"Göz önünde tutmak", bir şeyi unutmamak, daima hatırlamak, sürekli olarak dikkate almak anlamında kullanılan bir deyimdir.
Ku umĩnçe (Göz önünde) “her şey ortada, açık” anlamına gelen bu deyim belirtisiz isim tamlaması yapısındadır.
[1] Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak.
"Gözü uyku tutmamak" ifadesi, genellikle kişinin kaygı, stres, heyecan, endişe veya benzeri bir duygusal durum nedeniyle uyuyamamasını ifade eder.
kulak ardı etmek - Vikisözlük.
İlgili 31 soru bulundu
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Bu kelime genellikle göz önünde tutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz önünde tutmak şeklinde olmalıdır.
"Uyku tutmamak" deyimi, bir kişinin uyuyamadığını veya uykunun gelmediğini ifade eder. Bu ifade genellikle endişe, stres, heyecan, rahatsızlık veya başka bir nedenle kişinin uyku düzeninin bozulduğu durumlarda kullanılır.
Deyim. [1] Birini uzun süre istekle ve hasretle beklemek. Gelmesi umutla beklenen kişi için söylenir.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır.
Işık tutmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
[1] Bir türlü uyuyamamak. Herhangi bir sıkıntıdan kaynaklanan sorunla uykusuzluk yaşamak.
Üzerinde fazla durmadan elden geçirmek ya da üstünkörü bakıvermek şeklinde göz atmak deyiminin tabir etmek mümkündür. Özellikle gün içerisinde çok sık kullanılan ve genelde cümle içerisinde yer alan deyimler arasında bulunmaktadır.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Kötü niyetli kişilerin fesat ve kıskançlık dolu bakışlarıyla birilerini kötü yönde etkilemelerine nazar denir. Bu tür durumlar için daha sonrasında "göze gelmek" deyimi kullanılmaya başlanmıştır.
Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir.
Deyim. [1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek.
"Gözü yükseklerde olmak" deyimi, bir kişinin hedeflerinin ve beklentilerinin yüksek olması durumunu tarif etmek için kullanılır. Bu tabir, büyük hayalleri, yüksek hedefleri olan ve genellikle daha fazlasını başarmak isteyen bireyleri tanımlar.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözü (gözleri) açılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Aklına yatmak", bir düşünce, öneri veya durumun bir kişi için mantıklı, kabul edilebilir veya uygun olduğu anlamına gelir. Bu deyim, bir kişinin bir fikri ya da öneriyi düşündükten sonra onayladığını, onu içselleştirdiğini veya o fikre sıcak baktığını ifade eder.
Karşı durmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir güce boyun eğmemek, direnmek. “Düşmana karşı durmak boynumuzun borcudur.”
"Yan Gelip Yatmak", Türkçede genellikle bir kişinin herhangi bir iş yapmadan, tembellik ederek rahat bir yaşam sürdüğünü ifade etmek için kullanılan bir deyimdir.
Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri