Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir.
Genellikle çapı 5 cm' den küçük olan, büyüme eğiliminde olmayan iyi huylu kistlerin kendiliğinden geçmesi beklenir. Eğer bazı belirtiler gösteriyorsa (ağrı, adet düzensizliği) doğum kontrol hapları veya hormon ilaçları ile kontrol altına alınır.
8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Yani hastaların anne olma planları vardır. Bu neden çikolata kistlerinde hemen ameliyat önerilmez. Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir.
Çoğu durumda, küçük ve basit kistler genellikle hamileliği engellemez veya ciddi bir sorun oluşturmaz. Bu tür kistler genellikle kendiliğinden düzelirler. Bununla birlikte, büyük kistler veya bazı türlerde (endometrioma gibi) hamileliği etkileyebilecek faktörler olur.
İlgili 33 soru bulundu
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir. Bu da kadınların cinsel ilişkiye girmesini engelleyebilmektedir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı ortalama olarak 45 dakika kadar sürer. Ancak kistin çeşidi, büyüklüğü ve hastaya özgü diğer faktörler ameliyat süresini uzatabilir. Açık ameliyat tercih edilecekse süresi kapalı ameliyatlar kadardır.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
Kist alındıktan sonra tekrarlar mı? Evet yumurtalık kistlerinde tekrardan kist oluşumu gözlenmesi yaşanabilir. Bu durum alınan yumurtalık kistinin tamamen temizlenememesi ya da sadece kistin sadece içinin boşaltılıp tekrar yerine konulması sonucunda ortaya çıkabilir.
Oluşan kistler genelde iyi huyludur ve kansere dönüşmezler. Ancak iyi takip etmek ve kesinlikle doktor kontrolü gerektirir.
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Her ay yumurtlama dediğimiz bu olay olur. Ancak bazı adet dönemlerinde folliküller yani içinde yumurta barındıran kistler aşırı büyüyebilir.
Cildin altında büyüyen kistler, genellikle iyi huyludur ve tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak oluşan kist çeşitli komplikasyonların bir sonucu olarak ortaya çıkarsa tedavi gerekliliği oluşabilir. Küçük şekilde görülebildiği gibi zaman içerisinde büyüyerek vücut yapısını tehdit edebilir.
Serözkistadenom: En sık görülen kistler olup, çoğunlukla üreme çağındaki kadınlarda meydana gelir. Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir.
Yumurtalık Kisti Tedavisi
Yumurta çatlayıp, atıldıktan sonra damarlanmanın artmasına bağlı olarak oluşan kanama bazen kendi kendine sona ermek yerine içeri doğru devam edebilir. Bu duruma bağlı olarak 'corpus hemorajikum' denilen ve yaklaşık 3-10 cm'ye kadar büyüyebilen kistler oluşur.
Ameliyatın kapalı ya da açık yapılması ise kistin boyutlarına ve hastanın özelliklerine göre değişmektedir. Yumurtalık kistleri için uygulanan cerrahi girişimlerde her zaman kistektomi uygulanmaz. Bunun dışında çeşitli durumlarda kistle beraber, yumurtalık ve bazen rahim dahi alınabilir.
Yumurtalık ve rahim kistleri: Yumurtalıklarda oluşan folikül kistleri, korpus luteum kistleri ile rahimde endometrium tabakasında oluşan çikolata kistleri bu gruba girer. Birçoğunda öncelikle ilaç tedavisi ve takip önerilir. Kendiliğinden iyileşmeyen kistler ise cerrahi teknikler yardımıyla çıkarılır.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Laparoskopik Yumurtalık Kisti ameliyatı
Laparoskopik yumurta kisti ameliyatı sırasında hasta uyutulur ve batın bölgesinden kesiler açılır. Hastanın karın bölgesi gaz ile şişirilir. Kesilerden laparoskop ve gerekli ise diğer araçlar yerleştirirlir.
Yumurtalık kisti ameliyatı sonrası kişiler genellikle 1 veya 2 gün hastanede gözlem altında tutulur. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci ameliyatın zorluk derecesine göre değişkenlik gösterir.
Diş kisti ameliyatının zorluğu, kistin bölgesine ve boyutuna göre değişiklik gösterse de korkulacak derecede zor bir ameliyat değildir. Hastalar ameliyat sonrasında hiçbir ağrı yaşamazlar.
Kistin niteliğini belirlemek için doktorunuz aşağıdaki prosedürleri gerçekleştirebilir : Gebelik testi : Pozitif bir gebelik testi, kistin Korpus luteum olduğunu belirtebilir. Pelvik ultrason : Bu alet ile karın üstünden veya vajina içinden rahmin ve yumurtalıkların görüntüsünü verir.
Doktorunuz fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kistlerini tedavi etmek için doğum kontrol hapları reçete edebilir. Doğum kontrol haplarındaki hormonlar yumurtlamayı durdururlar. Bu yumurta keselerinin gelişmesini önler ve dolayısıyla yeni kistlerin oluşmasını durdurur.
Memedeki kistler yok olur mu? Genellikle menapoz sonrası küçülür veya kaybolabilirler. Kistlerin seyrinde başta psikolojik stres faktörler olmak üzere bazı olumsuz beslenme tarzlarının (fazla kahve, çikolata tüketimi gibi) rolü de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri