6100 sayılı HMK`nın 317'nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, basit yargılama usulünde, dava ve cevap dilekçesi dışında cevaba cevap (replik) ve ikinci cevap (düplik) dilekçesi verilemez.
Basit yargılama usulüne tabi davalarda ve yazılı yargılama usulüne tabi davalarda cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.
Mahkemenin talep edilenden başka bir şeye de hüküm vermesinin caiz olduğu hallerde, davacının talep sonucunu değiştirmesi, Mahkemenin kendiliğinden araştırma ilkesi uygulandığı davalar. Davayı değiştirme yasağı, cevaba cevap dilekçesini de ileri sürmesi mümkün olan talepler ve vakıalar için söz konusu olabilir.
Öte yandan, HMK'nın 322 nci maddesi atfı ile basit yargılama usulünde de uygulama alanı bulan aynı Kanun'un “Cevap dilekçesinin verilmesi” başlıklı 126 ncı maddesinin dördüncü fıkrası; “Cevap dilekçesinin örneği mahkeme tarafından davacıya tebliğ edilir.” hükmünü içermektedir.
Basit yargılama usûlünde de, dilekçeler teatisi, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hüküm aşamaları mevcuttur.
İlgili 28 soru bulundu
Bir tereddüt olmaması için, bu husus birinci fıkrada açıkça belirtilmiştir. İkinci fıkrada, yazılı yargılama usulünde yer alan ön inceleme aşamasının yerine geçecek olan, ilk duruşmada nelerin yapılacağı belirtilmiştir. Basit yargılama usulünde ilk duruşma, yazılı yargılamadaki ön inceleme aşamasının yerini almıştır.
İÇTİHAT YORUMU : Tanık delili "eklenecek belge" niteliğinde bir delil olmadığından, basit yargılama usulünde ve ayrıca yazılı yargılama usulünde, dilekçelerin teatisi aşamasında, tanık deliline dayanılması durumunda, en erken ön inceleme aşamasında bu delile dayanan tarafa tanık listesi vermesi için süre verilmelidir.
Cevaba cevap dilekçesi, derhal davalıya tebliğ edilir. Davacının cevaba cevap dilekçesi vermesinden sonra, davacı bakımından iddiayı genişletmesi ve değiştirmesi yasağı başlar. Bu çerçevede davacı, davalının rızası olmaksızın iddiasını genişletemez veya değiştiremez (m. 141).
Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128). Bir başka ifadeyle, süresinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, dava- cının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
Basit yargılama usulü genel yargılama usulüne göre daha basit incelemenin yapıldığı, daha hızlı ilerleyen ve sonuçlanan bir yargılama usulüdür. Taraflar sadece birer kez dilekçe verebilirler. Yazılı yargılama usulünde ise taraflar ikişer kez dilekçe verme hakkına sahiptir.
Cevaba cevap dilekçesi, savunma hakkı için son derece önemlidir. Hatta, idari işlemin yeterince gerekçelendirilmediği veya dayanaklarının davacıya sunulmadığı hallerde bazen davacılar, davalının cevap hakkından sonra ek açıklamalarda bulunma haklarını saklı tutarak dava açabilmektedirler.
Umar, Bilge: Hukuk Muhakemeleri Şerhi, 2. B., Ankara 2014, s. 589. Belirtmek gerekir ki, cevap dilekçesi vermeyen davalının cevap verme hakkı düşmez. O, daha sonra da cevap dilekçesi sunup inkâr dışında savunma sebepleri ileri sürebilir.
(1) (Değişik:22/7/2020-7251/15 md.) Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçeleri ile serbestçe iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler. Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez.
Tanık beyanının delil olarak kabul edileceği durumlarda tanığın duruşma açılarak dinlenmesi, CMK m. 201 uyarınca doğrudan soru sorma hakkının sağlanması gerekir. Öyleyse tanık dinlenmesi gereken durumlarda basit yargılama usulünün izlenmemesi, olağan usulde yargılama yapılması gerekir.
Duruşmasız Yargılama: Basit yargılama usulünde duruşma yapılmaz, tüm işlemler evrak üzerinden yürütülür. Basit yargılama usulünün uygulanıp uygulanmayacağı kamu davası açılan mahkeme tarafından takdir edilir.
Adli tatilde görülemeyen basit yargılama usulüne tâbi olan davalarla ilgili bir süre, adlî tatil süresi içinde sona ererse, adlî tatilden sonra ek bir süreden yararlanacaktır.
6100 sayılı HMK'nun basit yargılama usulünün düzenlendiği 317. maddesinin 3. fıkrasında “TARAFLAR CEVABA CEVAP VE İKİNCİ CEVAP DİLEKÇESİ VEREMEZLER” hükmü getirilmiştir. Bu hüküm davalı tarafın iddialarına karşı davacının bir cevap vermesini açıkça yasaklamaktadır.
İdare Mahkemelerinde cevaba cevap dilekçeleri 30 gün içinde İdare Mahkemesine verilir. Bu süre zorunlu haller dışında uzatılamaz.
(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.
Cevaba cevap dilekçesiyle delil sunma hakkı ortadan kalkmış olur. Söz konusu dava açılırken taraflar dilekçelerinden delillerinden bahsedip, ilgili belgelerin elde edilmesi için süre isteyebilir.
DAVAYA CEVAP SÜRESİ
HMK'nın 122. Maddesine göre; “Dava dilekçesi, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir.
Cevap dilekçesinde davalının veya varsa davalının vekilinin imzasının bulunması şarttır. Cevap dilekçesi; aşağıdaki örneğe göre ve davacı sayısı kadar 2 nüsha fazla yazılır. Bir nüshası saklanır, diğerleri yeteri kadar posta pulu ile birlikte ilgili Mahkemeye verilir.
Basit yargılama
Basit yargılamada, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezası veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda 2 yıl sürebilecek yargılamalar, ortalama üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanıyor.
Basit Yargılama Usulü Neticesinde Verilen Karara Karşı Nereye itiraz Edilir? Basit yargılama usulü neticesinde verilen karara karşı itiraz kanun yolu uygulanacaktır. İtiraz mercii basit yargılama usulü kararı veren mahkemedir. İtiraz süresi kararın tebliğinden itibaren 7 gündür.
Şu kadar ki tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hallerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir” hükmü yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri