Kiracının, her ay kira stopajını yatırması gerekmektedir. İş yeri kiracısı, vergi daireleri üzerinden gayrimenkul sahibinin adına kira stopajını yatırır. Gayrimenkul sahibi, kira stopajı vergisinin takibini e-devletteki Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj) sayfasından gerçekleştirebilmektedir.
Ücret geliri elde eden çalışanın ücret gelirlerine ilişkin matrah asgari ücretin yıllık gelir vergisi matrahını aşarsa bu durumda çalışanın kendisi aşan kısım için yıllık beyanname verecektir. İşyeri kira olan basit usul mükellefleri için kira stopajı beyan etme zorunluluğu da yoktur.
Kira ödemeleri üzerinden yapılan stopaj kesintisine kira stopajı denir. Belirtmek gerekir ki yalnızca ticari taşınmazlara ilişkin kira ödemeleri üzerinden stopaj vergisi alınması söz konusudur. Kirayı ödemekle yükümlü olan kiracı, brüt kira bedeli üzerinden stopaj kesintisi yapıp devlete ödemelidir.
İlgili kanun maddesinde belirtilen kira stopaj muafiyeti olan o kişiler ise şunlardır: -Maaşlarını yurt dışından alan kişiler, -Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler, -Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişilerdir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi kapsamında uygulanan kira stopajı, kiracı tarafından vergi dairesine ödenir. Eğer bir iş yeri kiralıyorsanız mutlaka stopaj vergisi ödemeniz gerektiğini de göz önüne almalısınız. Kira stopajı ödeme sorumluluğu mülk sahibinde değil, kiracıdadır.
İlgili 43 soru bulundu
Vergi mükellefi bir müşterinize serbest meslek makbuzu kestiğiniz takdirde uygulanan stopaj muhtasar beyanname ile birlikte müşteriniz tarafından sizin adınıza ödenir. KDV'yi ise e-SMM kesen taraf, yani siz ödersiniz.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Konut kiralamalarında yıl içinde kesinti-stopaj yoluyla vergilendirme olmadığından vergi iadesi imkânı da olamıyor. İşyerlerini mülk sahibinden kiralayan işletmeler her ay bir yandan mülk sahibine net kira öderken, diğer yandan Maliye'ye brüt kira üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı öderler.
Mal sahibi kira stopajı ödemez. Ancak kiracı ile yaptığı sözleşmedeki bürüt kira bedeli üzerinden her ay %20 oranında stopaj kesintisi olacağını bilmelidir. Gayrimenkul sahibi stopaj ödemekle sorumlu değildir.
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse, net kira oranı 1.25 ile çarpılarak ya da 0.80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Dairemizce de benimsenen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 02.10.2002 tarih ve 2002/19-712 E-2002/660 K sayılı içtihadında da belirtildiği gibi kiralayan kurumlar vergisine tabi ise kiracının stopaj değil KDV ödemesi gerekir.
Stopaj: 20 TL'dir. Bu tutarı, müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine ödeyecektir. Size brüt tutar üzerinden bu tutar düşülerek, ödeme yapılacaktır.
2.1.
Yeni malik kira gelirleri için fatura düzenleme mükellefi ise kira bedeline ilişkin faturada % 18 KDV gösterecek ve kiracının stopaj ödeme yükümlülüğü ortadan kalkacaktır.
Basit usul kira sınırı, büyükşehir belediye sınırları içinde 35.000 TL, diğer yerlerde 22.000 TL olarak belirlenmiştir. Basit usul kira sınırı yıllık işyeri kira bedeline göre belirlenmektedir.
Basit usul, bir ticari kazanç alanında elde edilen hasılat ile giderlerin aynı zamanda satılan malların alış bedelleri arasındaki farktır. Gerçek usul üzerinden yükümlü olan kişiler gelir vergisi, stopaj, KDV gibi tutarların tümünü ödemektedir.
Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları
Alış-satış işi yapanlar için satin aldıkları malların yıllık alımının 2023 yılı için yıllık alım tutarı 440.000 TL veya yıllık satış tutarı 720.000 TL'yi aşmaması gerekir şeklinde güncellenmiştir.
Eğer, serbest meslek sahibi kişinin hizmet sağladığı müşteri gelir vergisi mükellefi olmazda stopajsız makbuz kesilebilir. Ancak gelir vergisine tabi olan müşteriye stopajsız makbuz kesilmesi mümkün değildir. Vergi mükellefi olmayan bir müşteriye kesilen serbest meslek makbuzunda yalnızca KDV oranı dahil edilir.
Kiraladığınız iş yeri bir gerçek kişiye ait ise; kira tutarını brütleştirerek %20 stopaj yapacaksınız, sonrasında da hem kira bedelini hem de stopaj tutarını gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazacaksınız.
Stopaj, brüt kira tutarı üzerinden yukarıda belirttiğimiz üzere %20 olarak hesaplanıyor. Yıllık olarak elde ettiğiniz toplam kira gelirinin gelir vergisi tarifesinde vergi dilimi %20'yi aşmadığı sürece “vergi iadesi” alma hakkınız oluyor.
Kira stopajı ödemesi yapılmazsa, vergi kaçakçılığı yapılmış olur. Vergi kaçakçılığı, vergi yükünün ödenmemesi veya yanlış ödenmesi durumudur. Vergi kaçakçılığı yapılması durumunda, vergi dairesi tarafından vergi cezası uygulanabilir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Yani işyerinin kiracıları, ödeyecekleri brüt kira üzerinden %20 oranında vergi kesecekler ve iradı elde eden adına vergi dairesine ödeyeceklerdir. Kimlerin hangi ödemeler için vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde sayılmıştır.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Gerçek kişilerin iş yeri olarak kiraya verdikleri gayrimenkullerden elde edilen gelirler tevkifat (vergi kesintisi, stopaj) kapsamındadır. Bu vergiyi, kirayı öderken kiracılar kesiyorlar. Tevkifatın oranı yüzde 20 olarak uygulanıyor.
Stopaj vergisi yıllık gelir beyannamesi ile belirlenip her yılın Mart ve Temmuz aylarında iki taksit olacak şekilde ödenir. Ödemelerin tamamı, gelir nereden elde edilirse edilsin Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi dairelerine yapılır. Ayrıca ödemenin yapılması için vergi dairesine gidilmesine de gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri