verilmektedir.
Tebliğ ile birlikte yayımlanan listeye göre 2022 için 2.000 TL olan fatura kesme sınırı, 2023 için 4.400 TL oldu.
Öte yandan; basit usulde vergilendirilen mükellefler, yanlarında çalışan işçilerine yaptığı ücret ödemelerini, gider pusulası düzenleyerek kayıtlarına intikal ettirmeleri mümkün bulunmaktadır. mukavelesi gibi ispat edici vesikalarla belgelendireceklerdir.
Vergilendirme statüsü basit usule tabi olan kullanıcılar e-arşiv ve diğer e-belge çeşitlerine isteğe bağlı olarak geçip bu şekilde fatura düzenleyebilir. 10) e-Arşiv Kimlere Kesilir? e-faturaya kayıtlı olmayan şirketlere ve nihai tüketiciye düzenlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri