Bu arızanın tespit edilmesi için ise yedek su deposunun kapağının açılarak içerisinde gaz kokusunun olup olmadığına bakmak yeterli olacaktır. LPG'li araçlarda yaşanılan bu sorun bazı araçlarda hararetin yükselmesine neden olurken, performansın ise düşmesine neden olmaktadır.
Lpg regülatörü aracın LPG deposundan gelen sıvı LPG'nin gaz haline dönüşmesini sağlamaktır. Bunun içinde regülatör motor suyunun sıcaklığını kullanmaktadır.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
LPG'de ise tam yükte karışım fakir olup, CO ve HC emisyonları düşmekte, buna karşılık NOx artmaktadır. Bu durum bazı çevrelerce yorumlanırken, NOx değerlerindeki artışın benzinde olduğu gibi yanma esnasında oluşan yüksek sıcaklığa bağlanmaktadır.
Motor suyuna LPG karıştırması belirtileri radyatöre bağlı yedek su deposunun taşması ve suyu eksiltmesi en büyük belirti olup bir diğer belirti ise yedek su deposunun ve radyatörün kapağı açıldığında gaz kokusu gelmesidir.
İlgili 39 soru bulundu
Sıralı sistem LPG regülatörlerinde arıza meydana geliğinde veya LPG ayarı bozulduğunda doğal olarak regülatör basıncı değişir ve motora yeteri miktarın dışında yakıt göndererek gaz benzin enjektör sürelerinde sapma meydana getirir buda araçta performans ve rolanti sorununa yol açar.
LPG regülatör su diyafram arızasının tespitini kolaylıla yapabilirsiniz. Örnek olarak motor soğukken radyator veya yedek su depo kapağını açtığınızda gaz kokusu geliyor veya motor soğukken LPG beyni karlama donma yapıyor ise regülatör su diyaframı arızalı yırtılmış demektir.
Soğutma sıvısı olarak görev yapan saf su veya antifrizli su, motorun parçalarının arasında dolaşarak ısınan kısımların soğutulmasını sağlar. Bu suyun bitmesi, parçaların soğumaması anlamına gelir. Dolayısıyla soğutma sıvısı bittiğinde kısa süre içerisinde araba hararet yapar.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
regülatör ömrü genelde 80.000 ila 100.000 km. regülatör ömrü genelde 80.000 ila 100.000 km.
* OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığı çok düşük (genelde bu durum kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla görülür) veya LPG (gaz) beynine gelen su gelişinde problem varsa LPG beyni gazı tam buharlaştıramaz.Bu da aracın LPG' de çekişinin düşmesine sebep olur.
Bunun sebebi ise çarpma, sürtme gibi kaza durumlarında etkilenmemesi gerekliliğidir. LPG sistemi -10°C ile +120°C sıcaklık aralığında çalışmalıdır.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Soğutma suyunun yeterli seviyede olmaması ya da fanın istenildiği gibi çalışmaması durumunda hararet göstergesine bakıldığında kırmızı yandığı ya da saat yönünde yükseldiği görülür. Eğer motor sıcaklığı gereğinden fazla yükselirse ibre gösterge üzerinde kırmızı alana gelir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
LPG Beyni Basınç hatası Sebebiyle Gaz yememe, Rölantide Dalgalanma ve Stop Etme. Zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak basınç contasında ve diyaframda sertleşmeler ve yırtılmalar meydana gelmektedir. Yaşanılan bu sorunlar Regülatörün enjektöre gönderdiği gaz basıncı seviyelerinde değişiklik yaşanmasına neden olur.
Aşırı miktarda fakir : aşırı düşük performans/güç, asılmalarda aracın gaz yememesi gibi teklemeler, subap/piston erimesi, buji vuruntusu.
Regülatörün görevi, LPG tankından gelen sıvı LPG'nin, motor suyundan aldığı sıcaklıkla ısıtılarak buharlaşmasını sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri