Basit usulde vergilendirmeye tabi bir kullanıcıya e-arşiv fatura kesebilir miyim? Basit usulde vergilendirilen mükellefler e-arşiv fatura düzenleyebilir.
Vergilendirme statüsü basit usule tabi olan kullanıcılar e-arşiv ve diğer e-belge çeşitlerine isteğe bağlı olarak geçip bu şekilde fatura düzenleyebilir. 10) e-Arşiv Kimlere Kesilir? e-faturaya kayıtlı olmayan şirketlere ve nihai tüketiciye düzenlenebilir.
Basit usulde vergilendirilen mükellefler, Vergi Usul Kanununa göre fatura, perakende satış vesikaları ve mevzuatta belirtilen diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadır.
Evet e-arşiv fatura düzenleyeceklerdir. Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
İlgili 16 soru bulundu
Tebliğ ile birlikte yayımlanan listeye göre 2022 için 2.000 TL olan fatura kesme sınırı, 2023 için 4.400 TL oldu.
2022 yılı için geçerli olmak üzere 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler için belirlenen yıllık alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'dir.
2023 yılı itibrariyle, zorunlu e-arşiv fatura düzenleme vergi mükellefi olan bir fimaya 4.400 TL üzeri fatura kesecekseniz bu e-arşiv fatura formatında olmaldır. Vergi mükellefi olmayan bir işletmeye gün içerisinde 5.000 TL üzeri fatura kesecekseniz, bunun e-arşiv fatura olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Herkese e-Arşiv Fatura Zorunlu mu? Yukarıda anlatılan sektörlerin dışındaki, günlük limitlerin altında fatura kesen ve ciro sınırlarının altındaki işletmeler e-arşiv fatura zorunluluğu olmayan mükelleflerdir. Ancak isteyen herkes e-arşiv fatura kullanıcısı olabilir.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
ALANYA ESNAF VE SANATKARLAR ODASI. Basit usulde vergilendirme kapsamına alınan mükellefler ile bu usulde vergilendirilecek mükellefler, 1/1/1999 tarihinden itibaren Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, perakende satış vesikaları ve diğer belgeleri düzenlemek ve kullanmak zorundadırlar.
Basit usul mükellefin düzenlediği faturada kdv ile ilgili herhangi bir bilgi yok ise bu faturada kdv yoktur ve kdv indirimi söz konusu değildir. Ancak, Basit usul mükellef düzenlediği faturada kdv hesaplamışsa veya kdv dahildir diye belirtmişse bu faturadaki kdv indirilebilir.
Ticaretle uğraşanlar için yıllık alım tutarının 2023 yılı için 440.000 TL'yi geçmemesi ya da yıllık satış tutarının 700.000 TL'yi aşmaması gerekir. Hizmet işleri yapan mükellefler içinse bir yıl içinde elde edilen brüt iş hasılatının 2023 yılı için 220.000 TL'yi aşmaması koşulu bulunur.
Burada önemli olan husus şudur: fatura edilecek demirbaş veya araçlar işletmeye kayıtlı olmalıdır. Bunun dışında basit usule tabi mükellefin özel mülkiyetine kayıtlı herhangi bir menkul veya gayrimenkul basit usul mükellefiyetle ilişkilendirilmeyecek olup, dolayısıyla faturalandırılmaz.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki bilgilerin ve VUK'un hükmünün ışığında şunu söyleyebiliriz: VUK'un belirlediği koşullara göre e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere kesilecek faturanın türü, e-Fatura olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olan birine düzenlenen e-Arşiv Faturası, e-Fatura'nın yerini tutmaz ve geçerli sayılamaz.
Özetlemek gerekirse, “e-Fatura mükellefi e-arşiv fatura kesebilir mi?” sorusunun cevabı, karşı taraf bir e-fatura mükellefi olmadığı takdirde evet. e-Fatura kesilmesi zorunlu olan durumlarda, e-arşiv e-faturanın yerini tutmaz.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Önceki yıllarda, firma önce e-faturaya kaydını yapıp daha sonra e-arşive geçiş yapabilirdi. Fakat, GİB tarafından yapılan son düzenleme ile e-arşiv gönderebilmek için zorunlu tutulan e-fatura kullanıcısı olma şartı kalktı.
Öncelikle E-Arşiv uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin E-Fatura uygulamasına kayıtlı olması gerekir. E-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, isteyen her işletme E-Arşiv uygulamasına geçebilir.
e-Fatura mükellefine kağıt fatura kesmek mümkün. Ancak şu şartlar altında: Eğer iki taraf da e-fatura mükellefi ise kesilecek fatura mutlaka elektronik ortamda olmalıdır. Yani e-fatura kesilmesi zorunludur.
Basit usulde vergilendirilen mükellefler e-arşiv fatura düzenleyebilir.
Gerçek usulde ise stopaj, KDV gibi diğer vergileri de ödemekle yükümlüdür. Basit usulde vergilendirme 2022 yılı için bu tutar büyükşehir belediyelerinde 15.999 TL'ye, büyükşehir olmayan yerlerde ise 9.999 TL olarak belirlendi.
Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları
Alış-satış işi yapanlar için satin aldıkları malların yıllık alımının 2023 yılı için yıllık alım tutarı 440.000 TL veya yıllık satış tutarı 720.000 TL'yi aşmaması gerekir şeklinde güncellenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri